Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti

15. veljače svake se godine svugdje u svijetu, pa i u Hrvatskoj, obilježava Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti. Već dugi niz godina udruga Krijesnica poduzima različite aktivnosti za senzibilizaciju javnosti za probleme oboljele djece i njihovih obitelji.

Udruga Krijesnica se više od 15 godina bavi pružanjem pomoći djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima. Želja nam je pomoći kako bi se sva roditeljska snaga mogla usmjeriti na pružanje podrške bolesnom djetetu i kako bi se izbjegle dodatne poteškoće vezane uz liječenje, često psihičke, ali i materijalne prirode.

Svake se godine u Hrvatskoj pojavi više od 180 novih slučajeva oboljenja od malignih bolesti kod djece ili, drugačije rečeno, svaki drugi dan u Hrvatskoj od neke maligne bolesti oboli jedno dijete. Od troje djece, dvoje će biti uspješno izliječeno.

Ove godine Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti obilježit će se ranije – 13. veljače javnom akcijom na Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu) od 10˙00 do 14˙00 sati u organizaciji udruge Krijesnica. Cilj akcije je senzibiliziranje javnosti na problematiku liječenja maligne bolesti u dječjoj dobi i skretanje pozornosti na glavne predrasude koje se nameću, a to su da je maligna bolest zarazna, neizlječiva te da su postupci roditelja uzrokovali malignu bolest djeteta. Iako ni jedna od ovih tvrdnji nije točna, djeca i roditelji s njim se svakodnevno susreću.

Ovim putem pozivamo sve koji žele poslati poruke nade i podrške djeci i mladima koji se liječe da se pridruže volonterima, roditeljima i djeci liječenoj od malignih bolesti, 13.2., na Trgu Petra Preradovića od 10˙00 do 14˙00 sati.

Dođite i podržite djecu i obitelji suočene s malignim bolestima!