Mateja Vrčković: Ja, fotograf

Najbolja stvar našeg svijeta medija je upoznavanje različitih, kreativnih ljudi. Preskočit ćemo ono mladih, jer je mladost posve relativan pojam. Na jednom sastanku, u razgovoru s jednim mladim, zgodnim dizajnerom (ovo namjerno naglašavamo, a i svaka slučajnost sa stvarnom osobom je slučajna) dotakli smo se teme fotografije. Preporuke čine čuda i sam pogled na web stranicu Mateje Vrčković je izazvao oduševljenje. Ta žena fotografira baš sve i to po našem ukusu! Freelance fotografkinja s 9 godina iskustva, stidljivo je pristala razgovarati s nama.

Draga Mateja, započnimo razgovor jednostavnim pitanjem – zašto fotografija?

Mislim da je svatko na ovaj svijet poslan s nekom misijom, moja je da fotografiram. Imala sam sreću da sam jako rano to otkrila, tako da se bavim fotografijom od svoje 15.-te godine kada sam krenula u srednju fotografsku školu. Nije bez razloga da svi žele biti fotografi – to je zbilja jedan jako lijep, dinamičan i kreativan posao, a neki od nas smo imali taj blagoslov da i od njega živimo.

Zaista fotografiraš sve. U čemu najviše uživaš? Što te inspirira?

Najviše volim fotografirati sve elemente koji spadaju u kategoriju lifestyle- portrete, interijere, hranu i putovanja. Najljepša izdanja svakodnevnog života. Najveću inspiraciju pronalazim u novim stvarima – mjestima, ljudima, čak i časopisima te web stranicama. Volim gledati što rade moje kolege na svim poljima umjetnosti, od izdavaštva, fotografije, filmova do arhitekture i dizajna. To je jedinstvena energija koja je toliko zarazna da mi svaki put iznova daje novi polet.

Koga je lakše fotografirati poznate osobe, obične ljude? Tko je jednostavniji muškarci ili žene?

Jedino što razlikuje javne ličnosti od običnih ljudi jest da imaju više iskustva što olakšava proces fotografiranja, ali ako ste profesionalac, od svake osobe koja vam dođe pred objektiv možete napraviti zvijezdu. Muškarci su svakako jednostavniji za fotografiranje. Nikad ne prekrivaju svoje nesavršenosti niti se toliko opterećuju njima kao žene, a i manje kompliciraju. Jedino što je problem kod njih što uvijek fali poza u kojoj ih se može fotografirati.

Neki od nas se mrze fotografirati, a fotografije za dokumente ne želim niti spomenuti. (Smijeh). Nedavno smo imali „dramu“ s prijateljicom i fotografijom za nove putovnice. Možda imaš nekakav savjet? Neku malu tajnu za podijeliti?

Fotografije za osobne dokumente su uvijek problematične. Rasvjeta, oprema i kut snimanja u foto studijima ne laskaju baš nikome, tako da je moja preporuka da unajmite profesionalnog fotografa koji će vas snimiti u zadanim uvjetima i s tom fotografijom odite izraditi dokumente.

Možeš i nam opisati jedan svoj tipičan, fotografski dan. Što bi preporučila nekim mladim snagama ili početnicima?

Svi koji žive od fotografije znaju da najmanje što rade je fotografiranje. Ponajviše vremena oduzima obrada fotografije (ponekad i par sati da bude savršena), zatim sastanci i slanje ponuda, održavanje društvenih mreža i weba te, ako još ostane vremena, dodatno obrazovanje i učenje novih vještina.

Moj savjet mladim snagama je da ne započinju predstavljanje slikajući mačke i cvijeće u dvorištu. Probajte vježbati na svojim prijateljima, a najvažnije ipak od svega jest da gledaju najbolje u branši i uče iz njihovih radova. Nemojte zanemariti opću kulturu – filmove, glazbu, kazalište i izdavaštvo. Iz filmova možete puno naučiti o kadriranju i svijetlu. I najvažnije – fotografiranje svaki dan. Vježbom do savršenstva.

Moramo priznati kako samo oduševljeni pojavom selfija. Facebook i Instagram čine čuda. Neki su zaista dobri. Gotovo profesionalni. Provode li mlade generacije sate pred zrcalom uvježbavajući pozu? Pretjerujemo li u tome?

Tko voli – nek izvoli! Nemam ništa protiv toga, ali lako se može primijetiti tko to radi jer mu je to dio marketinške strategije, a tko jer se samo voli fotografirati. Kao i u svemu u životu – nemojte pretjerivati.

Mateja Vrčković fotografijom se bavi već više od 9 godina. Fotografirala je za domaći tjednik Nacional te hrvatsko izdanje Rolling Stone magazina gdje je jedno vrijeme bila i urednica rubrike fotografije. Možete ju pratiti na njezinoj SLUŽBENOJ WEB STRANICI ili FACEBOOKU