Mindfulnessom do zadovoljstva

Jedna od definicija kaže: „Mindfulness je održavanje trenutne svijesti o našim mislima, osjećajima, tjelesnim senzacijama i okolini, kroz nježnu, njegujuću leću… Kada prakticiramo svjesnu prisutnost (mindfulness) naše misli se usklađuju s onim što osjećamo u sadašnjem trenutku, umjesto da ponovno proživljavamo prošlost ili zamišljamo budućnost.“

Mindfulness je svjesna pozornost što znači kako je vaš fokus usmjeren na ono što se događa u vama i oko vas u ovom trenutku bez davanja unaprijed definiranog i naučenog značenja. Svjesni ste misli, osjećaja i senzacija koje su u vama i koje u ovom trenutku utječu na vas iznutra i izvana.

I možda upravo sada dok čitate istovremeno čujete zvukove prometa ili prirode izvan prostorije u kojoj se nalazite ili je potpuna tišina. Možda čujete glazbu s radija ili telefonski razgovor kolege ili ste veseli jer poslije posla idete na koncert koji dugo čekate.

Sve to proizlazi iz misli koje su prisutne u vašem umu na osnovu brojnih informacija i podražaja koje su prisutne i stalno se izmjenjuju, ali dok niste usmjerili pozornost naprimjer niste čuli promet ili kolegu jer je vaš um bio fokusiran na ovaj članak koji čitate.

Biti mindful znači biti svjestan onoga što se je prisutno jer tada možete upravljati načinom na koji ćete doživjeti i reagirati na određenu situaciju, misao, osjećaj ili podražaj iznutra ili izvana.

Autopilot i mindfulness

Um funkcionira na osnovu informacija i podražaja i najčešće radi na autopilotu jer mnoge radnje koje obavljate svakodnevno jesu automatske poput oblačenja ili vožnje. To je prednost autopilota tj. podsvjesnih programa jer jednom kada ste naučili voziti ne trebate ponavljati i prisjećati se da pogledate retrovizor ili promijenite brzinu što ste radili kada ste učili voziti jer je to tada zahtijevalo vašu svjesnu pozornost. Jednom kada je podsvijest naučila voziti, vi vozite automatski.

Istim principom nastali su svi obrasci ponašanja, navike i akcije koje pokrećete. U podsvijesti postoje mnogi konstruktivni podsvjesni programi poput vožnje ali postoje i nekonstruktivni programi poput pušenja ili jedenja slatkog kao načina smirivanja.

Kada vas nešto uzruja vaša podsvijest reagirat će autopilotom i vi ćete pojesti slatkiš ili zapaliti cigaretu što dugoročno nije rješenje a nerijetko nije ni kratkoročno. Isti taj program poput pušenja ili jedenja slatkiša može biti konstruktivan ako je to zaista ritual u kojem uživate. No kada ga primjenjujete kao način smirivanja a želite prestati pušiti ili smršaviti taj isti automatski obrazac ponašanja nije konstruktivan i stoji na putu ostvarenja vašeg cilja. U takvim situacijama mindfulness pristup omogućava objektivno sagledavanje situacije koja je izazvala nervozu i tada svjesno možete odlučiti kako vam cigareta ili slatkiši neće pomoći i možete primijeniti kvalitetniji pristup rješavanju situacije.

Upravo zbog brzine reakcije uma a, koja ima velikih prednosti poput vožnje koju kada ste naučili vaša podsvijest automatski vozi, istovremeno ovisno o obrascima ponašanja koje su prikupili tijekom životu mnogi ljudi propuštaju pregršt divnih trenutaka ili im se ponavljaju isti problemi i konflikti jer ih autopilot uvijek vozi u poznatom smjeru koji vrlo često nije objektivan ni konstruktivan i sprječava vas da ostvarite ciljeve.

Mindfulness i okidači

Um funkcionira i na osnovu tzv.okidača i možda sada dok ste na poslu putem okidača vlastite podsvijesti u pozadini svira pjesma koja vas podsjeća na prvu ljubav i počeli ste se prisjećati uspomena, prvog poljupca i taj proces razmišljanja nastavio se odvijati u vašoj podsvijesti što je rezultiralo ugodnim osjećajem jer ste se vidjeli zaljubljeno i sretno. Sve se to u vašem umu odigralo vrlo brzo i iako je ovaj proces rezultirao ugodom, moguće je da netko tko ovo čita bio povrijeđen i ostavljen od prve ljubavi i automatski je počeo osjećati stres i nelagodu.

Upravo u tome leži važnost svjesne pozornosti tj.mindfulnessa. U ovom trenutku naprimjer dok ste na poslu nema razloga da osjećate stres ili nelagodu, prva ljubav se dogodila davno i sve je to završilo ali vaše tijelo je reagiralo na određeni okidač na poznati automatski način na osnovu misli koje su se podsvjesno aktivirale. Isto se moglo dogoditi i ako je vaš kolega ili partner rekao nešto što je okinulo isti podsvjesni obrazac stresa ili nelagode, a vi ste ju protumačili kao reakciju na kolegu ili partnera.

Takve situacije uzrok su mnogih nesporazuma i problema koje nastaju u komunikaciji i pogledu na život općenito jer um često zaluta u bespućima podsvjesnih obrazaca koji u ovom trenutku nemaju važnost. Bilo da razmišljate o prošlosti ili zamišljate budućnost, pa i na najljepši način, najvažnije je biti prisutan ovdje i sada jer tada upravljate načinom na koji razmišljate i osjećate i vašom reakcijom na situaciju koja se odvija u ovom trenutku.

Mindfulness omogućava bivanje u ovom trenutku jer tada možete objektivno sagledavati situaciju koja se odvija upravo sada. Kada ste svjesni sebe, svojih misli i osjećaja i prisutni vi preuzimate volan. Vi odlučujete o čemu ćete razmišljati, koliko ćete važnosti dati nekoj misli, osjećaju ili situaciji.

Mindfulness i razumijevanje

Uzimajući u obzir kako svaki čovjek ima vlastite obrasce i okidače ostvarujete razumijevanje i poboljšavate komunikaciju i odnose jer možda je vaš kolega ili partner na osnovu neke riječi, mirisa ili zvuka odlutao u svojim mislima i reagirao na nešto što ste rekli i što je kod njega izazvalo automatski odgovor koji ne trebate osobno shvatiti. Tada vi možete odlučiti kako ćete reagirati a time se omogućava kvalitetna komunikacija.

Mindfulness pristup omogućava bogatija iskustva jer dajete vremena svom umu da vidi i primijeti sve faktore koji su prisutni i što se objektivno događa a tada svjesni um preuzima volan.

Mindfulness je proces koji omogućava fokus, razumijevanje i transformaciju odnosa prema sebi, drugima i svijetu u kojem živite što rezultira zadovoljstvom u svim aspektima života.

 

 „ Život je ono što se događa dok smo zaposleni stvarajući planove.“

John Lennon

 

Autorica teksta je Ivana Song, stručnjakinja za razvoj osobnih i sistemskih potencijala. Osnivačica i predavačica MindJuMp programa za razvoj osobnih i sistemskih potencijala.