Ljepota kože, kose i noktiju u velikoj mjeri ovisi o tome što se nalazi na vašem tanjuru. Da biste zablistali punim sjajem birajte hranu koja će vam u tome pomoći. Pravilnim izborom namirnica možete stanjiti struk, ojačati imunološki sustav, “ispeglati” bore, vratiti sjaj kosi ili osnažiti nokte.
Jednostavno, možete izgledati ljepše, mlađe i zdravije.
Istovremeno, snažni antioksidansi koji se u voću i povrću nalaze u velikim količinama, branit će vaš organizam od štetnih utjecaja okoliša i slobodnih radikala. Određene namirnice imat će odličan anti-age učinak.
1. Lubenica
Ljetno vrijeme je idealno za unos likopena. Ovaj antioksidans lubenici i rajčicama daje prepoznatljivu crvenu boju, a koži pomaže u zaštiti od UV zračenja. Znanstvenici vjeruju da lubenica sadrži čak 40% više likopena od rajčice, što je ekvivalent zaštitnom faktoru 3.
Ovo slasno voće posebno je dobro za bubrege jer djeluje kao diuretik. Lubenicu najvećim dijelom čini voda koja istovremeno hidratizira i osvježava organizam.
2. Dinja
Dinja sadrži beta-karoten koji se pretvara u vitamin A. Vitamin A regulira rad stanica na vlasištu i sebumu, ističu stručnjaci, što uravnotežuje masnoću kože i sprječava stvaranje prhuti.
Dinja istovremeno hrani i hidratizira kožu, potiče njezinu regeneraciju i sprečava prijevremeno starenje. Nutrijenti u ovom plodu mogu pomoći pri mršavljenju, regulirajući probavu i potpomažući eliminaciju toksina iz organizma.
Zbog svoje niske kalorijske vrijednosti i razine ugljikohidrata, dinja je redoviti dio brojnih dijeta za mršavljenje.
3. Borovnice
Ovo bobičasto voće tijelo opskrbljuje vitaminima C i E. Ta dva vitamina su moćni antioksidansi koji svojim sinergijskim djelovanjem sprječavaju djelovanje slobodnih radikala i štite zdravlje.
Poznati dermatolog dr. Howard Murad tvrdi da su borovnice poznate po svom djelotvornom učinku na krvotok i kožu, pomažu pri smanjenju crvenila kod kuperozne kože, liječe akne i prištiće te pomažu da koža izgleda mlađe, zdravije i vitalnije. Isto tako mogu pomoći prilikom liječenja oštećenja nastalih uslijed pretjeranog izlaganja suncu, a uklanjaju i natečeni izgled.
Borovnice potiču rast kose, poboljšavaju pamćenje, smanjuju krvni tlak i razinu kolesterola, sprečavaju infekcije urinarnog trakta te pomažu kod dijabetesa tipa 2.
4. Kelj
Ova kultivirana sorta divljeg kupusa poznata je još iz doba Antičkog Rima. Bogat je vitaminima K, C i A, kalijem i kalcijem, a sadrži i veliku količinu željeza.
Vitamini kojima obiluje kelj ublažit će tamne podočnjake i zategnuti kožu oko očiju, zbog čega se smanjuje rizik od pojave sitnih bora. Omega-3 i omega-6 masne kiseline hidratiziraju vlasište, pospješuju rast kose i umanjuju pojavu prhuti, a potiču i proizvodnju keratina od kojega se sastoje kosa i nokti.
Ekstrakt kelja se zbog svega navedenog sve više koristi kao dio krema, šampona za kosu i lakova za nokte.
5. Avokado
Plodovi avokada izuzetno su bogati oleinskom kiselinom, ali i omega-9 masnim kiselinama koje pomažu očuvati vlagu u vanjskom sloju kože.
Avokado je bogat i vitaminom E koji, kao i esencijalne masne kiseline, osigurava hidrataciju kože. Monozasićene masti, kojima avokado obiluje, jačaju stanične membrane i tako umanjuju mogućnost nastanka prištića i mitesera.
Avokado se pokazao uspješan u prevenciji raka dojke i prostate.
6. Šipak ili nar
Sjemenke nara bogate su antioksidansima poput vitamina C, ali i karotenoidima koji sprečavaju pojavu bora i isušivanje kože neutralizirajući slobodne radikale. Studija u američkom magazinu Clinical Nutrition otkrila je kako veći unos vitamina C smanjuje vjerojatnost suhoće i bora kod žena srednje dobi. Također, u plodu je i mnoštvo antocijana koji pomažu povećanju proizvodnje kolagena dajući tako koži čvršći izgled.
Sadrži i elaginsku kiselinu – prirodni spoj koji liječi upale uzrokovane UV zrakama.
7. Orasi
Orah sadrži dva važna sastojka koji pomažu očuvanju zdrave i sjajne kose. To su omega-3 masne kiseline (prirodno hidratizira kosu) i vitamin E (pomaže oporaviti oštećene folikule).
Dovoljna vam je ¼ šalice očišćenih oraha dnevno.
Štoviše, orasi sadrže visoki udio bakra koji pomaže očuvanju prirodne boje kose. Nedostatak minerala skupine B (B1 – tiamin, B2 – riboflavin i B6) često je faktor rane pojave sijedih vlasi.
8. Zeleni čaj
Zeleni čaj se s razlogom naziva “čaj nad čajevima”. Kako su otkrili liječnici sa Sveučilišta Tufts, sastojci zelenog čaja pomažu izgaranju masti u području trbuha, pružaju osjećaj sitosti te čuvaju moždane stanice od propadanja.
U Japanu i Kini ovaj čaj pije se za smirenje i čišćenje organizma.
Listići zelenog čaja obiluju polifenolima koji imaju jako antioksidativno djelovanje i neutraliziraju slobodne radikale, te tako sprečavaju rano starenje stanica. Šalica ovog napitka ubrzat će vaš metabolizam. Ubrzat će i sagorijevanje masti, odnosno kolesterola, ali i spriječiti gomilanje viška masnoća.
Stara kineska poslovica za zeleni čaj kaže: “Bolje je tri dana bez hrane, nego jedan bez čaja”.
Izvor: Alternativa za Vas