Kuhanje s djecom: Dobre navike počinju u kuhinji!

Djeca vole biti uz roditelje i vole kad ih uključujemo u svoje poslove. Sve te nevjerojatno zanimljive stvari poput brašna, tijesta i raznih tekućina koje se miješaju počinju ih interesirati vrlo rano – već s dvije i pol godine.

Koje kuhinjske aktivnosti možemo prepustiti djetetu?

Kuhinja je puna zanimljivih, ali i nerijetko opasnih stvari. Noževi i mikseri, para i vrućina… dijete u kuhinji mora biti pod nadzorom.

Djetetu zadajte lagane i bezopasne zadatke:

  • Miješanje tekućeg tijesta (kao za palačinke).
  • Miješanje tijesta (za kruh ili pizzu – baš kao plastelin).
  • Trganje zelene salate.
  • Slaganje sastojaka (nezaobilazna pizza ili kolač).
  • Čitanje težine kod vaganja.
  • Okretanje stranica kuharice.
  • Razbijanje jajeta.
  • Posipavanje začina.

Što sve dijete uči kada kuha s mamom i tatom?

Brzo nakon što počnete kuhati s djetetom, shvatit ćete koje to prednosti nosi. I nemojte ih sve očekivati odmah. Učenje je dugotrajni proces.

1. Dijete uči cijeniti hranu

Dijete kojemu je sve servirano ne zna cijeniti hranu. Za njega jednaku vrijednost ima zdjelica kukuruznih pahuljica kao i tanjur variva punog namirnica koji se krčkao tri sata. Kada kuha čak i najjednostavnija jela dijete shvaća da je hrana više od stvari koje trpamo u usta kada smo gladni.

Počinje od ranih nogu razumjeti vrijednost hrane, vrijednost koju su sve više i odrasli počeli gubiti.

2. Kroz kuhanje dijete uči brojeve, omjere i vrijednosti

Djeca vrlo rano počinju recitirati brojeve, no ne razumiju ih. Kroz kuhanje počinju razumjeti vrijednosti koje brojevi predstavljaju. Ako stavim još mlijeka, vaga pokaže 100, a ako nalijem još malo onda je to 150. Kroz konkretne radnje djeca uče odnose, omjere i vrijednosti.

3. Kuhanje je uvod u znanost

Kuhanje doista uvod u kemiju i fiziku. Pa i jednostavno kuhanje čaja.

Ako djetetu ohladite čaj tako da mu dopustite ubacivanje kockice leda – to možete shvatiti kao prvu lekciju iz agregatnih stanja vode.

4. Kroz kuhanje djeca razvijaju osjetila

Kuhinja je idealno mjesto za isprobavanje i testiranje okusa. Ali i ostalih osjetila. Pozovite dijete da sluša mikser, pomiriše miris jela koji se širi iz pećnice i osjeti koliko je vruće blizu štednjaka (na sigurnoj udaljenosti).

Sve to sudjelovanje i čekanje dijete će učiniti gladnim, ali će pobuditi i znatiželju za novim okusima.

5. Dijete koje kuha je spretnije i ima veće samopouzdanje

Dijete koje može u čašu naliti vodu do crte ili razbiti jaje zapravo razvija finu motoriku. Osim toga, kad je jelo koje napravio gotovo – dijete je ponosno. I morate ga pohvaliti.

A tek ako mu na kolače ili palačinke dođe najbolji prijatelj ili prijateljica. Zamislite samo petogodišnjaka koji nudi čokoladne muffine svom malom frendu.

Izvor: https://lafaboo.com/