Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Poliklinika Ginecej

Zdravstveni karton

Loše navike uzrokuju neplodnost

Najznačajniji utjecaj na plodnost ima dob. Kvalitetna ženska i muška spolna stanica i pravovremeni kontakt su logični preduvjeti za uspjeh.

Neplodnost je zdravstveni problem koji pogađa sve veći postotak žena, a životna dob jedan je od faktora koji negativno utječe na poteškoće sa začećem. Ako razmišljate o trudnoći ili vam ona nije u planu sljedećih deset godina, već sada morate razmisliti o svojim svakodnevnim lošim navikama koje mogu imati negativan utjecaj na plodnost.

Najznačajniji utjecaj na plodnost ima dob. Kvalitetna ženska i muška spolna stanica i pravovremeni kontakt su logični preduvjeti za uspjeh.

Donosimo osam loših navika koje mogu uzrokovati poteškoće sa začećem.

1. Nezdrava prehrana

Prejedanje i nezdrava prehrana mogu dovesti do porasta razine šećera u krvi i pretilosti, što uz BMI veći od 34, može uzrokovati neplodnost. Tjelesne masti 10% iznad normale organizam mogu preopteretiti s estrogenom što negativno utječe na reproduktivni ciklus.

„Prekomjerna težina i pretilost kod žena, BMI >25 kg/m2, umanjuje plodnost za 20%“, pojašnjava doktorica Maja Gudelj iz poliklinike Ginecej.

2. Pušenje

Pušenje povećava rizik za neplodnost za 60%, nastavlja, doktorica Gudelj. Žene koje su počele pušiti prije 16. godine i koje puše više od 10 cigareta dnevno, imaju povećanu vjerojatnost nastanka tubarne neplodnosti (nepravilnosti jajovoda). Kod žena pušenje može dovesti do preuranjene menopauze (prije 40. godine), a kod muškaraca može uzrokovati nizak broj spermija i oštećenje DNA u spermi.

3. Alkohol

Prekomjerno konzumiranje alkohola štetno je za zdravlje, a na plodnost negativno utječe čak i povremeno (tjedno) uživanje u alkoholnim pićima. Alkoholizam umanjuje plodnost žena i muškaraca za 20-30%.

4. Spolne bolesti

Seks bez zaštite kada niste u monogamnoj vezi može dovesti do spolnih bolesti koje, ako se ne liječe, mogu izazvati poteškoće s plodnošću. Simptomi spolnih bolesti kao što su klamidija i gonoreja, često nisu odmah vidljivi pa ih mnoge žene uopće ne liječe.

5. Kofein

Istraživanja pokazuju da previše kave dnevno smanjuje šansu za začeće. Osim kave, jaki čaj i napitci poput coca-cole sadrže veliku količinu kofeina. Pretjerana konzumacija kofeina, više od tri šalice na dan, povećavaju rizik za tuburnu neplodnost i endometriozu za 50%.

6. Nedostatak ili pretjerivanje u vježbanju

Redovita tjelesna aktivnost i tjelovježba nužne su za zdravlje organizma. Međutim, i prekomjerno vježbanje može štetiti zdravlju, a tako i plodnosti. Nagli gubitak kilograma, posebno nakon 30. godine života, drastično mršavljenje i tjelesne masti 10% ispod normale također negativno utječu na plodnost.

7. Nesanica

Prema nekim istraživanjima poremećaj spavanja povezan je s neredovitim menstruacijama, koje mogu ukazivati na neplodnost.

8. Odgađanje

Plodnost kod žena počinje opadati nakon 27. godine, a bržim tempom nakon 35. Na neplodnost se sumnja kada nakon godinu dana pokušavanja ne dolazi do začeća. Žene starije od 35 godina, ako ne mogu zatrudnjeti nakon šest mjeseci pokušavanja, ne smiju odgađati traženje pomoći od liječnika.

Više

Savjeti stručnjaka

Drovelis je novi kombinirani oralni kontraceptiv koji sadrži prirodni estrogen (Estetrol, E4 ) koji se sintetizira u fetalnoj jetri tijekom trudnoće i koji se...

Savjeti stručnjaka

Menopauzom prestaje generativna funkcija, te jajnik postaje žlijezda koja proizvodi samo androgene.

Istaknuto

HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do...

Savjeti stručnjaka

Rijetke su one žene, ali i muškarci, koje će ovu problematiku naglasiti razgovarajući s liječnikom. Rjeđi će to povjeriti prijateljima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.