Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
ginekolog
ginekolog

Istaknuto

Laserska fototerapija – inovativna metoda u liječenju vulvarnog lichen sclerosusa

Iako je češća pojavnost lichen sclerosusa kod žena u postmenopauzi i kod pubertalnih djevojčica, ova bolest može zahvatiti i žene u reproduktivnim godinama.

Vulvarni lichen sclerosus (VLS) je kronična upalna dermatoza, koja se javlja u području kože vanjskog spolovila (vulve) i može se proširiti na anogenitalnu regiju, a uzrokuje značajnu nelagodu u intimnom području u vidu svrbeža i boli u zahvaćenom području, te bol kod spolnih odnosa (dispareunija), kod mokrenja i defekacije.

Žene u menopauzi i pubertetne djevojčice

Iako je češća pojavnost lichen sclerosusa kod žena u postmenopauzi i kod pubertalnih djevojčica, ova bolest može zahvatiti i žene u reproduktivnim godinama.

Koža vanjskog spolovila izgleda atrofično, s prisustvom bijelih mrlja ili ploča, dolazi do gubitka elasticiteta i stvaranja sklerotičnih i ožiljkastih promjena zahvaćenog tkiva koje u velikoj mjeri narušavaju kvalitetu života pacijentice.

Koji je uzrok nastanka vulvarnog lichen sclerosusa (VLS)?

Etiologija ove bolesti nije dovoljno poznata, ali se smatra da se vjerojatno radi o autoimunom odgovoru organizma prema vlastitoj koži. Predloženo je nekoliko mehanizma koji mogu igrati ulogu u nastanku ove bolesti:

 • genetska predispozicija – temelji se na grupiranju u obitelji, pa tako kod blizanaca i članovima obitelji su zabilježene veće stope LS
 • povezanost s autoimunim poremećajima je zabilježena kod 21,5-34% pacijentica, te do 74% pacijentica kod kojih je utvrđeno da imaju autoantitijela
 • infektivni uzrok – LS nije zarazna bolest, ali određene viruse kao što su HPV (human papiloma virus), hepatitis C, te određene bakterije (Borellia) mogu biti uključeni u nastanku ove bolesti
  hormonski čimbenici
 • lokalne promjene kože kao što su oštećenja ili trauma tkiva u tom području

Koji su simptomi?

 • Svrbež u području spolovila, osobito po noći, koji može dovesti do oštećenja kože i krvarenja
 • Bol u području zahvaćenom promjenama
 • Bolovi pri mokrenju ili defekacije
 • Bol kod spolnih odnosa (dispareunija)

Progresija bolesti dovodi do atrofije malih usana, sužavanje ulaza rodnice, te sljepljivanje (obliteracija) klitorisa, koje dovode do poremećaj spolne funkcije, te negativno utječu na kvalitetu života i na partnerske odnose.

Lichen sclerosus je povezan s povećanim rizikom od 3,5-4% od nastanka pločastog karcinoma vulve.

 

Iako lichen sclerosus nije svrstan u vulvarne prekanceroze, postoje dokazi pojavnosti prekanceroza vulve (VIN) na temelju lichen sclerosusa.

Što je potrebno kod postavljanja dijagnoze?

Postavljanje dijagnoze lichen sclerosusa je često otežano i prolongirano, zbog nedovoljne svjesnosti pacijenata, te neugodnosti i srama koji izaziva razgovor o intimnim tegobama.

Klinička slika i simptomatologija može pobuditi sumnju da se radi o lichen sclerosus, međutim za postavljanje točne dijagnoze ove bolesti potrebna je biopsija i histopatološka analiza tkiva, osobito u slučaju kada su promijene suspektne i ne može se isključiti maligna alteracija.

Koje su terapijske opcije?

U terapiji lichen sclerosusa se koriste ultrapotentni kortikosteroidi u obliku kreme (Clobetasol propionat) koji se nanose svaki dan na zahvaćenom području u periodu od 4 tj., a nakon toga 1-3 puta tjedno radi održavanja. Tretman dovodi do smanjenja simptoma i štiti od oštećenja tkiva, koji najčešće nastaju kao posljedica intenzivnog svrbeža i češanja.

Međutim kronična upotreba kortikosteroida može pogoršati atrofiju tkiva i povećati rizik od upale kože kao rezultat lokalnog poremećaja imuniteta.

U slučaju kada terapija kortikosteroidima ne daje željene rezultate, mogu se primijeniti imunomodulatorni lijekovi kao što su tacrolimus (Protopic), te fototerapija pomoću ultravioletnih zraka.

Izvor:Poliklinika Ginecej

Laserska fototerapija-alternativa lokalnoj primjeni topičkih pripravaka

Istraživanja pokazuju da laserska fototerapija predstavlja efikasan tretman u liječenju pacijentica s lichen sclerosus koja je osobito učinkovita kod pacijentica koje su rezistentne na terapiju kortikosteroidima:

 • poboljšanje subjektivnih simptoma nastupilo je u 90.3% pacijentica, sa značajnim padom svrbeži i nelagode pri spolnom odnosu
 • poboljšanje boje, elastičnosti i vaskularizacije kože je bilo prisutno u 3% pacijentica tretiranim laserskom fototerapijom

Terapijski učinak laserske energije se temelji na stvaranju mikropora u vaginalnoj stijenci, aplikacija topline u subepitelu tkiva, te stvaranje novih krvnih žila – neovaskularizacija, čime dolazi do poništavanja nekih štetnih učinaka vaginalne atrofije, te do rejuvenacije i reparacije tkiva i poboljšanja elastičnosti kože.

U liječenju VLS laserska terapija se može kombinirati i s injekcijom POT-a, odnosno plazmom obogaćenom trombocitima, koji luče faktore rasta i aktiviraju matične stanice, te regeneriraju tretirano područje.

Što možemo zaključiti?

Prema nacionalnoj asocijaciji za bolesti vulve, žene koje boluju od lichen sclerosus često se osjećaju izolirano, imaju narušeni self-image, te mogu pokazivati simptome anksioznosti i depresije. Poremećaj seksualne funkcije može ozbiljno narušiti kvalitetu života ovih pacijentica i njihove partnerske odnose.

Psihološko savjetovanje se preporučuje svim ženama koji boluju od lichen sclerosus, te u slučaju posljedica i komplikacija koje ova bolest može uzrokovati.

Tekst napisala By dr. Ana Micevska Slavec, Poliklinika Ginecej

http://poliklinika-ginecej.hr/

http://poliklinika-ginecej.hr/

Više

Savjeti stručnjaka

Drovelis je novi kombinirani oralni kontraceptiv koji sadrži prirodni estrogen (Estetrol, E4 ) koji se sintetizira u fetalnoj jetri tijekom trudnoće i koji se...

Savjeti stručnjaka

Menopauzom prestaje generativna funkcija, te jajnik postaje žlijezda koja proizvodi samo androgene.

Istaknuto

HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do...

Savjeti stručnjaka

Rijetke su one žene, ali i muškarci, koje će ovu problematiku naglasiti razgovarajući s liječnikom. Rjeđi će to povjeriti prijateljima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.