Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Melasma- možemo li je se uopće riješiti?

Melasmu čine smeđe-sivkaste mrlje koje se najčešće nalaze na licu i pogađaju sve tipove kože.

Iako se melasma povezuje s trudnoćom, za termin „melasma“ koristi se širok spektar poremećaja hiperpigmentacija lica za koji se ili ne zna uzrok (nepoznate su etiologije) ili su uzrok hormonalne promjene (npr.bolesti štitnjače, uzimanje kontracepcijskih pilula, lijekovi koji sadržavaju progesteron ili estrogen, itd), određeni lijekovi (npr. antikonvulzivi) te sunčanje, koje dodatno pogoršava postojeću melasmu. Melasmu čine smeđe-sivkaste mrlje koje se najčešće nalaze na licu i pogađaju sve tipove kože. Melasma pogađa 90 % žena, a samo 10 % muškaraca.

Pigmentacija lica je estetski važna i ima značajan psihološki efekt.

1

Uzroci melasme

Iako je uzrok melasme još uvijek nepoznat, zna se da je melasma rezultat povećanog odlaganja pigmenta melanina u epidermis, u dermis unutar stanica (koji se zovu melanofazi) ili oboje. Zbog toga postoji podjela na epidermalnu (površinsku), dermalnu (dublju), miješani tip (i epidermalna i dermalna) te nedeterminiranu melasmu. Razlikujemo ih pomoću Woodove lampe gdje kod površinske melasme pigment se jače vidi, a kod dublje nema nikakvih promjena jer se pigment vidi i sa i bez lampe.

Kako bi uspješno liječili melasmu izuzetno je važno da osoba svakodnevno tretira lice topikalnim preparatima.

2

Tipovi melasme

Postoje tri tipa melasme s obzirom gdje se nalaze na licu, a to su :

  • centralni dio lica – čelo, nos, obrazi i nausnica
  • područje obraza – obrazi i nos
  • područje donje čeljusti.

Melasma koja se nalazi u centralnom dijelu lica je najčešća. Liječenje melasme traje minimalno tri do šest mjeseci.

3

Liječenje

Epidermalna ili površinska pigmentacija se može riješiti s različitim kemijskim pilinzima ako se istovremeno blokira stvaranje melanina. Dermalna ili dublja melasma se pak puno teže rješava i predstavlja veliki izazov u liječenju.

Postoji i hipoteza da dolazi do hipervaskularizacije (povećane prokrvljenosti) koja uzrokuje disfunkciju melanocita. Melanociti su stanice koje proizvode pigment melanin koji, ovisno o njegovoj količini i distribuciji, daje određenu boju koži. Melanin osim u koži nalazimo i u kosi i u očima.

Melanociti proizvode pigment melanin i daju ga drugim stanicama kože-keratocitima i to daje boju kože. Prilikom sunčanja dolazi do većeg stvaranja melanina i prenosa u keratinocite što daje koži tamniju boju.

Melanociti proizvode pigment melanin i daju ga drugim stanicama kože-keratocitima i to daje boju kože. Prilikom sunčanja dolazi do većeg stvaranja melanina i prenosa u keratinocite što daje koži tamniju boju.

Kako bi postigli optimalne rezultate kožu moramo istovremeno tretirati kombinacijom topikalnih preparata i kemijskih pilinga.

Što su topikalni preparati?

Topikalno znači na licu mjesta. To su preparati koji stavljamo direktno na kožu. Kod melasme topikalni preparati su zapravo preparati koji služe za izbjeljivanje kože te blokiraju stvaranje melanina. Za izbjeljivače koristimo hidrokinon, tretinoin, azelaičnu kiselinu i kortikosteroide prilikom čega, kao protokol za liječenje melasme, je 2-4% hidrokinona sa 0,05-1% tretinoinom. Izbjeljivanje kože se počinje zapažati nakon 5 do 7 tjedana terapije i terapija mora trajati minimalno 3 mjeseca. Hidrokinon uzrokuje depigmentaciju kože a tretinoin gubitak pigmenta stvaranjem novog epidermisa.

Tijekom liječenja mogući su osjećaj peckanja, crvenilo, suhoća kože i ljuštenje kože. Za kemijske pilinge najčešće se koriste glikolna kiselina, Jessnerov piling, trikloroctena kiselina i drugi. Opet, vrlo je važno istovremeno kombinirati različite preparate i terapije.

Cilj liječenja je blokirati stvaranje novog melanina i uklanjanje već postojećeg melanina u koži.

Zaključak

Melasma je čest ali kroničan poremećaj hiperpigmentacije koji ima značajni negativni psihološki utjecaj na klijenta. Unatoč brojnim načinima liječenja treba imati na umu da je liječenje dugotrajno te je moguće ponovno pojavljivanje melasme, i godinama nakon tretiranja. Najveći izazov je uništavanje melanosoma (stanica koje proizvode pigment melanin) bez da istodobno potaknemo upalu koja može pogoršati melasmu. Liječenje melasme je moguće sa vrlodobrim rezultatima ali samo uz suradnju između klijenta i liječnika.

5

[box style=”0″]

Piše: dr. Irijana Rajković, Voditeljica Centra za estetsku medicinu Medikol

www.medikol-ustanova.hr

ZAGREB:
Dragutina Mandla 7
tlf: 01 63 97 333
mail: [email protected]
ČAKOVEC:
Franca Prešerna 13
tlf: 040 638 520
mail: [email protected]

[/box]

Više

Savjeti i preporuke

Aloe vera jedna je od najljekovitijih biljaka na zemlji.

Savjeti stručnjaka

TICKLE liposukcija je najnoviji svjetski trend, a provodi se suvremenim medicinskim uređajem koji radi po principu vibracija.

Savjeti stručnjaka

Klasična kirurgija uporabom operativnog odstranjenja vena, primjenjivana je desetljećima unatrag kao jedina metoda u liječenju proširenih vena.

Savjeti stručnjaka

U medicinsko-biokemijskom laboratoriju Poliklinike Medikol u Zagrebu možete obaviti serološko testiranje kojim će se pokazati imate li u svojoj krvi antitijela IgG na COVID-19/SARS-CoV-2.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.