Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Likopen – čudotvorni antioksidans

Likopen spada u skupinu fitonutrijenata – antioksidansa koji se nalaze unutar biljaka

Priroda je, nebrojeno puta, pokazala da ima rješenje za sve naše probleme. Čovjek, kao neizostavni dio u sveukupnom mozaiku prirode, čvrsto je povezan s okolinom koja ga okružuje. I koliko god pokušao ići daleko, nikako se neće moći odvojiti od same prirode.

Mnoge životinjske i biljne vrste proizvode svoju prirodnu obranu od raznih vanjskih napadača – bakterija, virusa, otrova i okolišnih promjena. Mnoge nama poznate biljke, one s kojima se susrećemo svaki dan, u sebi kriju bogate nutrijente o kojima još ne znamo dovoljno. Jedan od tih nutrijenata je likopen – čudotvorni antioksidans koji sve više zapanjuje svijet svojim djelovanjem na ljudsko zdravlje.

Da stvar bude još bolja, ovaj moćni prirodni sastojak svoje najbogatije i najbolje koncentracije taloži u svima poznatoj namirnici – rajčici.

Čudotvorna crvena molekula

Likopen spada u skupinu fitonutrijenata – antioksidansa koji se nalaze unutar biljaka. To su prirodne tvari kojima biljka gradi svoj vlastiti imunološki sustav, boreći se za opstanak. Osim raznih nametnika, biljke se sustavno bore protiv raznih otrova iz zemlje i zraka, te ultraljubičastih sunčevih zraka.

Likopen je također poznat i kao biljni pigment koji je zaslužan za žarko crvenu boju rajčica. Osim u rajčicama nalazi se i u drugom crvenom voću i povrću, kao što su crvene mrkve, lubenice i papaje, ali ne i trešnje i jagode jer su za njihovu boju zaslužni antocijani.

Ljudsko tijelo, samo po sebi, ne može stvoriti likopen (niti ostale fitonutrijente) prirodnim putem, budući da je on isključivo biljnog podrijetla. Zato je bitno u svakodnevnu prehranu ubaciti što više različitih biljnih fitonutrijenata.

Alternativni liječnici vole ponavljati da je za svakodnevno zdravlje bitno „jesti dugu“ – raznoliko povrće raznih boja.

Regulator tjelesne ravnoteže

Molekula likopena prvi put je izolirana 1910. godine, a potpuna struktura molekule je otkrivena 1931. godine.

Postoji više od 25.000 različitih vrsta fitonutrijenata danas, dok u među pet najvažnijih spadaju karotenoidi. Oni pomažu biljkama da apsorbiraju svjetlo i da štite dragocjeni klorofil od UV-oštećenja. Likopen tu dolazi kao jedan od najvažnijih predstavnika karotenoida, unutar skupine fitonutrijenata.

Poput ostalih karotenoida, likopen je nutrijent topljiv u masti, što znači da se bolje apsorbira u tijelu kada se konzumira uz masti, kao što su avokado, maslinovo ulje ili sjemenke. Kao glavni karotenoid i iznimno učinkoviti antioksidans, likopen u našem organizmu štiti lipide, proteine i DNA od oštećenja.

Konzumirajući modernu hranu, unosimo u naš organizam brojne toksine koji mogu doprinijeti mnogim zdravstvenim problemima. Likopen tu dolazi kao odlično rješenje jer ima sposobnost inaktivacije toksina i slobodnih radikala, koji mogu oštetiti stanice.

Široka lepeza ljekovitih svojstava

Kada govorimo o blagodatima koje ova supstanca ima na ljudski organizam, popis je uistinu impozantan.

Ovo su samo neke znanstveno dokazane činjenice koje se vežu za djelotvornost likopena:

 • poboljšava rad srca i krvožilnog sustava
 • snižava krvni tlak i loš kolesterol
 • pomaže kod liječenja dijabetesa tipa 2
 • jača kosti i zglobove te štiti od osteoporoze
 • pomaže kod epileptičnih napadaja
 • ublažuje simptome Alzheimerove bolesti
 • pomaže kod neuropatskih bolova
 • pruža zaštitu od astme
 • sprječava makularnu degeneraciju očiju
 • potiče obrambene mehanizme kože
 • ima pomlađujući učinak
 • čisti organizam od toksina

Izvor: Alternativa za Vas

Ne propustite

Gastronomija

Svježi zeleni bob može biti pravi mali gnjavator kada na red dođe njegova priprema, no jednom kada shvatite što napraviti s njima nitko neće...

Gastronomija

Guacamole je jedno od najpoznatijih meksičkih jela i vjerujem da mu se u Meksiku izrada razlikuje od obitelji do obitelji. 

Budi fit

Pretjerano unošenje šećera može uzrokovati zdravstvene probleme kao što su pretilost i dijabetes tipa 2, bolesti jetre, pojave problema sa srcem i slično.

Beauty report

Namirnice koje dokazuju da ljepota dolazi iznutra.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.