Ljubav prolazi kroz tri faze

Kako to obično biva, stručnjaci se bave svim i svačim i analiziraju sve i svašta. Tako su ustanovili da u svakoj vezi postoje tri faze ljubavi: požuda, fizička privlačnost i emocionalna povezanost.

Veza u određenom razdoblju prelazi iz jedne faze u drugu, a neke veze ni ne dođu do iduće faze, najčešće treće, te tada dolazi do prekida ili razvoda.

Potrebno je provesti određeno vrijeme u vezi kako bi došli do treće faze, a ono zavisi od učestalosti viđanja, emocionalnoj zrelosti partnera kao i od samih namjera jer postoje veze koje se temelje isključivo na interesima (želja za brakom, djecom, novcem, strah od usamljenosti i slično).

Požuda ili romantika

Požudu pokreću testosteron i estrogen. Kratko rečeno, razmnožavanje je evolucijska svrha ove faze. U fazi požude ili romantike se stvaraju temelji za iduće dvije faze (fizička privlačnost i emocionalna povezanost). U vašim očima je partner savršen i stvoren za vas.

Fizička privlačnost

U ovoj fazi često gubite apetit, potrebno vam je manje sna i često maštate o toj osobi. Sada se oslobađaju dopamin, norepinefrin i serotonin i preplavljuju vaš mozak i tijelo. Ova faza se često naziva i faza borbe jer pokušavate promijeniti neke navike kod druge strane i tu osobu što više približiti slici vašeg idealnog partnera. Također, postajete i malo realniji pa dolazi i do prvih sukoba mišljenja i interesa. Zaljubljenost polako nestaje, počinje se javljati emocionalna povezanost, a zanos lagano blijedi.

Emocionalna povezanost

Bezuvjetno prihvaćanje. Ova faza uključuje posvećenost, partnerstvo, pa i djecu. Strah od duboke intimnosti nerijetko sprječava pojedince da dosegnu ovaj nivo ljubavi. U ovoj fazi ste svjesni pozitivnih i negativnih osobina partnera, ali ste odlučili zajednički graditi život. Sukobi su u ovoj fazi najčešći jer počinjete ispreplitati živote i navike.

Često se događa da osobe prekinu na početku ove faze jer u prethodne dvije nisu izgradili potrebno povjerenje, nisu izgradili ono što će im trebati da se potpuno povežu, odnosno da se povežu na emocionalnom nivou.

Ako želite promijeniti nešto u bilo kojoj fazi veze, dajte to do znanja partneru i radite na tome zajedno. Naučite se izraziti razočarenje, ljutnju i frustraciju.

 

Izvor zdravaisretna.hr