Budi fit

Ljubljenje smanjuje bore

Sprečava prehladu, stres i napetost.
Ljeto je pri kraju, a pred nama je prohladno vrijeme idealno za prehlade i širenje raznih zaraza. Potrebno je dakle ojačati imunitet kako infekcije ne bi mogle napasti organizam, a osim zdrave hrane i raznih vitaminskih dodataka protiv bolesti se možemo boriti i ljubljenjem, piše Men's Health.

Naime, u slini partnera nalaze se bakterije koje potiču stvaranje antitijela i tako osnažuju obrambeni mehanizam. Za vrijeme ljubljenja ujedno dolazi do lučenja adrenalina, serotonina i dopamina koji su zaduženi za dobro raspoloženje i jačanje krvožilnog sustava.

Broj otkucaja srca tijekom ljubljenja kod muškaraca raste na 110 po minuti, a kod žena na 108 po minuti. Pozitivne reakcije koje ljubljenje izaziva tako se mogu smatrati prirodnim lijekom, jer se smanjuje osjetljivost na bolove, stres, napetost i depresivno raspoloženje.

Intenzivan poljubac zahtjeva rad usana, jezika, ali i 30-tak mišića zbog čega ljubljenje može smanji bore ili preventivno djelovati na njihovo nastajanje. Također, smatra se da se tijekom ljubljenja u trajanju od dvije minute može sagorjeti oko 15 kalorija.

Metro-portal.hr

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Debljanje u menopauzi, čak i ako je istinito, nije najgori simptom kojeg taj period u životu žene donosi.

Savjeti stručnjaka

Uz male preinake u svakodnevici, lakše se diše!

Trudnoća

Potreba za željezom eksponencijalno raste tijekom trudnoće, a vrhunac doseže u trećem tromjesečju kada ne možete unijeti toliko željeza samo iz hrane bogate željezom!

Duh i tijelo

Oni koji su počeli pisati dnevnik zahvalnosti tvrde da usredotočenost na ono na čemu smo zahvalni pomaže prekinuti začarani krug negativnih misli.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version