Želite ovu zimu dočekati spremni i zaštititi sebe i svoje najmilije od neugodne grlobolje, prehlade i gripe? Ni naša redakcija nije pošteđena zimskih boljki pa smo se u potragama za prirodnim receptima zaustavili na stranici Alternativa za Vas.
Kombinacija češnjaka, đumbira i meda već se odavno koristi u narodnoj medicini kao prirodna pomoć kod infekcija respiratornog sustava. Ljekovite biljke i začini otpuštaju u med sve svoje aktivne tvari, dok sinergija biljaka i meda osigurava najbolju apsorpciju ljekovitih sastojaka u organizmu. Zahvaljujući finoj slatkoći i gustoći meda, više ćete uživati u samom okusu ove zdrave mješavine nego kada biste uzimali, primjerice, tinkturu, premda je i ona vrlo ljekovita.
Medenu infuziju možete uzimati na žlicu kad god osjećate da vas pecka u grlu ili vas počinje tjerati na kašalj, no možete je uzimati i preventivno. Isto tako, možete je dodavati u topli čaj koji će se vrlo brzo pretvoriti u superzdravi zimski imunonapitak.
Medena infuzija od đumbira, češnjaka i mediteranskog bilja
Sastojci:
- komadić đumbira (dužine 2,5 cm)
- 4 manja češnja češnjaka
- po 2 stabljike svježeg ružmarina i timijana
- 220 g sirovog meda
Priprema
Naribani đumbir i češnjak stavite u čistu staklenku srednje veličine pa im dodajte grančice ružmarina i timijana – po potrebi grančice prepolovite kako bi stale u staklenku. Zatim prelijte medom, poklopite i ostavite da odstoji tjedan-dva – najbolje negdje uz osunčani prozor.
Što dulje ostavite infuziju da odstoji, to će okusi i mirisi biti intenzivniji.
Svaki dan malo okrenite staklenku kako bi med bolje prožeo biljke. Potom procijedite – i vaša je medena infuzija gotova. Čuvajte je na tamnom mjestu dobro poklopljenu. Najbolje je iskoristiti je u roku od godinu dana.
Ideja
Na isti način možete pripremati medene infuzije i od drugog ljekovitog bilja, primjerice od kamilice, lavande i sl. Ne samo da ovim prirodnim lijekom možete zaštititi svoje zdravlje nego ga možete i zapakirati kao dar te njime iznenaditi drage prijatelje.