Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Mirjana Petković: Da bi upoznali sreću i ispunjenost prvo moramo voljeti i prihvatiti sebe

Ne traži odgovore izvan sebe, sve što ti je potrebno nalazi se već u tebi – životna je filozofija Zagrepčanke Mirjane Petković, life coacha i Heal Your Life učiteljice. I ona je dio naše She4She priče.

Ne traži odgovore izvan sebe, sve što ti je potrebno nalazi se već u tebi – životna je filozofija Zagrepčanke Mirjane Petković, life coacha i Heal Your Life učiteljice. I ona je dio naše She4She priče.

Mirjana, recite nam nešto o sebi?

Prvo što kažem kada me ljudi pitaju čime se bavim, kažem da sam Life coach, a nakon toga u većini slučajeva uslijedi pitanje što radi life coach. S obzirom na popularnost ovog zanimanja u zadnje vrijeme, kao i čestog krivog tumačenja istog, drago mi je istaknuti da nije “samo tako” postati Life coachem i biti dio životnog puta svih onih koji dolaze na coaching.

Osim velikog životnog iskustva, potrebno je i znanje, dobra edukacija, alati i vještine, a ono najvažnije empatija, ljubav prema sebi i ljudima, te želja da nekome pomognete. Life coach podržava i pomaže ljudima tako da ih usmjeri, a osoba svojim vlastitim vrijednostima i sposobnostima dođe do željenog cilja. Dakle, zadatak life coacha ili životnog trenera je da u osobi potakne talente, vještine i znanja kojima će ona vlastitim snagama doći do rješenja odnosno samostalno donijeti najbolje odluke za sebe i svoj život.

Uvijek mi je teško reći da je to što radim moj posao. To je zapravo moja životna svrha, moj poziv i ono što sam odabrala za cijeli život. Educiram se već 11 godina, a na tečajeve nisam krenula s ciljem da postanem Life coach, već zbog vlastite životne priče koja me na kraju dovela do mog životnog poziva.

Što je to mentalno zdravlje? Vodimo li računa o mentalnom zdravlju?

Mentalno zdravlje definirano je zapravo kao stanje blagostanja u kojem svaka osoba ostvaruje svoj potencijal, nosi se sa svakodnevnim stresom i stresnim situacijama kako bi mogla produktivno raditi, a tako doprinijeti i svojoj zajednici.

Sreća, mir i blagostanje grade se unutar čovjeka i onda iz te sreće i ispunjenosti gradimo život kakav želimo živjeti. Da bi upoznali sreću i ispunjenost prvo moramo voljeti i prihvatiti sebe baš onakvima kakvi jesmo, dakle u potpunosti. To su temelji. Kad imamo temelje svrha dolazi sama od sebe.

Kao što treniramo svoje tijelo, upravo tako je potrebno trenirati i svoj um, i njegovati svoje emocije i svoj duh. Kako smo posloženi u svojoj glavi, svakako se odražava na naše fizičko tijelo. Ne možemo istovremeno razmišljati negativno i biti optimistični, radosni i dobro raspoloženi, a isto tako i osjećati se dobro na fizičkoj razini.

Mentalno zdravlje najveća je i najvažnija vrijednost svakog pojedinca, ali i preduvjet za kvalitetu života. Prema nekim statistikama procjenjuje se da u svijetu od mentalnih poremećaja pati oko 450 milijuna ljudi, a znanstvenici ističu kako su mentalni problemi češći uzrok obolijevanja i preranog umiranja nego tjelesne bolesti. Isto tako se procjenjuje da da će depresija kroz idućih deset godina biti drugi, a do 2030. godine prvi vodeći uzrok globalnog opterećenja bolestima. Upravo sve navedeno ukazuje koliko je zapravo važno ulagati u mentalno zdravlje.

Aktualna tema su djeca, povratak u školu i važnost socijalizacije, stvaranja odgovornosti i emocionalna inteligencija. Kako ti vidite trenutnu situaciju?

Svi smo se našli pred velikim izazovima, a najviše na početku nove školske godine koja se sve više bliži. Neizvjesnost koja je postala svakodnevica, zahtijeva i određene pripreme, koje nam do sada nisu bile toliko neophodne. Kako za roditelje, profesore, nastavnike, odgajatelje, tako i za djecu. Djeci je posebno bilo teško prebacivanje na nove načine provođenja nastave, učenja, druženja i slobodnih aktivnosti.

S obzirom na cjelokupnu situaciju koja nas je sve zadesila, na povratak u škole i vrtiće, ne smijemo zanemariti, a pogotovo ne sada, koliko je važno kod svakog djeteta razvijati emocionalnu inteligenciju, poticati empatiju, odgovornost, samopouzdanje, kao i ljubav prema sebi, ali ih naučiti i kako se nositi sa stresom i opustiti.

Sretna sam i zahvalna što rad s djecom, koji mene iznimno ispunjava i veseli, a sada postaje više nego neophodan, pruža mi priliku da ta mala bića poučim da budu ono što jesu i da čarolija nikada ne prestaje. Kroz radionice i individualan pristup, pružam im priliku da kroz igru, opuštanje, učenje i zabavu mogu biti voljena, shvaćena podržana i sigurna, a pri tom njihovi roditelji mogu uživati gledajući kako njihova djeca rastu u pozitivne i samopouzdane osobe, sigurne u sebe i ispunjene ljubavlju i srećom u svemu što rade.

Što sve nudite u svojim programima?

Kroz svoje programe radim s djecom i odraslima. Moji klijenti su različiti ljudi, različitih životnih dobi, zanimanja i profesija, od poslovnih žena i muškarca, poduzetnika, managera, nezaposlenih, studenata do starijih osoba već u mirovini, kojima je u nekom segmentu života potrebno malo “vjetra u leđa” ili su jednostavno stigli do točke preokreta i ne znaju kako dalje. Najmlađi klijenti, polaznici Relax Kids programa za djecu (grupe i individualno) kreću već od 5 godine, a veliko zadovoljstvo mi je raditi i s tinejdžerima.

  • Certificirani “Mindfulness Intensive In-Me” trening, početak 15. listopada 2020. u ponudi je ove jeseni.
  • HYL® Dvodnevna radionica “Zavolite sebe, iscijelite svoj život” 19.-20. rujna 2020.
  • Online tečaj Autogenog treninga, 23. rujna 2020.
  • Relax Kids radionice za uzrast od 6-12 godina.

Početak Relax Kids ciklusa radionica:

14.09.2020., petak od 18-19h, uzrast 6-9 godina

14.09.2020., petak od 19.30-20.30h, uzrast 10-12 godina

  • “Teen Just Relax” radionice za uzrast od 13-16 godina

Početak Teen Just Relax ciklusa radionica:

15.09.2020., petak od 19.30-20.30h, uzrast 13-16 godina

 

Više na http://www.mirjanapetkovic.com/

Više

Zanimljivosti

Koliko puta smo u životu sreću i utjehu pronalazili u stihovima najdražih nam autora?

Dobar posao

Za one koji  žele pokrenuti vlastiti posao kao virtualni asistent, ali ne znaju od kuda ni kako krenuti, kreirala je online program POSTANI VIRTUALNI...

Dobar posao

Bioekonomija je danas sveprisutan koncept i javlja se, ne samo kao ideja vodilja nove politike Europske unije, već obećava i tehnološke i društvene promjene.

Dobar posao

Koliko god je uživala u grafičkom dizajnu, nešto joj je nedostajalo, kako nam sama kaže. 2015. godine odlučila je promijeniti svoj poslovni svijet i dio je naše...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.