Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Mađarski plesači svojeg slavnog pjesnika oživjeli na Jadranu

Plesni umjetnici mađarske plesne kompanije Inversedance na šibenskoj su Tvrđavi Barone izveli predstavu You and the World koreografa Zoltána Fodora.

Plesni umjetnici mađarske plesne kompanije Inversedance na šibenskoj su Tvrđavi Barone izveli predstavu You and the World koreografa Zoltána Fodora.

Predstava koja odaje počast velikom mađarskom pjesniku Lőrincu Szabóu u povodu 120. godišnjice njegova rođenja, na simbolički ga je način oživjela uz Jadran koji je ostavio snažan trag na njegovoj poeziji. Naime, Szabó je u putovanjima istočnom stranom Jadrana pronašao nadahnuće za niz pjesama koje su danas dragocjen dio svjetske književnosti.

Na pozornici pod vedrim nebom u noći u kojoj je odjekivalo cvrčanje cvrčaka i kojom se širio miris oleandara što su bili samo neki od motiva pjesama velikog mađarskog pjesnika, izvedena je predstava „Ti i svijet“ nadahnuta Szabóvom zbirkom istoga naslova.

„Atmosfera na Tvrđavi Barone bila je čarobna! Plesači su upili energiju otvorene pozornice povijesne tvrđave i zadivljujućeg pejzaža. Ambijent je oduzimao dah i to je odredilo glavni ugođaj izvedbe. Povratne reakcije publike i organizatora Šibenik Dance Festivala bile su odlične što je okrunilo naše gostovanje“, kazao je Zoltán Sandor, produkcijski menadžer plesne kompanije Inversedance.

Ta kompanija koja nastupa na plesnim pozornicama diljem svijeta, sretna je što je svoj rad mogla predstaviti hrvatskoj publici, no njezini su predstavnici uživali i u otkrivanju ljepota Šibenika.

U slobodno smo vrijeme imali mogućnost upoznati ovaj predivan grad koji nas je oduševio i napunio dobrom energijom. Organizatorima smo zahvalni na gostoprimstvu i iznimnoj profesionalnosti“, rekao je Sandor.

Plesnu kompaniju Inversedance osnovala je Mađarska zaklada za izvedbene i kreativne umjetnosti. Članovi su nagrađivani samostalni plesni umjetnici pod vodstvom plesača i koreografa Zoltana Fodora.

Projektu su potporu pružili Općina Balatonföldvár, Ministarstvo ljudskih resursa, Nacionalni kulturni fond, Zaklada za izvedbene i kreativne umjetnosti i Mađarska agencija za menadžment u umjetnosti.

U sklopu Šibenik Dance Festivala u četvrtak 22. srpnja s početkom u 21.30 na Tvrđavi Barone nastupit će plesni studio Step ‘n Jazz s predstavom Ritam – jezik naše duše u koreografiji Linde Valjalo, te Udruga baletnih umjetnika Srbije (UBUS) s predstavom Dio mene i ja koreografkinje Sandre Milošević.

 

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.