Mala umjetnička djela za kosu hrvatskog brenda Dunja

Dunja Puača je mlada dizajnerica koja stoji iza vrlo uspješnog hrvatskog brenda nakita pod imenom Dunja.

“Po struci sam diplomirana ekonomistica i oblikovateljica suvremenog nakita iz Splita. U metalurgiju sam se zaljubila 2016. i odlučila se u potpunosti posvetiti tom umjetničkom izričaju. Trenutno sam dizajnerica koja stoji iza imena Dunja. I sama ručno izrađujem sve rukotvorine i nakit, prije svega u malim serijama, od skice i početne ideje do završnog komada nakita.”

Kolekcija BLOOM sastoji se od ukupno 9 unikatnih i posebnih ukrasnih ukosnica. “Za ime kolekcije odabrala sam eng. riječ bloom koja označava razdoblje cvatnje odnosno vrijeme razvoja ili dostignuća. Nadahnuta je biljkama i nekim novim početcima, prirodom koja nas okružuje. Već duže vrijeme u meni se stvarala i rasla ideja o komadima nakita nadahnutim biljkama, te je sada očito bilo pravo vrijeme da se ta ideja razvije i procvjeta do kraja. Cijela kolekcija je sanjiva i elegantna, a ukosnice su potpuno unikatne, namjenjene nošenju svaki dan ili za posebne prilike. Sve ovisi o osobi koja ih nosi kako će ih uklopiti u svoj stil.”

Svaka ukosnica predstavlja određenu biljku ili cvijet i nosi određenu simboliku. Pojedine ukosnice su nosive s obje strane. Biljke su metafora života, nada za budućnost. Stvari se ne razvijaju uvijek onako kako očekujemo. I to je život. Snažni nepredvidivi kaos. I mi učimo kako rasti u tome. A biljke su učiteljice kroz putovanje prihvaćanja nepredvidivog.

“Nastala je za vrijeme samoizolacije koju sam provela u malenom selu pokraj Trogira, a detalje sam završila tek nedavno. Početkom godine svi smo se zatekli, cijeli svijet, u nekom nepredvidivom vremenu iz kojeg smo imali priliku razviti se i procvjetati. Cijelu kolekciju izradila sam uz vrlo malen i ograničen broj alata i korištenje plamenika. Naime, sav moj alat se trenutačno nalazi pod ključem na Umjetničkoj Akademiji za nakit u Firenci, gdje sam početkom godine započela studij zahvaljujući osvojenoj stipendiji, a koji je prekinut do jeseni. Nadahnuće prirodom i biljkama je bilo puno jače od ograničenja s kojim sam se susrela, u vidu manjka alata, te je tako nastala nova kolekcija. 

U idućih nekoliko mjeseci stižu promjene što se tiče mog rada i naručivanja nakita. S obzirom da sam ja kao glavna osoba zadužena za dizajn i izradu nakita dobar dio vremena ću biti na porodiljnom, pa se od sada do početka 2021. neće vršiti isporuka novog nakita niti primati narudžbe. Kolekcija BLOOM je nova zadnja kolekcija prije pauze. Na to sam se odlučila iz jednostavnog razloga, jer se radi o ručnom radu iza kojeg stojim ja osobno.”

Kolekcija je dostupna putem instagram ili facebook stranice brenda Dunja.

Što drugo nego Dunji poželjeti sreću…