Ljubav, beba, blagostanje i sranje i blagdani!

Autorice Ivana Šešo i Emina Pršić svojom trećom knjigom o kaosu koji se događa u ljubavnim vezama i kasnije (nakon Nedostaje? Ne! Dosta je i Kad te bajka sastavi, a život rastavi) zatvorile su jedan puni pripovjedni krug.

Od izlaska iz noćne more veze osuđene na propast, do bajke pronalaženja idealnog partnera i, konačno u knjizi Ljubav, beba, blagostanje i sranje, zasnivanja obitelji, Ivana i Emina pričaju upozoravajuću pripovijest bračnog para i svega što pri rođenju djeteta ne bi trebalo napraviti.

Ivan i Emini smo postavili par pitanja, i gle što smo dobili!

Stress pred blagdane

Emina

Stres je onoliki koliki si sami stvorimo.Ako smo podložni utjecajima i presingu vanjskih utjecaja koji vas na nešto navode onda lako upadamo i u onu ludnicu po shopping centrima, i u onu da moramo imati kao susjeda s trećeg kata pet vrsta kolača i u onu da se mora počistiti kuća od tavana do podruma itd..Mi odlučujemo kako ćemo Blagdan i na koji način proslaviti. Nekome je idealno zavući se pod deku i čitati knjige ili gledati maratonske filmove i to je odlično provođenje blagdana. Nema univerzalne formule za osjećaj sreće za vrijeme blagdana ma koliko sami sebi stres napravili jer se nešto mora. Za početak ne mora se ništa a može se.Treba stati i sami sebe zapitati : Što mene čini sretnim? I prema tome planirati svoje idealne blagdane,

Ivana

Istovremeno pred blagdana nam stres mogu stvarati i međuljudski odnosi. To je vrijeme kada je društveno naloženo da se obitelji okupljaju, da se mire razmirice i grade dobri odnosi čak i kada za to nismo spremni niti želimo. U raznoraznim prisilnim situacijama susrećemo rodbinu i „prijatelje“ koje smo pomno izbjegavali cijelu godinu i s kojima smo u stvari u konfliktu ili u prekidu odnosa, a svaki prekid odnosa s osobama koje su nam nekada bile važne, za sobom povlači ljutnju. Često se tako nađemo u situaciji da susprežemo svoje istinske osjećaje jer je „Božić“ u strahu da nas netko ne bi osudio ili prozvao Ebebezer Scroogem. Znači dio blagdanskog stresa su i hinjeni osjećaji i to puno njih.

Moć “očekivanja”

Emina

Nedavno sam pročitala citat: “Djeluj bez očekivanja. Najčešće su očekivanja ta koja nas čine nesretnima kada se ne ostvare. Željeti je prirodno ali imati stalno određena očekivanja stavlja nas često na rub litice. Kada bismo se ponašali i djelovali tako da se potrudimo dati najbolje od sebe i biti najbolja verzija sebe te se prepustili trenutku onda bi znali i uživati u njemu. Sada. Sve dok nam je glava u budućnosti što će biti ,ili u prošlosti što je bilo uglavnom nosimo sa sobom određeni nemir. Očekivanje od dočeka Nove Godine ..očekivati od svadbe najljepši dan u životu… uvijek se pitam što onda ti ljudi rade ostatak godine ili života ?Najljepši dan u godini kao i najljepši doček može biti svaki put kada mi odlučimo da će biti. Datumi su samo broj i orijentir.

Ivana

Kada su očekivanja u pitanju, tajna je jedino i uvijek očekivati od sebe, u nama je ključ. Također razlikovati vlastite potrebe od želja dobar je smjer.
Što trebam, kada to trebam i na koji način to trebam, prva su pitanja. Ako znate što trebate i na koji način, znat ćete to za sebe i ostvariti. Očekivanja od drugih u stvari su naša lutanja u zadovoljenju vlastitih potreba koje ne znamo prepoznati, definirati a onda niti zadovoljiti. Kada ono što mi ne znamo ne uspije ni drugima, razočarani smo i nastavljamo potragu u krivom smjeru.

Djeca i darovi

Emina

Svi volimo darove i darivanja, znakove pažnje. Smisleni darovi u kojima poručujemo toj osobi da ga osluškujemo i doživljavamo jedan su od načina iskazivanja naklonosti jedni prema drugima.Volim svoju kćer odgajati da ih ne doživljava kao nešto što se podrazumijeva, nego da razvije zahvalnost za ono što ima. Za njezin rođendan nikada sve darove ne otvaramo odjednom niti za vrijeme proslave. Nego svaki dan otvorimo po jedan, tako doživljaj i osjećaj radosti potraje i po dva tjedna. Ne pretjerujemo u darivanju niti nam je naglasak na darove. Oni su samo dio doživljaja tog trenutka koji proživljavamo.

Ivana

Onako kako ja to vidim je da su danas djeca preplavljena darovima kako za svoj rođendan tako i za blagdane te se nalazimo u problemu jer svoju vrijednost počinju mjeriti količinom darova koju dobiju. Za mene darovi idu u istu kategoriju kao i skupi mobiteli i brendirana odjeća gdje brojna istraživanja djece i mladih pokazuju da svoju osobnu vrijednost poistovjećuju s time koliko skup mobitel, tenisice ili odjeću im roditelji mogu priuštiti. Ako je to jedino po čemu će mjeriti svoju osobnu vrijednost u životu, što će se desiti kada jednom to ne budu mogli realizirati. Koliko bezvrijedno će se osjećati?

Kada dijete treba dobiti vlastiti smartphone ili tablet

Emina

Moderna tehnologija donijela je sa sobom određene prednosti ali i mane. Svjesni smo da je vršnjački pritisak kao i uspoređivanje velik, ali ako mogu izabrati potrudit ću se da moje dijete što kasnije dobije smartphone. Činjenica jest da igranje igrica kod djeteta jednako utječe kao da uzima određenu vrstu droge, jer se endorfin konstantno luči. Endorfinski receptori su kao morfijski receptori – dijete kao da se drogira.

Roditelji toga nisu svjesni… Mozak, odnosno živčani sustav karakteristika je živih bića koja se kreću, a najsloženiji živčani sustav ima čovjek. Po toj analogiji, mi smo živa bića za kretanje. Dakle bilo bi dobro da se djete barem od druge do pete godine da se kreće, vrti, skače, a ne da po cijele dane gleda u mobitel

Dati mobitel u što ranijoj dobi na prvu je možda odlično rješenje za umiriti dijete ,ali na duge staze sami sebi stvaramo medvjeđu uslugu. Ostavila bi svakom roditelju da sam procijeni kada je vrijeme za tablet, mobitel s naglaskom da se mora postaviti granica korištenja kojeg često oni sami nisu u stanju postaviti.Kupovanje mira mobitelom udaljavamo se jedni od drugih. Ponudite djetetu obiteljsku večer s društvenim igrama ispred tableta i mobitela. Mobitel neka služi za mogućnost javljanja i sigurnosti u svako doba..To je njegova najbolja svrha.

Ivana

Napredne zemlje upravo izbacuju tablete iz škola u vrijeme kada ih mi uvodimo. Longitudinalnim praćenjem djece utvrdili su da su djeca korištenjem tableta zakinuta za razvoj fine motorike i određenih neuroloških funkcija važnih za pozitivna psihofizički razvoj i budući uspjeh u životu. Puno je ovdje aspekata koje treba uzeti u obzir. Sve donosi svoje prednosti ali i mane. Mislim da mi odrasli podbacujemo jer nije pitanje kada već kako i koliko. Koji sadržaji u kojoj razvojnoj dobi, u kojoj količini, radi čega itd..

Skupi darovi za djecu?

Emina

Moja obitelj ima fokus na doživljaje i stavljamo doživljaje ispred darova.Za mene darivati doživljaj vrijedi više nego dar. Osmišljavamo ideje za izlete na neka čarobna mjesta u to doba godine i zajedno uživamo u trenucima. Iz iskustva kao odgajatelj pa i mama, svjedočim najljepšim igrama djece sa stvarima i igračkama koje sami izrade. Skupi darovi su najčešće instant rješenje kupovanja vremena i privremene emocije. Nemaju apsolutno nikakvu posebnu prednost ispred onih manje skupih, stvar je percepcije i odgoja. Mašte djeteta, povezanosti obitelji.

Ivana

Na to sam već odgovorila pod djeca i darovi. Jedini prihvatljivi skupi darovi su oni koji će doprinijeti tome da dijete razvija svoje kapacitete i talente. Tenisice za košarku ne trebaju biti skupe i davati djetetu poruku vrijediš onoliko koliko na sebi nosiš, ali ako dijete svira npr. klavir i godinu dana vježba u muzičkoj školi jer ga kod kuće ne posjeduje…To je skupi poklon koji šalje sasvim drugačiju poruku, i naravno ne treba biti Petrof.

Godine i godine braka i gdje su nestali mali znakovi pažnje

Emina

Postoje ti mali znakovi pažnje zbog kojih ti bude nekako toplije oko srca jer je namijenjen samo tebi. Ljepota i način obraćanja jest upravo u njenoj osobnosti, posebnosti i intimnosti kojom odiše. Šteta je zaboravljati na njih ili jednostavno prestati davati jer se odnos počeo s godinama podrazumijevati kao i da nekoga volimo. Ti mali znakovi pažnje su kao kisik koji udišemo i daju nam poseban sjaj u očima, povezuju nas. Daju jasnu poruku: ljubav se živi u svakodnevici, nema života u ružičastom balonu nepomućene sreće. Bitan/Bitna si mi.

Ivana

Podrazumijevanje je otrov odnosa. Često i podrazumijevamo i očekujemo da partner ili partnerica razumiju da smo umorni, bolesni, preopterećeni, preplavljeni…može neko vrijeme. Ali ako ne njegujemo svoj odnos, u što spadaju i mali znakovi pažnje, emocionalno udaljavanje nam ne gine.

Baš zbog brzine života i baš zato što smo umorni, bolesni, preopterećeni i preplavljeni važni su ti mali znakovi pažnje, oni kao kada u Avataru posebno značenje imaju riječi „Vidim te“. Malim znakom pažnje poručujemo upravo to…unatoč gužvi, ja te „vidim“.

Smisao blagdana? Je li cilj zamijenio sredstvo?

Emina

Za mene je smisao blagdana okupljanje, toplina,neka posebna energija ljudi.Kako meni upravo to znače blagdani ne upadam u komercijalni žrvanj posebnog očekivanja , savršenstva ili pritiska, nego jednostavno se prepustim lijepim trenucima. Smisao života je životu dati smisao, pa tako i blagdanima.

Ivana

Ovisi o kojim blagdanima govorimo. Blagdani su povezani s vjerom, i kao takvi uveliko su izgubili smisao.

Ivana i Emina vas časte s knjigama “Ljubav, beba, blagostanje i sranje” te “Kad te bajka sastavi a život rastavi”.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #mivasrazumijemo
  • Pratite naše društvene mreže, podijelite objavu, tagirajte frendice
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 13. prosinca, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnice:

Žana Okreša i Lanec Kris