Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Marijana Perinić: Svaki smo dan na raskrižju

Marijanu je teško predstaviti u jednoj rečenici. Za mene će ona uvijek biti zblajhana partijanerica, ali i spisateljica, komičarka, imitatorica, voditeljica… 

Jednom davno, neću reći prije koliko godina, Marijana Perinić i ja smo se upoznale preko zajedničke prijateljice, Šibenčanke. Marijanu je teško predstaviti u jednoj rečenici. Za mene će ona uvijek biti zblajhana partijanerica, ali i spisateljica, komičarka, imitatorica, voditeljica…

Upravo je izašla iz tiska njena četvrta knjiga – Raskrižje.

Marijana, znam što znači pisati i koliko je ponekad teško izvući koju rečenicu, kako si pronašla inspiraciju?  

Pisanje je inspiracija, ali i samodisciplina. U mom slučaju, tek nakon nekoliko sati grijanja stolice dolazi onaj pravi đus. Doduše, okolnosti oko pisanja ove zadnje knjige Raskrižje su bile ipak drugačije u odnosu na prijašnje tri knjige.

Naime, počela sam je pisati krajem 2019. godine, ali sam napisala svega dvadesetak stranica i zatvorila rukopis. Jednostavno mu nije bilo vrijeme. No, neposredno prije korizme sam čvrsto odlučila ga pisati svaki dan, i to punih 40 dana. A onda svi dobro znamo da je i gospođa korona pokucala na vrata, pa onaj prvi lockdown, pa onaj zagrebački potres.

Sve u svemu, okolnosti, ili ti ga Život, su se itekako pobrinuli da dobro zagrijem stolicu, a meni je tih 40 dana pisanje bilo prava terapija, jer sam upravo zahvaljujući Raskrižju ostala psihički i emotivno stabilna. A i roman sam završila u rekordnom roku.

Koliko si puta sama bila na raskrižju? Što si naučila i bi li što drugačije? Znam kako to biva. Svi vole reći kako bi sve ponovili. Priznaj, što bi bilo drugačije kod tebe? 

Mi smo svaki dan na raskrižju, jer mi svaki dan donosimo neke naoko nebitne odluke koje nam određuju životni put. Dubokog sam vjerovanja kako sloboda izbora postoji i da sami kreiramo vlastite živote, no sudbina ipak ima svoje prste u svemu ovome. Ako ne prste, onda sigurno barem jedan prstić. Tako da ono što nam je suđeno i oni ljudi koji nam se moraju dogoditi, dogodit će se što god mi odlučili. Ja nikad ne gledam u prošlost i mislim da sam sve odluke donijela baš onako kako sam i trebala, i to s kapacitetom kojeg sam u tom trenutku imala. Ne žalim zbog ničega, ne kajem se zbog nikoga. Sve se događa baš kako treba i vjerujem – uvijek za moje najveće dobro.

Kako reagiraju žene, a kako muškarci kada se nađu na raskrižju? Po tebi, koje su osnovne razlike među njima na životnim prekretnicama. 

Muškarci donesu odluku i više se ne preispituju, naravno generalno gledajući. Mi žene, mila majko, pa to je uvijek neka analiza, koja neminovno dovodi do paralize. Mislim da je ovo vezano uz sam odgoj, jer nas je većinu kroz djetinjstvo učeno kako moramo biti dobre curice, što između redaka podrazumijeva konstantnu krivnju i grižnju savjesti, uz gorak osjećaj kako se stalno nekome moramo dokazivati i opravdavati. Većina muškaraca tako nije odgojena, i oni vole gledati prvenstveno sebe kod odlučivanja, što je u redu. I to nužno u pitanju ne mora biti narcisoidnost ili sebičnost, jednostavno je čovjek samom sebi na prvom mjestu. Žene pak, osim što se preispituju, sebe zaboravljaju ili stavljaju na zadnje mjesto, opterećene onom slavnom „šta će svit reć?“.

Koliko ti nedostaju nastupi uživo? Štiklom u mozak, loptom u dupe ili PreCjednica? Koji nastup ti više fali? 

Joj fale nastupi samo tako. PreCjednica je završila zajedno sa mandatom prave predsjednice, iako znam da će se jednom opet vratiti na scenu. Nastupi u studiju neće nikada biti kao nastupi u klubu ispred publike.

Nema pulsa, života, one lude energije. Fale ljudi, ali neću biti nezahvalna. Moram priznati da mi je korona preusmjerila karijeru iz analognog u digitalni svijet, tako da mi je otvorila svijet televizije u kojem trenutno radim čak dvije emisije.

Imaš neke planove za Žensku priču? Bolje rečeno, što nam još kuhaš? 

Ženska priča je našla svoje mjesto kao studijska emisija na jednom ženskom portalu i tako će biti do daljnjeg. Povratak u klub ne mogu planirati jer je zbog korone još uvijek sve neizvjesno. Dodatno vodim televizijsku emisiju „Perilica“ u kojoj perem poznate face po gradovima u kojima gosti žive ili su rođeni tako da mi moraju odgovarati na škakljiva pitanja i odrađivati komične izazove. Tu spajam svoje dvije velike ljubavi – komediju i turizam. Vodim i emisiju „Introspekcija“ s poznatim psihoterapeutom Tomislavom Kuljišem. Ugošćavamo javne osobe i tematiziramo osobni razvoj, međuljudske odnose s ciljem boljeg poznavanja čovjeka.

Rekla bi da su ove dvije televizijske emisije dijametralno suprotne, ali takva sam i ja, komična i ozbiljna u isto vrijeme. Sve tri emisije planiram nastaviti raditi i na jesen, no sada je vrijeme za zasluženi odmorko, a u planu je turneja od Umaga do Visa. Spoj divljanja i odmaranja. A što će se od tog plana realizirati, nemam pojma, znam samo da će Život to opet savršeno izrežirati.

 

Knjiga je dostupna na web shopu:

https://nakladafragment.com/knjige/knjige/raskrizje-marijana-perinic/

Više

She Book Club

Svoju bolest pretvorio je u putovanje, a više o samoj knjizi, Marko će u užem krugu prijatelja, obitelji i kolega, predstaviti 29.11.2022. godine na...

She Book Club

Ovaj psihološki triler čija se napetost uvlači pod kožu nepredvidivi je i uzbudljivi nastavak ubojitog romana „Obitelji s gornjeg kata“.

She Book Club

Skice iz Venecije očaravajući je roman o kratkim susretima i vječnim ljubavima od autorice Dječaka iz Toskane.

She Book Club

„Čuvarica priča“ prozni je prvijenac britanske spisateljice Sally Page.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.