Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
mario valentić
mario valentić

Duh i tijelo

Mario Valentić otkriva kada je najbolje početi detox

Što je točno detox program, kako se provodi i kako na kraju i djeluje na ljudski organizam, razgovarali smo s Marijem Valentićem, fitness trenerom i promotorom zdravog načina života te autorom knjige, zajedno s Dunjom Gulin, ‘Detoks program od A do Ž’.

Za vrijeme blagdana često smo skloni prekomjerno uživati u raznim delicijama koje se pripremaju za Božić i Novu godinu, a ne odmažu niti razni božićni domjenci i druženja s bližnjima koja nerijetko u ovo vrijeme obiluju hranom i pićem.

No, nakon toliko dana uživanja u hrani, često se osjećamo nezdravo i javlja se potreba za čišćenjem organizma, smanjivanjem ili izbjegavanjem određene vrste hrane te jedenja što čišćih i zdravijih namirnica.

Upravo zbog toga mnogi razmišljaju i o detoxu organizma. Što je točno detox program, kako se provodi i kako na kraju i djeluje na ljudski organizam, razgovarali smo s Marijem Valentićem, fitness trenerom i promotorom zdravog načina života te autorom knjige, zajedno s Dunjom Gulin, ‘Detoks program od A do Ž‘.

Što je zapravo detox tijela?

Detox tijela podrazumijeva, prema clean progamu i prema knjizi Dunje Gulin i mene, čišćenje organizma na staničnoj razini, čišćenje crijeva i obnovu crijevne mikroflore. Taj cijeli proces će podržati i neki antiparazitni protokoli i čišćenje jetre.

No, kad govorimo o detoxu tijela onda svakako moramo govoriti i o detoxu duha jer je to sve zapravo jedna cjelina i nemoguće ju je razdvajati.

Kako se on provodi i koliko traje?

Postoje razni detox programi i prije provođenja istog mudro se posavjetovati s “open-minded” liječnikom. Detox program koji provodim prema Dunjinoj i mojoj knjizi, “Detox program od A do Ž”, sastoji se od eliminacijske dijete što znači da neke namirnice potpuno izbacujemo iz prehrane na 21 dan, koliko i traje sam program.

Sugeriraju se tri obroka dnevno od kojih su prvi i treći u obliku juhe, hladno prešanog svježeg povrtno-voćnog soka ili smoothie napitka, a drugi je u krutom obliku gdje se preporučuje temeljito žvakanje i jedenje u tišini. Nadalje, konzumacija 3 do 5 litara čiste vode dnevno igra vrlo važnu ulogu.

Ukratko, nema nikakvih slatkiša, alkohola, mlijeka i mliječnih te suhomesnatih proizvoda, a ima mnogo povrća, voća, cjelovitih žitarica, čiste vode, podržavajućih začina, npr. đumbir, kajenski papar, kurkuma i sl.; čista riba, dobre masti, češnjak.

Uz prehranu sugerira se naravno vježbanje i to najbolje hodanje u prirodi, antigravitacijske vježbe kao što su trampolin ili vijača, pilates, meditacija i, najvažnije, vježbe disanja. Naravno, u detoxu iznimno važnu ulogu ima kvalitetan i pravovremen san, druženje u afirmativnom društvu, ples, pjevanje. 

Koliko detox zaista pomaže ljudima i kada ga je najbolje napraviti? Mnogi pretpostavljaju nakon blagdana, baš u ovo vrijeme, je li to istina?

Primjeren, odmjeren i individualiziran detox program neupitno pomaže u unapređenju zdravlja, a vjerujem da može doprinositi iscjeljivanju cijelog organizma. Prije govora o detoxu treba naglasiti važnost zdravih životnih navika kroz cijeli život. Uvijek postavljam i pitanje – zašto bismo se morali ”prežderavati” za vrijeme blagdana?

Vrijeme za detox je uvijek kada za to osjetite potrebu, a najbolje vrijeme je početak proljeća kada se priroda budi i obnavlja te je tad veći izbor povrća i voća, pogotovo zelenog lisnatog. Ako se detox radi nakon blagdana, onda svakako treba primijeniti sezonske prilagodbe.

Radiš li ti detox i imaš li kakvih savjeta za one kojima se teško pridržavati ovakvog režima, npr. oni koji se ne mogu odreći kave tijekom detox programa?

Detox radim već 15-ak godina, svake godine u proljeće. On je meni pomoglo da se riješim alergije i to je moj neki godišnji ‘servis organizma’ i iznimno uživam u blagodatima nakon detoxa.

Da, kava se isto ne bi trebala piti za vrijeme detoxa. Ljubitelji kave mogu se prebaciti na pijenje matcha čaja ili zelenog čaja, ali ako baš nikako ne mogu bez kave, onda se kava i može nastaviti piti, ali nekako sam siguran da svatko može izdržati bez kave na tri tjedna.

Za detox mora postojati unutrašnja motivacija i odluka da se krene u detox program ili bilo koje zdrave životne promjene i ne može se nikoga natjerati ako osoba nije spremna za takve stvari iznutra.

Mi, kao treneri ili zdravstveni savjetnici, možemo biti podrška, ali osoba je ta koja ga mora provesti u djelo. Možda ljude može motivirati ta činjenica da će se osjećati bolje, bit će zdraviji, i kao nuspojava toga što je mnogima glavni motiv, izgledat će bolje.

Ne propustite

Budi fit

U većini slučajeva, osjećaj dehidracije jednak je osjećaju žeđi. No ipak, ponekad bi taj osjećaj mogao izostati ili bi vas tijelo moglo upozoriti na...

Drama Queen

Jeste li ikada imale osjećaj da vas neka osoba emocionalno iscrpljuje? Nakon razgovora s njom ostanete prazni, umorni i živčani?

Budi fit

U slučaju da uskoro krećete u teretanu po prvi put, možda će ove lagane upute pomoći da se dobro osjećate tamo, da pitate druge...

Savjeti stručnjaka

 Kako bi potaknula otvorene, pozitivne rasprave o menstruaciji među sportašima koji će izaći na olimpijsku globalnu pozornicu, INTIMINA je proizvela ograničeno izdanje zlatnih menstrualnih...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.