Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Krabi u 4 dana

Prvi dan u Krabiju započeli smo jednom od mnogobrojnih island hopping tura.

1. dan

Prvi dan u Krabiju započeli smo jednom od mnogobrojnih island hopping tura. Različiti jednodnevni izleti nude se na gotovo svakom uglu grada Krabija ili Ao Nanga, a cijene se kreću od 50 $ po osobi naviše, ovisno o duljini boravka i broju otoka koje posjećujete te vrsti broda kojim putujete (gliser, veliki brod ili tradicionalni tajlandski longboat). U cijenu je uključen i lunch paket. Naša ruta sastojala se od 3 destinacije: plaže Phra Nang, otoka Poda i otoka Tup.

Plaža Phra Nang

Ovom skrivenom zaljevu može se pristupiti samo s morske strane. Okružen je klisurama punim stalaktita, što ga čini jednom od najzanimljivijih destinacija za slobodno penjanje. Po cijeloj plaži nalaze se punktovi za penjanje, u kojem se mogu okušati i znalci i početnici. Cijene se kreću od 200-tinjak kuna naviše, a uključuju poludnevnu školu penjanja s instruktorom i svom potrebnom opremom. Kraćom šetnjom dolazi se do Princess Cavea, svete špilje za lokalno stanovništvo. Naime, Tajlanđani vjeruju da se u ovoj špilji nalazi duh djevojke Nang koja je simbol plodnosti, a lokalni ribari često je mole za sreću u ribolovu.

Otok Tup

Polazak na Tup obično je oko 13 sati jer je tada oseka najniža pa se možete prošetati do otočića na suprotnoj strani. Poput većine plaža u regiji Krabi, i na ovoj se nalazi sitni i meki pijesak nalik na puder. Na dijelu mora je prirodni most kojim se prelazi na drugi otočić, jasno označen znakom zabrane prolaza u slučaju visoke plime. Većinu dana ovaj put je pod vodom, pa ne čudi što je prepun sitnih koralja i školjaka. Ako vam se desi, kao meni, da krenete po njemu bosi, brzo ćete zažaliti. Na drugom otočiću nismo se dugo zadržali jer je nadolazila plima, pa smo se morali što prije vratiti do broda. U blizini otoka nalazi se koraljni greben prepun šarenih ribica, savršen za snorklanje i istraživanje podmorja.

Otok Poda

Kraćom vožnjom dolazi se do otoka Poda, sljedećeg na našoj turi. Poda na tajlandskom predstavlja kokoš, a otok je dobio ime po specifičnom izgledu stijene koja podsjeća na kokošju glavu. Prvo što smo primijetili silazeći s broda bio je nevjerojatno glatki, bijeli pijesak duž cijele obale. Takav pijesak nastaje slijevanjem vode po stijenama, s kojih se zatim skida sitni sloj čestica i nastaje pijesak nalik prahu. Na otoku postoji i nekoliko kućica u kojima se mogu kupiti grickalice. Najčešće prodaju pečeni kukuruz, pad tai i kokosovo mlijeko. Poda pripada nacionalnom parku; ukoliko ulaznica u park nije uključena u cijenu paketa, ulaz ćete platiti 100 bahti, odnosno 20-ak kuna.

Tajlanđani jako paze na čistoću: gotovo na cijelom otoku Poda zabranjeno je pušenje, a kante za smeće nalaze se na svakom koraku.

2. dan

Drugi dan rezerviran je za posjet smaragdno plavom bazenu i uživanje u spa tretmanima. Iz hotela smo krenuli prema 60-ak km udaljenom gradu Klong Thomu, u blizini kojeg se, duboko u džungli, nalazi poznata atrakcija Emerald Pool. Da bi vidjeli ovo mjesto turisti plaćaju 200 bahti za ulaznicu, a domaći ljudi 20. Iako neposredno uz ulaz u park stoji hrpa štandova s hranom, nije dopušteno unositi je u područje parka, pa je možete ostaviti na vješalicama ispred ulaza. Šećući kilometar i pol dugom stazicom, kroz gustu džunglu, napokon dolazimo do prvog smaragdnog bazena. Ovaj prirodni bazen okružen je stijenama bogatim mineralima, a njegova ljekovita voda puna je kalcija. Zanimljivo je da bazen mijenja boju, ovisno o koncentraciji algi i minerala te o temperaturi.

Upozorili su nas da se ne zadržavamo u vodi dulje od 15 minuta jer će izvući minerale iz našeg organizma i može doći do dehidracije. Napuštajući smaragdni bazen, nastavili smo stazicom prema plavom bazenu, zapravo izvoru iz kojeg se voda prelijeva u smaragdni bazen, nastalom od podzemnih geotermalnih voda. U njemu je zabranjeno kupanje, što ne čudi s obzirom na to da je temperatura vode oko 50 stupnjeva! Čim smo došli do bazena naša voditeljica Suree počela je glasno pljeskati rukama, nagovarajući nas da i mi probamo. Naime, nije pljeskala nama zato što smo na 36 stupnjeva uspjeli pronaći bazen usred džungle, već zato što je dno bazena toliko osjetljivo na vibracije da prilikom svakoga glasnijeg zvuka ili pljeska na površinu vode izlaze mjehurići. Kad su i ostali turisti shvatili o čemu se radi, naravno da su svi počeli pljeskati.

 

Vraćajući se prema autu morali smo zaći još dublje u džunglu, da bismo stigli do Wareerak Hot Spring Spa centra, jednog od najnagrađivanijih u Tajlandu. Ondje smo odjenuli tradicionalne ribarske hlače (a žene haljine) i krenuli na prvi dio tretmana – hidroterapiju. Na ovom mjestu nalazi se niz termalnih bazena s različitom temperaturom vode. Raspored ulaska u bazene precizno je određen: u svakom možete biti 3 minute i tako ukrug. U najvrućem bazenu temperatura vode viša je od 40 stupnjeva, a kada ne možete izdržati, prebacujete se u onaj „hladni“, u kojem nije nimalo ugodnije, na vrućih 36 stupnjeva. Nakon toga slijedi masaža vrata te joga u sjedećem položaju uz rub bazena.

Zatim se presvlačimo u zelene pidžame i krećemo na poznatu tajlandsku masažu. Masaža traje oko sat i 15 minuta, a djeluje tako opuštajuće da vam neće smetati čak ni dosadni ubodi komaraca.

Na povratku u hotel, zastali smo pored lokalne noćne tržnice u gradu Krabi. To nije jedna od onih turističkih tržnica, na kojoj ćete naći pohane skakavce i paukove, ali je zanimljivo vidjeti i probati lokalna jela.

Cjelodnevni spa tretman platili smo 2800 bahti (oko 550 kuna), u što je uračunat i zdrav ručak

3. dan

Nakon opuštanja na predivnim plažama i u spa centru, vrijeme je za jedan aktivniji izlet. Odlazimo prema Ao Thalane kanjonu i kajaškom klubu.

Ao Thalane nalazi se otprilike na pola puta između Nacionalnog parka Than Bok Korani i grada Krabija. Okružen je visokim krškim stijenama, s nizom malih otočića, a oko jednog od njih vozili smo se kajacima. Nakon kraćeg upoznavanja s rutom smjestili smo se u kajake i pod nadzorom stručnog vodiča krenuli preko zaljeva, u smjeru šume mangrova. Neopisiv je osjećaj ploviti uza stazicu kroz šumu drveća uronjenog u more i provlačiti se uskim prolazima između grana i stijena, do središnjeg dijela kanjona. Nakon prolaza između dviju litica našli smo se na otvorenom moru, čitavo vrijeme uživajući u pogledu na predivne pejzaže koji su nas okruživali i tjerali da svaki tren zastanemo i okinemo koju fotku.

A kada pomislite da ne može biti bolji kadar, nađete se u procijepu između stijena i ugledate drugi, još ljepši. Dok veslamo kroz šumu mangrova, kroz glavu mi prolazi misao kako bi bilo super vidjeti uživo nekog krokodila ili zmiju, no vodič mi kroz smiješak odgovara da je vjerojatnost za to minimalna. A u tom trenutku, 10-ak metara od mene plivao je metar dugi varan, dok se drugi sunčao na uzvisini, par metara dalje. „E, njih ima dosta“, kaže vodič. Ruta nije bila naporna; najnapornije je bilo ponovo prijeći zaljev na povratku do kluba, zbog struje koja vas tjera u suprotnom smjeru. Sa sigurnošću mogu reći da mi je ovo bio najbolji dio putovanja po Tajlandu.

Nakon kajakarenja odlazimo u gradić Ao Nang, turističko središte poznato po istoimenoj plaži i noćnoj tržnici. Grad je prepun turista, a duž plaže nižu se dućani, suvenirnice i kafići. Na svakom koraku pozivaju vas na razne šou programe i u klubove, a u ponudi su i cjelodnevni izleti. Plaža u Ao Nangu nije lijepa kao plaže koje smo vidjeli prvog dana. Pijesak je grublji, a more mutnije i puno brodova koji čekaju turiste da pođu na jedan od izleta. Ovdje doslovno na svakom koraku možete naći restorane, od onih lokalnih do zapadnjačkih. Najviše me se dojmio Lae Lay Grill, na mjestu s kojeg puca fascinantan pogled na cijeli Ao Nang, a uživao sam u desertu sticky rice koji se nikako ne smije propustiti. Posvuda je i mnoštvo tuktukova, kojima se najlakše dolazi do određene destinacije. Najbitnije je odmah na početku dogovoriti cijenu vožnje, a ako vam ne odgovara, uz malo truda i cjenkanja možete proći i jeftinije.

4. dan

Našu avanturu u Krabiju završili smo odlaskom u selo Koh Klang, do kojeg se može doći tradicionalnim longtail brodom iz luke Chao Fah u Krabiju.

Koh Klang nije jedan od onih otoka s predivnim bijelim plažama, već tradicionalno tajlandsko ribarsko naselje u kojem lokalci žive u skladu s prirodom i morem. Sedamdeset posto od 5000 stanovnika Koh Klanga bavi se poljoprivredom, a ostalih 30 posto radi u državnim službama ili se bavi trgovinom. Glavno prijevozno sredstvo na otoku su motocikli i tuktuk, a aute ovdje nećete naći. Većina stanovništva je muslimanske vjeroispovijesti i brižno njeguju svoju kulturu i tradiciju. U plutajućim ribogojilištima uzgaja se riba; od jednog takvog napravili su restoran i odmah postali zanimljivi turistima. Osim nekoliko plutajućih restorana, na otoku se nalazi radionica za slikanje na platnu, mali prigodni muzeji, radionice za popravak brodova… Nekim aktivnostima mogu se priključiti i turisti. Miran, tih i tradicionalan, Koh Klang je sušta suprotnost susjednom Krabiju ili Ao Nangu.

Svega 10-ak kilometara od gradića Ao Nanga, na predivnoj plaži Klong Muong, nalazi se Dusit Thani Beach Resort. Ovo romantično mjesto, poznato po scenama iz filma Mamurluk, očaralo nas je predivnim izgledom i ljubaznim osobljem.

Tekst i fotografije: Jan Serdar

 

Međunarodni sajam turizma PLACE2GO, najveći turistički sajam u Hrvatskoj ove se godine održava osmi put. Dosad se etablirao kao festival koji slavi putovanja i njihov blagotvorni utjecaj na tijelo i um putnika i onih koji će to tek postati. Posjetitelji imaju priliku upoznati se s brojnim svjetskim destinacijama kao što su Sjedinjene Američke Države, ostvariti popuste na putovanja, osvojiti brojne nagrade te iz prve ruke čuti iskustva brojnih svjetskih putnika.

Jedan od izlagača PLACE2Go sajma je Tajland, s čijim se gradom Krabijem možete upoznati u ovoj reportaži. Bio on udaljen nekoliko sati vožnje ili dva dana leta, svoj PLACE2GO svatko može otkriti na sajmu koji će se održati od 15. do 17. ožujka u Areni Zagreb.

Prvi dan rezerviran je samo za akreditirane poslovne posjetitelje, a dodatne informacije saznajte na službenoj web-stranici: www.place2go.org

Ne propustite

Putovanja

Virtualno ćemo putovati u Zemlju izlazećeg sunca – tema broja je Japan.

Putovanja

Produženi vikend na Sejšelima nešto je najbolje što mi se u posljednje vrijeme dogodilo, u profesionalnom smislu.

Istaknuto

Svi moji prijatelji i poznanici koji su posjetili Bejrut imali su samo riječi hvale: predivan grad, fantastična hrana, a noćni život poput onoga u...

Događanja

Više informacija o druženju i predstojećem devetom izdanju PLACE2GO međunarodnog sajma turizma potražite u tekstu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.