Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Ljetne vrućine i visoki tlak – savjeti za sigurno ljeto

Visoke temperature mogu dodatno opteretiti srčano – žilni sustav, stoga donosimo nekoliko jednostavnih savjeta za sigurno i bezbrižno ljeto.

S dolaskom ljeta stižu nam ljetne vrućine, duži dani te češće provodimo vrijeme na otvorenom. No, premda boravak na otvorenom može biti ugodan, za oboljele od visokog krvnog tlaka, vrući ljetni dani mogu predstavljati izazov. Visoke temperature mogu dodatno opteretiti srčano – žilni sustav, stoga donosimo nekoliko jednostavnih savjeta za sigurno i bezbrižno ljeto.

1. hidracija

Hidracija organizma jedna je od najvažnijih sastavnica zdravlja. Stoga, važno je osigurati optimalan unos tekućine tijekom cijele godine, a osobito tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Dehidracija može dovesti do povećanja krvnog tlaka, zbog čega je važno piti dovoljno tekućine tijekom dana. Nadalje, izbjegavajte prekomjerno konzumiranje alkohola i kofeina, budući da isti mogu dovesti do dehidracije organizma.

2. ograničite boravak na suncu

Tijekom velikih vrućina bolje je boraviti u zatvorenim, rashlađenim prostorijama.

Izlaganje suncu kada je ono najjače, što je obično između 10 i 17 sati, može biti veliki napor za srce i potrebno je isto izbjegavati.

Aktivnosti na otvorenom planirajte radije rano ujutro ili kasnije poslijepodne.

3. nosite odgovarajuću odjeću

Tamnije boje apsorbiraju toplinu, a svjetlije je odražavaju.

Stoga, tijekom ljetnih vrućina birajte laganu, prozračnu odjeću od prirodnih materijala kao što su pamuk ili lan.

4. hranite se lagano i ograničite unos soli

Zbog velikog broja raznolikih i šarolikih namirnica, hraniti se zdravo najlakše je u ljetnoj sezoni. Jedite laganu, kuhanu hranu te ograničite unos soli.

Preporučuje se da unos kuhinjske soli bude manji od 5 g dnevno, što je količina koja stane u jednu čajnu žličicu.

5. redovito mjerite krvni tlak

Prema uputama liječnika, redovito mjerite krvni tlak, osobito tijekom ljetnih mjeseci.

Ponekad je potrebna prilagodba terapije. Stoga, primijetite li značajna odstupanja u vrijednostima krvnog tlaka, obratite se izabranom liječniku. Uspješno kontroliranje visokog krvnog tlaka ključ je kvalitetnog i zdravog života.

Ljeto je predivan dio godine, no donosi brojne opasnosti za zdravlje, osobito u oboljelih od visokog krvnog tlaka. Upravo zbog toga, iznimno je važno pridržavati se uputa liječnika te propisane terapije.

Uz nekoliko jednostavnih mjera opreza, možete bezbrižno uživati u svim čarima ljeta, ostajući pritom sigurni i zdravi!

Autor: Monika Babić, www.otkucajsrca.hr

Ne propustite

Budi fit

U većini slučajeva, osjećaj dehidracije jednak je osjećaju žeđi. No ipak, ponekad bi taj osjećaj mogao izostati ili bi vas tijelo moglo upozoriti na...

Drama Queen

Jeste li ikada imale osjećaj da vas neka osoba emocionalno iscrpljuje? Nakon razgovora s njom ostanete prazni, umorni i živčani?

Budi fit

U slučaju da uskoro krećete u teretanu po prvi put, možda će ove lagane upute pomoći da se dobro osjećate tamo, da pitate druge...

Savjeti stručnjaka

 Kako bi potaknula otvorene, pozitivne rasprave o menstruaciji među sportašima koji će izaći na olimpijsku globalnu pozornicu, INTIMINA je proizvela ograničeno izdanje zlatnih menstrualnih...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.