Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Izvor: Facebook Meri Bura

Dobar posao

Meri Bura: Mulier metoda liječi život

Meri Bura radi po Mulier metodi koja liječi svaku bolest tako da liječi emocije, hormone i kralježnicu.

Meri Bura je doktorica koja živi s misijom educirati i motivirati javnost (posebno populaciju od 35-50 godina ) za zdravi život. Smatra da je zdravlje najvrjednije u životu i jedino što može učiniti ljude istinski sretnima i ispunjenima.

Osim diplome Medicinskog fakulteta u Zagrebu, završila je homeopatiju na London School of Clasical Homeopathy, aromaterapiju u Aromara akademiji, Ayurvedsku masažu kod predsjednika Europskog udruženja za ayurvedu Amadia Bianchija, NLP pri ŠNZ Andrija Štampar, te je instruktorica joge (sa šesnaestogodišnjim iskustvom plesačice klasičnog i modernog baleta).

Odavno je shvatila da su vježba i disciplina put za svaki uspjeh, pa je tako i vježbanje zdravlja put za izlječenje svake bolesti.

Zdravlje se vježba:

 • edukacijom o zdravlju
 • upoznavanjem sebe, svojih potreba i svojih emocija
 • određivanjem životnih prioriteta
 • određivanjem ritma prehrane, vježbanja, rada, odmora, zabave sa životnim prioritetima
 • duhovnim napredovanjem i razvijanjem prihvaćanja, opraštanja i ljubavi

Meri Bura radi po Mulier metodi koja liječi svaku bolest tako da liječi emocije, hormone i kralježnicu. Kod svake dijagnoze, kod svake bolesti dolazi do disbalansa na ove 3 razine i zato im treba posvetiti pažnju. Ne postoji bolestan čovjek, a da prethodno nije došlo do poremećaja u radu hormona. Hormonski sustav je fizički dokaz događanja i ljudskih ponašanja na suptilnoj razini emocija, uma, duše.

Određena ponašanja izgrađuju tijelo i stvaraju bolest, zato vrlo lako možemo raspoznati menadžera koji ima srčanih problema, koji je crven u licu, zaobljen u tijelu, agresivnog ponašanja. Ili onoga koji vježba jogu i koji ima probleme sa želucem, spuštena ramena, nervozno ponašanje. Ili blagu, umornu ženu, dragu i uslužnu koja ima promukli glas. Ova posljednja ima probleme sa štitnom žlijezdom.

Važno je reći, simptomi su opći, simptomi potječu od štitne žlijezde, a rješenje je liječenje nekoliko hormonskih poremećaja istovremeno.

Ne možemo liječiti samo umor, ne možemo liječiti samo promuklost u glasu ili debljanje i ne možemo liječiti samo štitnjaču ako nam je cilj potpuno zdrava osoba.

Treba stabilizirati inzulin planirajući prehranu, treba psihološki rješavati stres da bi se stabilizirao kortizol, treba rješavati upalu u tijelu da bi membrane svih stanica mogle pravilno prenositi informacije u stanicu – a to je ključno za rad hormona.  Ako membrana nije zdrava, onda se može dogoditi da osoba uzima hormone, a i dalje ima simptome bolesti, jer postoji rezistencija na hormon. Hormon ne može ući u stanicu. Samo opterećujemo jetru koja mora metabolizirati stranu tvar i tijelo je mora izbaciti van.

Dakle, Mulier metoda uzima u obzir OSOBNU PRIČU, cijeli jedan život i način života koji treba izliječiti i dovesti u balans. Jer, ljudi krivo žive, nije stvar u tome da uzimaju krive lijekove.

Kada i kako ste shvatili da je homeopatija, za Vas, dio liječenja? Što općenito mislite o našoj obiteljskoj medicini?

Homeopatija je samo jedna od metoda liječenja koju koristim. Zapravo, rijetko koristim homeopatiju, uglavnom u slučajevima gdje je (kako se to kaže u homeopatiji) vitalna sila jako uznemirena. To su situacije kada je osoba potpuno izbačena iz ravnoteže. Recimo, kada osoba koja ima potrebu ići rano na spavanje ima noćni posao ili kada se osoba, koja ima potrebu za aktivnim životom, nađe u situaciji dugotrajne rutine…

Obično kažu – kao da to više nisam ja. A uznemirenost se očituje emotivnim ispadima, jakim PMSom, brzim starenjem, nepostizanjem rezultata na bilo kojem području života, ponavljanim životnim greškama, lošim izgledom, nezadovoljstvom. Homeopatija je odličan izbor liječenja u takvim situacijama.

Obiteljska medicina ima krivi naziv jer se ona ne bavi obiteljskim zdravljem. Zdravlje obitelji podrazumijeva i psihološko zdravlje, povezanost članova obitelji, način života, a ne samo uzimanje lijekova.

Da bi liječnik mogao dati svoj maksimum, trebao bi voditi računa o svim navedenim parametrima. Osim toga, potrebna je organizirana edukacija stanovništva kao najbolji oblik prevencije. U našem zdravstvu nemamo u tom smislu ništa organizirano, niti isplanirano, a niti imamo ciljeve. Liječnici ne educiraju svoje pacijente, to radi za sada samo internet. Kod nas se svako zdravlje za sada svodi na lijekove.

Dobro bi došla i dodatna edukacija liječnika o prirodnoj medicini, što sada nije slučaj.

Vi ste i jedna od autora Mulier metode. Možete li našim čitateljicama pojasniti o čemu se radi?

Mulier metoda podrazumijeva liječenje s ciljem potpunog zdravlja, balansiranog zadovoljnog života , a ne samo liječenje simptoma određene bolesti. Mulier metoda liječi život koji je bolestan, a ne simptome bolesti. Simptomi bolesti nestaju liječenjem nebalansiranog života.

Važno je posvetiti se osobi, naći i razumjeti pravi problem, a ne se zavaravati brzim i površnim rješenjima. Za ovakav način rada potrebna je suradnja pacijenta i želja za ozdravljenjem. To zahtijeva određen napor. Ali kad se krene, beskrajno je zanimljivo, zabavno, učinkovito. Otvori se jedan novi život.

Liječenje Mulier metodom započinje ispunjavanjem upitnika o svim aspektima zdravlja. Nakon toga slijedi razgovor u kojem prolazimo važne detalje o načinu života s naglaskom na one situacije, ljude, aktivnosti koje osobi stvaraju stres. Pronalazimo ključnu emociju koja je na neki način saboter zdravlja. Slijedi identifikacija hormonskih neravnoteža te određivanje tjelesne konstitucije i razine energije.

Kad smo utvrdili problematičnu emociju, tip hormonskog disbalansa, kondiciju kralježnice, onda pišem detaljan plan prehrane (koja djeluje na emocije i hormone), plan uzimanja preparata (koji djeluju na emocije i hormone) i način života (vježbe, vježbe disanja, načini podizanja energije, načini opuštanja, rješenja za otpuštanje stresa).
Način rada je prvenstveno puno razgovora koji daje uvid u problem uz istovremena rješenja.

Uz to radim preko skype-a vođene meditacije – tako da vodim osobu od emotivnog problema do rješenja djelujući na podsvijest uz opuštajuću atmosferu. Skype se pokazao kao izvrstan način rada jer štedi vrijeme dolaska u ordinaciju, brzo se dogovaramo za termin i osoba je ugodno smještena u svom domu što je posebno važno za meditaciju jer se sastoji od prvog dijela gdje ja vodim meditaciju i drugog dijela gdje osoba ostane još petnaestak minuta na miru s mislima i razmišljanjima koje joj/mu zadam.

U vašem radu naglasak je stavljen na hormone. Što mislite o sve većem broju pacijenata s bolestima štitne žlijezde? Gazi li nas moderni način života?

Danas je bolest štitnjače epidemija. I sama sam se počela više baviti s tom temom jer 80% žena koje mi dolaze imaju taj problem. Kao što sam rekla, treba liječiti život, a ne simptome. No, postoji jedna poveznica među ženama koje imaju tu medicinsku dijagnozu.

Uglavnom se radi o ženama koje su radi zahtjeva okoline potisnule svoje prave potrebe. Kad dođe do bolesti, već su toliko u disbalansu da više ne znaju što žele, niti što im je potrebno. Biti zdrav je nepoznata kategorija, pa ih čak i ne privlači jako. Često više nemaju snage.

Nalaze se često u situacijama da ne znaju, da se boje i da prestaju tražiti za sebe ono što žele. Boje se govoriti ono što osjećaju, boje se govoriti ono što misle. Boje se pitati nešto za sebe. Prestale su se baviti svojim hobijima, prestale su plesati, pjevati, družiti se, prestale su biti kreativne. A drugi, iz bliske okoline, i ne pomišljaju da im nešto nedostaje ili da im je potreban cvijet na poklon, lijepa riječ, razumijevanje. Jer one sve mogu i ništa ne trebaju.

Takav način života vodi u sve manje samopoštovanja, a tu nema užitka u životu.
Nema poticaja za nove stvari, za razvoj. No, svaka se priča razlikuje. Ali jedna je zajednička poveznica – vise ne poznaju sebe.

Tu leži ključ rješenja problema, tu krećemo na put ozdravljenja. Upoznavanje sebe!

Žena treba u svakom trenutku znati svoje prioritete (djeca, karijera, novac, avantura, mir, ljubavni odnosi…), treba imati kompas i znati svoj smjer i zaboraviti na sat i trčati okolo kao koka bez glave i raditi 5-6 poslova istovremeno.
Poznavanje sebe i svojih potreba te ostvarivanje svojih želja daje ženi integritet, a integritet je zdravlje i snaga.
Postoji put i edukacija kako upoznati sebe. Arhetipska ponašanja su jedan od tih načina.

Žena se rađa s arhetipskim ponašanjem zavodnice, poslovne žene, majke, supruge, vječne djevojčice, smirene samotnice, ratnice. Često je to kombinacija nekoliko arhetipova, ali neki prevladavaju i to ne ovisi i periodu života, to je ujednačeno. To se ne mijenja, to je dio naše konstitucije i umjetnost je uskladiti potrebe svoje unutrašnjosti s potrebama drugih. da bi to mogli, trebamo sve to znati.

Na radionici o štitnjači koja se održava u Zagrebu 03. i 04. rujna radit ćemo detaljnije na ovoj temi. Više o radionici: http://mulier.hr/usluge/program-ritam-smjer-i-način-za-revitalizaciju-stitnjace/

[box style=”0″]

Upoznajte ženske arhetipove:

 • Artemida – ženski duh usredotočen na postignuća, ciljeve
 • Atena – razborita, samouvjerena žena koja se ne povodi za srcem, već za razumom
 • Hestija – strpljiva i stabilna žena uživa u samoći te zrači osjećajem netaknutosti i potpunosti
 • Hera – boginja braka, život podređuje najvažnijem cilju pronalaženja supruga i sklapanja braka
 • Demetra – majčinski tip, s porivom pružanja tjelesne i duhovne potpore djeci
 • Perzefona – vječna djevojka sklona pokoravanju, pasivnosti, te potrebom za udovoljavanjem drugima i da drugima bude potrebna
 • Afrodita – uživa u ljubavi i ljepoti, seksualnosti i senzualnosti, te potiče na ispunjavanje kreativnih funkcija

Cilj je postići mir, a iz stanja mira se može sve.

[/box]

Je li stres izmišljena bolest današnjice?

Stres nije izmišljena bolest, to je najrealnija i najčešća dijagnoza. To je jedina prava dijagnoza. Kad kažemo da netko ima esencijalnu hipertenziju, to u prijevodu znači da osoba ima povišen tlak koji je nepoznatog uzroka. Nepoznatog je uzroka jer medicina to ne može identificirati jer je uzrok kod svake osobe drugačiji. Uzrok je stres.
Svaka osoba pati od drugačije vrste stresa. Nekome je stres što ne može imati dijete, nekome je stres dijete koje nije odlikaš, nekome je stres kredit, nekome je stres što ne može napredovati na poslu, nekome je stres što ga žena vara….

No, postavlja se pitanja zašto vam je to stres? Koja emocija i osjećaj, koje misli kruže glavom kad se sve to dešava? To me ponižava, opet sam napušten, to nije pravedno, opet sam iznevjeren…?

I pitanje je znate li rješenja da se izbavite iz stresa i vratite u balans. To je ključno.

Svaka osoba treba znati što je uvodi u stanje stresa i na koji način se može ponovno vratiti u balans. Svaka osoba mora znati na koji način se može restartati i dovesti u stanje nule, u stanje mira, u početni položaj.

Ako ste žena Artemida, onda samo jedan odlazak na Sljeme može razbistriti glavu i vratiti vas u balans. Ali ako ste Artemida u stresu, a umjesto u prirodu odete na subotnju kavu u gužvu po gradu, upast ćete u još veći stres.
Poznavanje sebe, prihvaćanje i poštivanje svojih talenata i ograničenja put je u mir i zadovoljstvo.

Intolerancija na gluten, pretilost, inzulinska rezistencija… Ako se smijemo dotaknuti i prehrane u vrtićima, jesmo li ono što jedemo? Čemu učimo djecu?

To je puno tema! No, da skratim. Inzulinska rezistencija je alfa svih hormonskih poremećaja. Naravno, potiče od prvenstveno krivog ritma prehrane, prebrzog jedenja, previše jedenja i tek na kraju “krivih” namirnica, nezdrave hrane (previse šećera ili otrovne/zagađene hrane) i krivog kombiniranje hrane.

Mi nismo ono što jedemo, jer da smo mi ono što jedemo, onda bi sva djeca koja su odrasla u teški uvjetima bili kriminalci. Kako?!

Ne znači da ono što nas okružuje i ono što dobivamo da ćemo to i apsorbirati. Možemo jesti najzdraviju hranu, no ako je ne možemo apsorbirati, bit ćemo gladni i bolesni.

Vi možete čitati sadržaj ovog intervjua i nakon nekoliko minuta sve zaboraviti. Ili možete zapamtiti (apsorbirat) neke rečenice koje su vam odjeknule ili možete apsorbirati gotovo sve informacije koje vam želim prenijeti… Ovisi o vašem apsorpcijskom kapacitetu i zdravlju vaših membrana (u ovom slučaju aure osjetila-oči, uši…).
Ista stvar je i s crijevima – kad već pitate o glutenu – problem s glutenom nije gluten nego crijevna sluznica (membrana) koja je bolesna i propusta ono sto je štetno, a ne apsorbira ono što je dobro. Kako na staničnom nivou, tako i na nivou cijelog organizma.

Ako ste osoba koja u svom životu uzima i propušta u svoj život loše ljude, situacije, hranu, onda ćete imati upaljena crijeva, dobit ćete Hashimoto ili neku drugu upalnu bolest (Hashimoto nije bolest štitnjače već upala!), i po svoj prilici ćete se zatvarati prema dobrim situacijama, ljudima, što na staničnom nivou može značiti da nećete apsorbirati vitamine, minerale, hranjive tvari, a u najtežim slučajevima hormone (tzv hormonske rezistencije).
A djeca? Djeci treba ljubavi, pažnje i posvećenosti. A to podrazumijeva napor da ih se nauči zdravom životu (da kažu NE lošim stvarima, i DA onome što je za njih dobro). Prehrana je samo jedan mali dio toga. No, ako nema tih temelja, onda će i jedan mali komadić kruha s paštetom izazvati urnebes.

Ne propustite

Beauty report

FOREO, švedski skin-tech div, nudi vrhunska rješenja za zdrav i blistav izgled kože - inovativni proizvodi će osiguravati optimalnu njegu, prilagođenu svim vremenskim uvjetima...

Duh i tijelo

Gušenje pravih osjećaja čovjek na kraju uvijek plaća zdravljem. 

Savjeti stručnjaka

Jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina širom svijeta doživjet će prijelom kosti zbog osteoporoze.

Savjeti stručnjaka

Jeste li nekad mogli pretpostaviti da aspirin možete koristiti i u druge svrhe, a ne samo za smanjivanje boli?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.