Matejka Buča: Kuharica s kojom je kuhanje lako!

Matejka Buča je mama, supruga, autorica bloga o hrani Like chocolate te vlasnica studija za sadržajni marketing pod imenom Koohinja. Prve grame brašna izvagala je u svom rodnom Karlovcu, pod budnim okom mame i bake te suočena s tatinim i bratovim blagonaklonim kritikama.

Usporedno s razvojem karijere u marketingu, razvijala je i svoju dugogodišnju strast – kuhanje, te njegovala novonastalu ljubav prema fotografiji i snimanju videa i to kroz rad na blogu koji je u kratkom vremenu skupio veliki broj vjernih i za nju neprocjenjivih čitatelja. Nakon 14 godina staža, blog i dvoje djece odredili su novi smjer u njezinoj karijeri te 2019. godine otvara vlastiti obrt čija je osnovna djelatnost osmišljavanje i produkcija sadržaja vezanog uz kuhanje. Živi s obitelji u Zagrebu.

„Iako zapravo nikada nisam mislila da će se ostvariti, pisanje kuharice je moj klišeizirani san već godinama, zapravo od kada sam pokrenula svoj blog. Mislim da je jednostavno trebalo proći dovoljno vremena, trebala sam ‘pojesti dovoljno žganaca’ da bi ta ideja u meni sazrijela i da bih bila spremna na taj korak – jer skok nije malen. I drago mi je da sam čekala, jer trenutak u kojem sam ju pisala bio je savršeno pogođen i za mene i za moje čitatelje, a mjeseci njezina nastanka bili su ispunjeni divnom kreativnom energijom (i umorom). Nastala je zapravo jako brzo, jednostavno se izlila iz mene – pisala sam ju oko 5 mjeseci, iako sam si inicijalno dala godinu dana da je završim. Uživala sam u svakom dijelu procesa, a najviše u stvaranju same knjige – osmišljavanju dizajna, pisanju tekstova koji su joj dali dušu, u gledanju kako ta moja vizija oživljuje“, kaže Matejka.

Kuharica Svaki dan

Moja kuharica Svaki dan izdana je u studenome 2019. godine te je vrlo brzo stekla veliki broj poklonika – naime, prvih 1000 primjeraka kuharice prodano je u manje od dva mjeseca. Početkom ove godine izdana je i drugu nakladu koja je sada u prodaji.

Na 320 stranica, kuharica donosi više od 115 slanih i slatkih recepata za svaki dio dana, mjeseca i godine. Kuharica je koncipirana kao izvor inspiracije za svaki dio dana i svaki dan u godini. Recepti su vrlo detaljno objašnjeni.

Osim recepata, sadrži veliki broj savjeta za pripremu i planiranje obroka.

Kuharicu je moguće naručiti preko bloga Like chocolate, gdje možete pročitati i brojne ostale informacije te prelistati nekoliko oglednih stranica knjige. Također, dostupna je u 15-ak knjižara u Hrvatskoj.