Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Kraljica Elizabeta II.
Kraljica Elizabeta II.

Zanimljivosti

Kraljica Elizabeta II. – ikona pop kulture?

Glava britanske kraljevske obitelji, žena, majka, kraljica u doslovnom smislu, baka, prabaka, Kraljica Elizabeta II., preminula je i ostavila za sobom prazninu koju nitko neće moći popuniti.

Žena koja nije niti trebala sjesti na tron postala je najduži vladar Ujedinjenog Kraljevstva i zemalja Commonwealtha i to preko 70 godina. To ju je činilo drugim najduže vladajućim monarhom u povijesti svijeta, a samo dvije godine više vladao je Luj XIV., kralj Francuske. Glava britanske kraljevske obitelji, žena, majka, kraljica u doslovnom smislu, baka, prabaka, Kraljica Elizabeta II., preminula je i ostavila za sobom prazninu koju nitko neće moći popuniti. No, za sobom je ostavila i ogroman utjecaj na svijet, u svakom aspektu.

Najslikanija žena na svijetu

Od kako je zasjela na tron 1952., a okrunjena 1953. godine pa sve do danas, sa sigurnošću možemo reći kako je najslikanija žena na svijetu. Naime, njezina je glava, po zakonu, bila na svakoj britanskoj marki od kada je stupila na prijestolje. Milijarde kovanica i novčanica te tisuće i tisuće razglednica nosi njezin lik. Lik koji ima gomilu simboličke moći. Kraljica je tijekom svog života sjedila za otprilike preko 200 umjetničkih portreta, preko Annie Leibovitz koja je ujedno prva Amerikanka koja je napravila portret Kraljice, Luciana Freuda pa čak i za kreatora holograma Chrisa Levinea.

Naravno, kraljičini službeni portreti, čak i oni majstora kao što je Freud, nisu ni blizu kulturno relevantni kao njezini nenaručeni portreti. Mnogo je utjecajnija kao ikona nego kao mecena. Kao vrhunac svega britanskog, institucionalnog i ispravnog, Njezino Veličanstvo je bilo savršeno platno na koje se projiciraju opsesije trenutka. Sitotisak Kraljice Elizabeth Andyja Warhola, kao dio njegove serije Reigning Queen koja je nastala sredinom 80-ih, postao je svjetsko poznati portret Kraljice zamrznute u vremenu i jarkim bojama. Elizabeta je postala i pin-up djevojka u rukama uličnog umjetnika Pegasusa.

Njezino ime u pjesmama, serijama, filmovima

Opsjednutost britanskom obitelji i Kraljicom iz godine u godinu je rasla, posebno dolaskom interneta i društvenih mreža. Zanimljivo je da je Elizabeta II. Jedini monarh koji je pratio razvoj povijesti od tiska i televizije, sazivanja press konferencija u Palači pa sve do današnjeg trenutka, kada se o zdravstvenom stanju i smrti Kraljice obavještava preko društvenih mreža.

Jane Perkins Artist in Found Materials

Sve platforme koje proizvode sadržaj prepune su dokumentaraca, serija i filmova s Kraljicom, otkrivajući običnom puku djelić života iz famoznih vrata Buckinghamske palače, jedne od najvećih turističkih atrakcija u svijetu. Kraljičin dvorac nisu samo posjetili milijuni turista koji su dolazili iz svih dijelova svijeta već i svaka zvijezda, predsjednik, premijer, tijekom ovih 70 godina.

Ni javne osobe nisu sakrivali uzbuđenje kada su pričali u intervjuima o svojim susretima s Kraljicom i kraljevskom obitelji. Mnogi od njih su provukli njezinu ime ili lik u svojim djelima. Tako je Jamie Reid 1977. stvorio obradu za singl Sex Pistolsa ‘God Save the Queen’ koja je utrla put Kraljici kao simbolu za pobunu protiv establišmenta. No to nije nešto što je ipak narušilo imidž Kraljice, već stvorilo novi val obožavatelja. Ne smijemo zaboraviti niti na legendarnu pjesmu ‘Her Majesti’ od The Beatlesa.

Je li njezin utjecaj bio sveprisutan?

Možemo pretpostaviti da će se o Kraljici još dugo godina pisati tekstovi, raditi filmovi i serije, pisati pjesme u njenu čast, baš poput i njezine pokojne snahe princeze Diane. Možda ne možemo uspoređivati modu ove dvije najpoznatije članice kraljevske obitelji, ali svakako možemo reći da iako odabir odjeće Kraljice Elizabete nikada nije bio avangardnim ili modnim, može se opisati kao ‘siguran’. Njezina uloga nije bila utjecati na razvoj modne industrije, kao što se spontano dogodilo s Dianom, jer članovi kraljevske obitelji nemaju cilj utjecati na modu, glazbu, filmsku ili bilo koju drugu industriju.

To je ipak bilo neizbježno jer koliko god se Kraljica trudila ne utjecati na išta te je uvijek, po pravilu kraljevske obitelji, držala svoje mišljenje za sobom, ostavila je neizbrisivi trag na apsolutno sve, a posebno srca ljudi diljem svijeta. Nećemo zaboraviti njezine trenutke s članovima obitelji, posebno unucima i praunucima, u kojima je pokazala da je i ona ispod svega ljudsko biće, majka, baka i prabaka, koja je uživala u trenucima provedenim sa svojim najbližima.

8. rujna 2022. je svijet krenuo oplakivati jednu od najvećih žena posljednjih 100 godina, uz koju su generacije odrasle, uz koju se svijet u potpunosti promijenio. Ipak vjerujemo kako njezina smrt neće zatvoriti ovo poglavlje već će njezin utjecaj biti sveprisutan još mnogo, mnogo godina.

Ne propustite

She Book Club

Neispričana priča čitak je i višeslojan roman, napet poput najboljeg psihološkog trilera.

Celebrity

Kladionice su se vinule u nebo, a čeka se i referendum o otcjepljenju Škotske idući tjedan

Celebrity

Vojvotkinja posjetila najskupljeg frizera u Velikoj Britaniji

Događanja

U kraljevstvu žena, droge i alkohola

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.