Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Miro Gavran: Ljubav i prijateljstvo najbolji su lijek

Upravo zbog samoće koja vlada svijetom, autor se nada da će svi čitatelji u ovoj zbirci priča pronaći tople, drage i nježne ljude.

Najizvođeniji suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu Miro Gavran predstavio je u Zagrebu u Društvu hrvatskih književnika novu zbirku pripovijedaka Priče o samoći, u kojoj na još sugestivniji i koncizniji način portretira naše suvremenike, sudbinski određene samoćom – tom dominantnom temom našeg vremena.

U knjizi je autor sabrao deset neobičnih priča čiji se junaci čitatelju zavlače pod kožu.

Zbirka, objavljena u izdanju nakladnika Mozaik knjiga, stigla je trideset godina nakon objavljivanja kultne zbirke priča Mali neobični ljudi (1989.), koja je imala čak pet izdanja.

Na samom početku predstavljanja knjige, glavni urednik Mozaika knjiga Zoran Maljković vratio se u prošlost i podsjetio sve okupljene na posljednju zbirku priča Mire Gavrana Mali neobični ljudi. Govoreći o njoj, istaknuo je kako je ta knjiga jedna od najprodavanijih zbirki priča suvremene hrvatske književnosti. Dokaz je tome činjenica da će ovo ljeto knjiga doživjeti 6. izdanje, dodao je Maljković.

 

 

Na pogovor, čija je autorica Branka Džebić, osim autora Mire Gavrana ponosan je i glavni urednik Zoran Maljković. „Upravo je ona bila jedini logični izbor budući da već dugi niz godina prati rad Mire Gavrana, kako onaj književni tako i onaj kazališni. Ovo je jedan od najboljih pogovora koje smo mogli čitati jer je razumljiv svima i na jednom mjestu sažima sve sto je Miro Gavran pisao u opusu kratkih priča, a i općenito“, zaključio je Maljković.

Autorica pogovora Branka Džebić istaknula je veličinu Gavranova stvaralačkog opusa. “U čak trideset godina stvaranja Miro je napisao 10 romana, 10 knjiga za djecu i mlade, 50 drama, 2 zbirke priča, jednu poetsku zbirku, a 2002. godine osnovao je kazališni festival Gavranfest. U svojoj bogatoj karijeri Gavran je održao više od tisuću književnih susreta, njegova djela prevedena su na više od 40 jezika, a njegovi naslovi broje više od 200 izdanja“, rekla je Džebić.

Kao razlog njegova uspjeha, Džebić ističe Gavranovu vjeru u samoga sebe i njegove spisateljske sposobnosti, ljubav prema kazalištu i literaturi, univerzalne teme i emocije.

Govoreći o knjizi Priče o samoći, Džebić kaže da se Gavran ovim djelom vraća suvremenim temama te da ova zbirka priča postavlja pitanja, ali i daje odgovore na brojne životne dileme. Džebić posebno ističe kako u ovom naslovu autor podsjeća da ponekad i poraz može biti bolji od pobjede, čak i uzvišeniji od nje.

Na samom kraju svim prisutnima u Društvu hrvatskih književnika obratio se i sam autor Miro Gavran. Poručio je kako osjeća da je samoća dominantna tema u 21. stoljeću, kao i da postoje njezini različiti oblici (ona koju ne želimo, ona koja nam je nametnuta ili ona u koju sami zbog vlastitih karakternih osobina zagazimo i ne znamo kako se vratiti). Upravo zbog samoće koja vlada svijetom, autor se nada da će svi čitatelji u ovoj zbirci priča pronaći tople, drage i nježne ljude.

Za kraj Gavran je otkrio kako se boriti protiv samoći:  “Odgovor na to pitanje ističem na svim književnim susretima u osnovnim i srednjim školama, a to su ljubav i prijateljstvo!

[box style=”0″]

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  1. U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #samoca
  2. Pratite naše društvene mreže, podijelite objavu, tagirajte frendice
  3. Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 26. travnja, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Ivana Fiket.

[/box]

Više

She Book Club

Ljeto vukova Hansa Rosenfeldta, tvorca svjetski poznatih TV-serija The Bridge i Marcella, vrhunski je triler u kojemu se niz nasilnih događaja maestralno izmjenjuje s intimnom dramom detektivke čiji...

She Book Club

„Ured za izgubljene stvari“, topla obiteljska priča o stvarima koje gubimo i onima koje ne možemo izgubiti, šesta je audio slikovnica u Mozaikovoj slušaonici.

She Book Club

Andersen često piše o malom, skromnom, ali lijepom cvijeću koje raste pored puta, a koje je kontrastno oholu vrtnom cvijeću, s tipičnim ljudskim osobinama...

She Book Club

Mozaik knjiga krenula je s projektom besplatnih audio slikovnica namijenjenih ponajprije najmlađim korisnicima pod nazivom Mozaikova slušaonica.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.