Mikrokirurški pristup zahvatima u usnoj šupljini

Igor Smojver, dr.med.dent., specijalist oralne kirurgije posebno je educiran iz polja parodontne plastične kirurgije te modernih tehnika augumentacije na Hurzeler/Zuhr Akademiji u Münchenu. U svakodnevnom radu poseban naglasak stavlja na mikrokirurške operativne tehnike, zahvate na mekim tkivima i implanto-protetske rehabilitacije u estetskoj zoni. U nastavku pročitajte zanimljiv i koristan intervju s Igorom Smojverom, dr.med.dent., spec.oralne kirurgije iz Sv. Katarine Dental centra.

Kada izgubimo primjerice prednji zub, koja sve rješenja postoje za pacijenta?

U posljednjem desetljeću sve je toliko snažno usmjereno na postizanje estetski ugodnih rezultata da su razvijene metode bodovanja i „bijele“ i „ružičaste“ estetike na temelju kojih se mogu mjeriti naši klinički ishodi.

Isti zahtjevi su postavljeni za implanto-protetske radove u estetskoj zoni (prednji zubi gornje i donje čeljusti). Tako se s vremenom razvilo posebno područje u dentalnoj implantologiji koje se bavi estetskim rekonstrukcijama u prednjoj regiji čeljusti koje objedinjuje znanstvene spoznaje iz polja oralne kirurgije, parodontologije i stomatološke protetike. Zbog svoje zahtjevnosti i multidiscipliniranosti rehabilitacije u estetskoj zoni su relativno dugotrajne i skupe. Tako da ako trebate dentalni implantat za zamjenu prednjih zuba, a netko vam prezentira to kao jednostavno, brzo i relativno jeftino potreban je određeni oprez. Još uvijek osim implantata postoji opcija zubnog mosta, gdje se preferiraju bezmetalni radovi od cirkon keramike. Ponekad se i prije izrade klasičnih mostova rade mikrokirurški zahvati na zubnom mesu kao priprema da se novi most savršeno stopi s okolnim tkivima.

Koji su po vašem iskustvu najkvalitetniji implantati? Zamjenjuje li implantat potpunu funkciju izgubljenog zuba?

U želji da pružimo pacijentima vrhunsku uslugu temeljenu na najvišim standardima moderne stomatologije u segmentu dentalne implantologije koristimo isključivo Straumann dentalne implantate zbog svoje bogate povijesti i znanstvene dokumentiranosti njihovih proizvoda. Takav “premium” sustav zbog široke palete proizvoda nudi stomatologu i pacijentu širok raspon opcija što je nužno za kvalitetnu oralnu rehabilitaciju. Dentalni implantati nadomještaju zube koji nedostaju. Implantat igra ulogu korijena zuba povezujući se s kosti (oseointegracija). Postaje trajni dio žvačnog sustava nakon postave krunice te pacijent ima osjećaj kao da ponovno ima svoje zube.

U svojem radu bavite se (među rijetkima) i upalnim procesima implantata?

Nastanak upala oko implantata ima više faktora, no ipak se kao najčešći uzrok navodi bakterijska infekcija. Od dostupnih metoda liječenja upale oko implantata, u našem Centru koristimo nekiruršku metodu fotodinamske terapije laserom te kiruršku tehniku osteoplastike i augumentacije defekta oko implantata ksenogenim koštanim nadomjestcima uz potporu kolagenih membrana (GBR) koje su još uvijek „zlatni standard” u terapiji upale oko implantata. Uz samu dekontaminaciju i augmentaciju (popunu) nastalih koštanih defekata potrebno je tretirati i sam implantat tako da se uklone eksponirani navoji metodom implantoplastike koji po istraživanjima pokazuje najbolje rezultate u kombinaciji s gore navedenim metodama.

Kada spomenemo naziv oralna kirurgija, najradije ne bih nikada otišli kod stomatologa. Je li taj strah opravdan?

Oralna kirurgija bavi se patologijom i rekonstrukcijom čeljusnih kostiju, zuba i mekih tkiva usne šupljine. Sve oralno – kirurške zahvate vršimo uz lokalnu anesteziju te po najsuvremenijim mikrokirurškim principima uz uporabu najboljih materijala. Aktivno primjenjujemo principe multimodalne analgezije (terapija i sprečavanje boli) te imamo najsuvremenije uređaje (Piezo nož, dentalni mikroskop, laser, PRF) kako bi maksimalno povećali uspješnost svih oralno – kirurških zahvata.

Koji su najčešći zahvati u oralnoj kirurgiji?

Vršimo sve oralno – kirurške zahvate od čega su najčešći: kirurško uklanjanje umnjaka i zaostalih korjenova, apikotomija, augumentacije sinusa i alveolarnih nastavaka čeljusti u sklopu dentalne implantologije te zahvati na mekim tkivima usne šupljine.

Obzirom na vašu posebnu educiranost našeg na svjetski poznatoj Hürzeler/Zuhr Akademiji posebnu pažnju pridajete stanju i terapiji mekih tkiva (parodonta, gingive) usne šupljine. Možete nam reći nešto više o tome.

Napretkom stomatološke struke i sve većom brigom pacijenata za oralnim zdravljem, ali povećanim estetskim zahtjevima javila se potreba za kirurškim zahvatima na zubnom mesu u svrhu poboljšanja zdravlja i očuvanja zuba i estetskim korekcijama. Tako parodontna plastična kirurgija obuhvaća cijeli niz mikrokirurških zahvata kojima se korigiraju naslijeđeni i stečeni problemi zubnog mesa. Tu najčešće ubrajamo povlačenja zubnog mesa (recesije), male kliničke krune zuba, povlačenje zubnog mesa oko protetskih radova, prosijavanje metalnih dijelova oko dentalnih implantata.