Lucrezia B.: Kavalir – izumrla vrsta

Neki dan sam razgovarala s jednim muškarcem i pitala ga zašto je sve manje muškaraca u današnje vrijeme kavalirski raspoloženo i kaže mi da je to već izumrlo i da nema potrebe biti kavalir. Taj me odgovor zaintrigirao, nema potrebe? Zašto? Pa jednostavno zašto bi se muškarci trudili kad uz minimalan trud mogu dobiti ono što žele? Pitate se o čemu govorim?

Nekad  je udvaranje bilo normalna pojava, vidio si komada u nekom društvu, pa preko frendovog frenda rođaka brata došao do te osobe, pozvao ju/njega na kavu, pa se nakon više kavica i šetnjica  nešto počelo razvijati  što je vodilo, a ponekad i nije, do ljubavi i neke veze. Kažu mi da se danas brzo živi, a ja tvrdim da su to obične „izvlakuše“. Da, vremena su se promijenila, živimo sve brže i imamo sve manje strpljenja. No promijenilo se još nešto, žene su u velikoj mjeri preuzele ulogu muškaraca. Pričaju mi frendovi da im cure prilaže u klubovima i traže piće, večeru, izlazak, bez problema odlaze s njima u avanturicu, ponekad im niti imena ne zapamte. Kad to uzmemo u obzir nije niti čudo što muškarci imaju dojam da se ne trebaju truditi oko žena, jer ionako im dolaze bez imalo truda.

vintage, žena

Danas je i seks postao precijenjen, naime tu su veliku ulogu odigrale „specijalizirane“ društvene mreže. Već ih dulje vrijeme proučavam i ponekad ostanem zbunjena. Bez imalo ustručavanja na jednoj koja ima naziv po jednom slatkom voću, nude seks bez upoznavanja. Kad sam ih pitala zar ne žele upoznati prvo ženu, kažu da ne, ali ako seks bude dobar da mogu odvesti dotičnu na kavu???

Tu stranicu muškarci doživljavaju kao izlog iz kojega mogu uz minimum truda izabrati ženu koju žele. Rijetko će koji uložiti malo truda, a i kad to naprave radi se o floskulama koje ste pročitale već milijun puta na internetu, u knjigama i čule barem isto toliko.

A kad se vrlo rijetko i pojavi neki dečko finih manira i dobrog odgoja smatraju ga čudakom. Vidjela sam jednu mladu djevojku koja je dečka nazvala majmunom jer joj je otvorio vrata od auta ! Pa je li to normalno? Prije bi muškarac prvo pozvao na piće, večeru, izlazak pa bi se nakon toga produžilo druženje, a sad je izgleda sasvim normalno da ti muškarac pozvoni na vrata jer te odabrao na društvenoj mreži iz izloga broj 29.

Poznajem i jednog pravog kavalira koji je imao običaj zahvaliti se na ugodnom društvu nakon izlaska. Jednom je izašao s mojom prijateljicom, bilo joj je vrlo ugodno, dečko je zgodan, pametan, obrazovan, ima jako lijepe manire, no ona ga je proglasila čudakom što mi je bilo nevjerojatno. Sad živi s „luzerom“ bez posla koji doduše izgleda kao frajer, fura kožnjak i šeretski se smije, ali to je čovjek bez duše, o obrazovanju i lijepom ponašanju da ni ne govorimo.

I zato, kad sljedeći put sretnete rijetkog preostalog kavalira, umjesto osuđivanja uživajte u njegovom društvu i pokušajte ga bolje upoznati,  jer,  priznale vi ili ne, svakoj od nas odgovara pažnja i nježnost zar ne?

Vaša Lucrezia B.