Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Zrinka Jezdić
Zrinka Jezdić

Top menadžerica

Mirisima do poslovnog uspjeha

Nakon što je stekla certifikat u inozemstvu Zrinka Jezdić je otvorila učilište, objavila knjige “Priručnik za primjenu aromaterapije”, “Kućna ljekarna” i pokrenula glasilo Aromaterapeut.

Na učilištu AromaVita koje je utemeljila, odškolovano je u osam godina više od 600 aromaterapeuta. Međutim, put nije bio nimalo lak. Nakon što je stekla certifikat u inozemstvu Zrinka Jezdić je otvorila učilište, objavila knjige “Priručnik za primjenu aromaterapije”, “Kućna ljekarna” i pokrenula glasilo Aromaterapeut. Članica je Međunarodne federacije profesionalnih aromaterapeuta.

Kako ste se uopće odlučili baviti eteričnim uljima?

Prvi puta sam se susrela s eteričnim uljima1994. godine, dok sam još vodila tvrtku koja je bila generalni zastupnik uređaja za pročišćavanje zraka i prostora. Uvidjevši blagotvorno djelovanje mirisa na raspoloženje i prevencije kapljičnih infekcija, iz znatiželje sam se počela za njih više zanimati. Potom sam na jednom sajmu zdravlja ugledala knjigu Shirley Price “Aromatherapy workbook” i saznala da u Velikoj Britaniji postoji koledž za aromaterapiju. Nakon što sam zatražila da mi pošalju ponudu za svoje proizvode, osobito stručnu literaturu iz koje se može učiti ubrzo sam dobila paket pun knjiga, časopisa, eteričnih ulja itd.

Nisu me shvaćali ozbiljno

Uslijedio je koledž?

Kad sam se odlučila upisati nitko me nije shvaćao previše ozbiljno. Naprotiv, smatrali su to skupim i nepotrebnim hirom. Na koledžu sam počela razmišljati kako ću primijeniti stečeno znanje i na koji način u Hrvatskoj mogu legalno raditi aromaterapiju kad se za nju ne zna. I što je bilo još gore, ako se i zna, uglavnom se svrstava u ezoteriju, a u najboljoj varijanti- kozmetiku.

Je li bilo teško savladati prepreke?

U Ministarstvu prosvjete i športa bili su ljubazni glede informacija, ali jednako tako, nesigurni i skeptični u realizaciju moje ideje. Zato što je aromaterapeut bilo novo zanimanje koje u sebi sadrži elemente njege tijela, brige za zdravlje čovjeka, uspostavljanja psihofizičke ravnoteže osobe, pa nije bilo jednostavno izdati rješenje. Deset mjeseci obilazila sam sa svojim programom razne institute za školstvo, medicinsko učilište, veleučilište, pa sve do Ministarstva zdravstva kako bi svako od njih dao svoje mišljenje.

Aromaterapeut – novo zanimanje

Kakav je bio krajnji rezultat?

Razočaravajući, jer Ministarstvo zdravstva nije odmah dalo pozitivno mišljenje. Nije mi bilo jasno da je aromaterapija u svijetu priznata već nekoliko desetljeća, a kod nas je to nemoguće ostvariti. Tračak nade ipak mi je ostavilo Ministarstvo prosvjete s informacijom da se čeka novi zakon o obrazovanju odraslih i da će se tada situacija možda promijeniti. I nakon deset mjeseci dobila sam rješenje za izvođenje programa aromaterapeut. Time sam otvorila put drugim školama i drugim novim zanimanjima.

Zrinka Jezdić, inače apsolventica sestrinstva na Visokoj zdravstvenoj školi, ima iza sebe više od 7000 odrađenih tretmana aromaterapijom. Uža specijalnost su joj antistresni managerski programi te programi samorazvoja. Izrađuje aromamirise za tvrtke kao dio imidža i poticanja bolje poslovnosti. Također je konzultant je za wellness i spa centre iz područja aromaterapije i eteričnih ulja.

Više

Duh i tijelo

Preporučujemo vam da birate samo najkvalitetnija kako biste ih sigurno mogli koristiti i na koži, u kupkama te se po potrebi inhalirati na njima.

Savjeti i preporuke

Poruka mirisa ide u limbički sistem mozga koji prerađuje emocije i u područje nazvano hippocampus, dio mozga odgovoran za pamćenje, i to je razlog...

Duh i tijelo

Ako ste pomislili da se aromaterapija razlikuje od klasične masaže, u pravu ste.

Zanimljivosti

Pripremite vlastiti spoj eteričnih ulja i uživajte u ljepoti bezbrojnih kombinacija mirisnog spleta.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.