Marius Gabriel: Parižanke

Marius Gabriel slovi kao autor kojeg je slavni ženski časopis Cosmopolitan opisao kao čovjeka koji će vas „primorati na čitanje sve dok vam ne zagori večera“. Svoj autorski zanat kovao je tijekom studija na Sveučilištu Newcastle, gdje je pod pseudonimom napisao trideset i tri ljubavna romana kako bi financirao svoje postdiplomsko istraživanje. Gabriel je, također, autor nekoliko povijesnih romana, uključujući bestselere The Seventh Moon, The Original Sin i Redcliffe Sisters serijal, Wish Me Luck as You Wave Me Goodbye, Take Me to Your Heart Again i The Designer. Njegov najnoviji uradak je roman pod naslovom The Ocean Liar.

Najnovije djelo autora Mariusa Gabriela, Parižanke, vraća nas u doba Drugoga svjetskog rata, kada je nacistička Njemačka vođena Hitlerovim zastrašujućim zamislima terorizirala Europu i u rat uvukla gotovo cijeli svijet.

Radnjom smještenom u okupiranom Parizu, autor na pomalo biografski način opisuje život okupiranog Pariza i njegovih građana. U središtu radnje nalaze se tri žene – Olivia, američka slikarica švedskog podrijetla, popularna francuska glumica arletty i jedna od najvećih modnih ikona u povijesti, dizajnerica Coco Chanel.

Ono što, osim rata, povezuje ove tri žene jest hotel Ritz koji sve do današnjega dana slovi kao jedan od najraskošnijih i najpoznatijih hotela u kojemu se okuplja krema svjetskoga društva. Olivia, koja je stigla u Pariz kako bi se ostvarila kao slikarica, morala je odustati od svojih snova jer si stanovništvo predratnog Pariza nije moglo priuštiti njezine umjetnine. Sudbina ju je odvela u hotel Ritz gdje se zaposlila kao sobarica, a kada je Pariz okupiran i Ritz počeo služiti kao baza vrhovnom zapovjedništvu nacističkih okupatora, Olivia je svoj položaj iskoristila kako bi pružila otpor onima koji su sustavno uništavali sjaj Pariza, francuskih građana, ali i koji su ubili njezina zaručnika.

Želja za djelovanjem i osvetom Oliviju je navela na putovanje prepuno strepnje i tuge, ali i putovanje isprepleteno sa sudbinama Arletty i Coco Chanel, ženama poznatima kao njemačkim kolaboracionisticama.

Parižanke su roman koji zorno prikazuje ratno doba i živote kako fiktivnih, tako i stvarnih likova. Prepun osjećaja, iznimno napet, na trenutke vrlo romantičan i topao, ovaj je roman moguće okarakterizirati kao spoj biografije i povijesne fikcije. Svojim dijalozima, opisima i preokretima zaokupit će sve ljubitelje povijesnih romana, ali i one koji uživaju čitati priču o ljubavi, upornosti, ljudskog snazi i izazovima koje donosi putovanje zvano život. Priča koja će vas navesti da s nestrpljenjem očekujete sljedeći uradak ovog izvrsnog autora.

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #mivasrazumijemo
  • Pratite naše društvene mreže, podijelite objavu, tagirajte frendice
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 20. prosinca, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Lela Markić