Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dizajn

Mala promjena s velikim efektom! Vrijeme je za boje!

Što je najbolje, ovu vrstu radova možete sami napraviti, no to nikako ne znači da poslu treba pristupiti s nepažnjom i bez pripreme.

Veliki zahvati poput adaptacije kuhinje, kupaone, dnevne ili spavaće sobe iziskuju i velika financijska sredstva. Međutim, postoji i jedan tip renovacije koji je apsolutni prvak u kategoriji niskobudžetnih promjena s velikim vizualnim efektom. Riječ je, dakako, o bojanju zidova.

Što je najbolje, ovu vrstu radova možete sami napraviti, no to nikako ne znači da poslu treba pristupiti s nepažnjom i bez pripreme. Naravno, zid i strop se prije bojanja moraju obavezno očistiti od prašine!

Bijelo ili…

Bijeli interijeri djeluju vrlo profinjeno i elegantno, ali mogu i dosaditi i izgledati presterilno. Želite dodati malo boje u vaš dom, ali ne znate u kojem smjeru krenuti? Ono što automatski privlači vaše oči ne mora biti najbolje za vaš um. Vjerovali ili ne, boje igraju veliku ulogu u ljudskoj psihi, te ako se okružite određenim tonovima, možete dobiti pozitivan utjecaj na raspoloženje, efikasnost i izgled.

Kako boja utječe na prostor?

Još od djetinjstva, boja ima veliki utjecaj na nas. Može izazvati stres ako koristite nešto previše agresivno. Četiri obojena zida sobe u kojoj boravite djeluju na vašu psihu i direktno i indirektno. Većina soba obojena je u bijelo, a to je boja koja je visoko reflektivna i vibrira. Može izazvati glavobolje i napor za oči. Ima fiziološku i psihološku prisutnost te može biti sterilna i hladna. Tu pomažu slike na zidu, no generalno, treba biti oprezan kada je u pitanju previše bijele boje.

Koja je boja najbolja za spavaću sobu?

Tradicionalno vjerovanje je da je za spavaću sobu dobra plava boja jer opušta i smiruje. Plava je smirujuća jer je to boja neba. No ako je ne volite, postoje druge opcije i nijanse. Ako vam je boja neba previše hladna, izaberite pastelno plavu koja je toplija jer ima dodatak crvene. Ako jedna boja nije vaš osobni izbor, uvijek postoji drugo rješenje.

Postoji li boja koja može poboljšati ljubavni život?

Crvena je senzualna, no nije uvijek prikladna. Svjetlocrvena može biti previše jaka. Možete uzeti varijaciju crvene, poput roze, koja budi nježnost i romantiku.

Idealna boja za dječju sobu?

Većina dječjih soba previše stimulira, previše se toga događa. Generalno, hladnije boje su najbolje, plava, zelena ili ljubičasta jer smiruju. Možete stvoriti ugodan ambijent i bez previše miješanja boja i nepotrebnih detalja. Pobrinite se da djeca vole boju kojom ćete dekorirati njihovu sobu. Većina roditelja ima svoje ideje o tome kako bi trebala izgledati soba njihove djece, no neka i ona izraze mišljenje.

Što je s kuhinjom?

Tople boje potiču apetit, posebno narančasta. Crvena je prva boja u prirodi koja mami ljude da jedu bobice. Narančasta je kombinacija crvene i žute. Žuta asocira na domaću hranu, a također potiče da jedete više stoga je treba umjereno dozirati.

Više

Moj dom

Miris ima moć da vam poboljša raspoloženje, pomogne opustiti se nakon stresnog dana i vratiti energiju.

Moj dom

Iako bismo trebali slobodno vrijeme trošiti prije svega na opuštanje i zabavu, nije loše vikendom ni povremeno zasukati ruke i pobrinuti se za održavanje...

Moj dom

Ako vam ove godine budžet ne dopušta realizaciju svih vaših ideja za uređenje kućanstva i stola oko kojeg će se okupiti cijela obitelj, ne...

Duh i tijelo

Primjerice, želite li izgubiti kilograme, žutu boju morate izbjegavati jer otvara apetit dok vam srebrna može spasiti život.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.