Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
jordan
jordan

Putovanja

Kratki vodič u Jordan

Jordan je kroz povijest često mijenjao vladare. Pripadao je Egipćanima, Babiloncima, Perzijskom carstvu, Rimskom carstvu, Bizantskom carstvu…

Hašemitska Kraljevina Jordan nalazi se na Bliskom Istoku u jugozapadnoj Aziji. Graniči sa Sirijom, Saudijskom Arabijom, Palestinom, Izraelom i Irakom. Na krajnjem jugozapadu kratkom obalom (26 km) izlazi na Crveno more. U Jordanu živi 6,7 milijuna stanovnika, a glavni grad je Amman. Drugi veći gradovi su Salt, Irbid, Jerash, Madaba, Aqaba i Azraq. Jordan je ustavna monarhija koja za kralja ima Abdulaha II, a za predsjednika vlade Samira Rifaia.

Sjeveroistočni dio zemlje je dio Sirijske pustinje. Na zapadu se nalazi Jordanska rasjedna dolina kroz koju protječe rijeka Jordan i ulijeva se u Mrtvo more, čije je obala najniža točka na površini Zemlje (-417 m). Ona razdvaja Jordan od Izraela i Palestine. Jordan je dio regije za koju se smatra da je „kolijevka civilizacije“ – Levanta.  Klima Jordana je pustinjska i suptropska.

Mrtvo more

Mrtvo more

Islam je najzastupljenija religija, a arapski odnosno njegov lokalni dijalekt je jezik većine stanovništva. Valuta je jordanski dinar a vremenska zona je GMT+2, što znači sat vremena ispred Hrvatske.

Jordan je kroz povijest često mijenjao vladare. Pripadao je Egipćanima, Babiloncima, Perzijskom carstvu, Rimskom carstvu, Bizantskom carstvu… Nakon prvog svjetskog rata pripao je Engleskoj, a nezavisan je od 1946. godine.

Što se turizma tiče Jordan u kutlurnom smislu uz povijesni Jerash nudi i izvanrednu Petru – napušteni grad koji je u vrijeme antike bio glavni grad Nabatejaca. Poznata je upravo po svojim helenističkim građevinama uklesanim u stijene, ali i vodovodnom sustavu. Petra je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji kao “jedno od najvrijednijih kulturnih dobara baštine čovječanstva”, a danas se smatra jednom od najvećih znamenitosti Bliskog istoka, i najveća je turistička atrakcija Jordana. 2007. godine odabrana je i kao jedno od “novih” sedam svjetskih čuda. Relativno moderan oblik turizma i zabave nudi glavni grad Amman. Obalni turizam fokusiran je na Aqabu i na Mrtvo more, pustinjski na Wadi Rum a religijski na grad mozaika Madabu.

Jordanci su poznati kao gurmani. Njihovo tradicionalno jelo je mansaf – janjetina u umaku od jogurta sa rižom, a tradicionalno piće je arapska kava. Bitno je naravno i zasladiti se nakon jela – zato je tu i pregršt levantskih slastica poput baklave i knafeha.

Iako Jordanci žive na tradicionalan način, Jordan je jedna od najkozmopolitskijih zemalja arapskog svijeta. Ipak, kada ste u Jordanu treba poštivati neka pravila ponašanja kao što su: primjereno se odijevati (konzervativnije), ustati kada pozdravljate druge, ne piti alkoholna pića na javnim mjestima, prihvatiti šalicu kave jer je ona simbol gostoprimstva… Za vrijeme Ramadana ne smije se jesti, piti i pušiti u javnosti preko dana, a alkohol se prodaje isključivo strancima u većim hotelima.

 I ne zaboravite, nagradni natječaj traje do 15. kolovoza! Vodimo 100 Petri u Petru!

Više

Zanimljivosti

Damir Kedžo ponovno podiže medijsku prašinu, no ovoga puta riječ je o pjesmi ‘Izbor je tvoj’ za koju je spot sniman u veličanstvenoj jordanskoj...

Putovanja

Avio prijevoznici i zračne luke koriste mnoge stručne izraze u svom poslovanju koje često mogu zbuniti.

Događanja

Kako se ovi blagdani ne bi pretvorili u niz usiljenih razgovora, čangrizavih ispada i neugodnih posjeta donosimo vam vodič sa savjetima kako preživjeti praznike.

Knjige i glazba

Riječ je o prvom hrvatskom vodiču za prelazak u poduzetništvo. Pisalo ga je sedam stručnjakinja...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.