Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Financije

Mirovina se bliži? Jeste li spremni?

Odlazak u mirovinu svakako predstavlja prekretnicu. Pitanje koje se uvijek nameće je upravo visina mirovina i hoće li mirovina biti dostatna za život kada više nismo radno aktivni.

Veliki dio života provodimo na poslu odnosno u radnom odnosu, te stoga najviše energije i fokusa usmjeravamo upravo na njega. No, mnogi zaboravljaju na najmudrije razdoblje života te se možda pritom ne pripreme dovoljno na mirovinu. Mirovina može i treba biti ugodno razdoblje u kojem energiju trošimo na samo nama bitne stvari, a isplatu i upravljanje mirovinom bezbrižno ostavljamo stručnjacima u ruke.

Upravo zato smo razgovarali s Kristinom Kozić, Voditeljicom ugovaranja i prodaje u Raiffeisen mirovinskom osiguravajućem društvu (MOD) koja iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u tržišnom i investicijskom bankarstvu i mirovinskom osiguranju 2. i 3. stupa, te saznali kada je najbolje vrijeme za pripremu za mirovinu, koliko je važan drugi mirovinski stup te zašto mnogi odabiru Raiffeisen MOD za isplatu mirovine iz drugog stupa.

Što najviše brine osobe koje se pripremaju za mirovinu? S obzirom na poslovno iskustvo, što ste najčešće čuli tijekom interakcije s potencijalnim ili trenutnim klijentima?

Odlazak u mirovinu svakako predstavlja prekretnicu. Pitanje koje se uvijek nameće je upravo visina mirovina i hoće li mirovina biti dostatna za život kada više nismo radno aktivni. Nadalje, sama procedura cijelog postupka umirovljenja ima nekoliko koraka i najvažnije je dobro se informirati te slijediti proceduru.

Ono što budući korisnici najčešće pitaju je koju mirovinu odabrati. Prenijeti sredstva iz 2.stupa u 1. stup ili odabrati kombiniranu mirovinu? Izbor mirovine individualan je za svakoga. Nema pravog „recepta“ što je bolje. Upravo je u ovom koraku ključno dobro se informirati i u ovom početnom koraku veliku ulogu ima mirovinsko osiguravajuće društvo. Naš je cilj svakom budućem korisniku pojasniti sve prednosti isplate mirovine iz 2. stupa i pomoći pri izboru.

Prema Vašem mišljenju, koji su važni koraci tijekom pripreme za mirovinu? Kada je najbolje vrijeme za početak?

U trenutku kada osoba počne razmišljati o umirovljenju, prvi korak je zatražiti informativne izračune mirovine od HZMO-a za mirovinu iz 1. stupa i od MOD-a za mirovinu iz 2. stupa. Odluka kada ići u mirovinu, individualna je za svakog od nas. Tek kada je definiran trenutak umirovljenja, slijedi podnošenje službenog zahtjeva za odlazak u mirovnu pri HZMO-u. Naravno, vrlo je bitno svakom budućem umirovljeniku da se prethodno informira o postupku umirovljenja i prikupi sve potrebne informacije.

Kristina Kozić

Većina osoba ima ugovoren drugi mirovinski stup. Koji su glavni razlozi za ugovaranje istog? Koje su njegove prednosti u odnosu na prvi mirovinski stup?

Ugovaranje 2. mirovinskog stupa zakonska je obveza i za sve novo zaposlene tu ne postoji izbor. Mogućnost izbora odnosi se na odabir mirovinskog društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima kod kojeg će biti otvoren osobni račun za uplatu doprinosa u visini 5% bruto plaće kako je zakonom propisano. 2. mirovinski stup svakako nosi mogućnost veće mirovine u konačnici. Uplaćena sredstva doprinosa u 2. stup mirovinski fondovi ulažu na tržištu s ciljem kapitaliziranja istih i već tu je velika prednost, konačno stanje na osobnom računu veće je od uplaćenih doprinosa tijekom godina. Prednosti 2. mirovinskog stupa najviše su vidljive u trenutku umirovljenja. Ukoliko osoba izabere kombiniranu mirovinu, u 2. stupu može birati nekoliko oblika isplate (pojedinačne i zajedničke mirovine, sa ili bez zajamčenog razdoblja).

Na koji način Raiffeisen MOD upravlja i raspolaže novcem/imovinom osiguranika? Kolika je razina sigurnosti?

Imovinom naših korisnika upravljamo odgovorno i pažljivo je ulažemo kako bismo osigurali dugoročno stabilnu i redovnu isplatu mirovina. Mi smo tim financijskih stručnjaka koji za svakoga korisnika pronalazi najbolji model mirovine. Svjesni važnosti stanja mirovinskoga sustava u Hrvatskoj, predano radimo na aktualizaciji relevantnih tema u javnom i medijskom prostoru, a ujedno smo i prvo mirovinsko osiguravajuće društvo osnovano u Republici Hrvatskoj. Iza nas je dugogodišnja tradicija i poslovan uspjeh. Prisutni smo na tržištu od 2002. godine.

Koje su prednosti Raiffeisen MOD-a?

Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo osnovano je 2002. godine s ciljem isplate mirovine iz 2. i 3. stupa. Do danas imamo preko 40.000 korisnika čije mirovine su isplaćene (privremene mirovine iz 3.stupa) ili su još uvijek u isplati (doživotne mirovine). Ključno je zaštiti uplatu svakog korisnika mirovine, kako bi se moglo kroz očekivano vrijeme doista isplatiti sve ugovorene iznose, zajedno s budućim povećanjima mirovine. Mirovinsko osiguravajuće društvo garantira isplatu ugovorenih mjesečnih iznosa mirovina, zajedno s obvezom godišnjeg usklađivanja  prema povećanju troškova života za mirovine u 2.stupu. Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo uživa vrlo dobru reputaciju na tržištu, ima zaposlen tim stručnjaka koji brinu o imovini naših korisnika i pružaju sve relevantne informacije vezane uz mirovine iz 2. i 3. stupa. Svojim korisnicima smo na usluzi, prioritet i cilj nam je da razumiju mirovinski sustav i oblike isplate mirovina koje imamo u ponudi kako bi donijeli ispravnu odluku.

Što je sve potrebno za ugovaranje isplate mirovine iz drugog stupa putem Raiffeisen MOD-a? Koji su najvažniji koraci?

Po podnošenju službenog zahtjeva za odlazak u mirovinu, Regos (Središnji registar osiguranika) šalje na kućnu adresu informativni izračun mirovine nakon kojeg korisnik, budući umirovljenik, donosi odluku hoće li mirovinu primati samo iz 1. stupa (sredstva iz 2. stupa prenose se u državni proračun) ili će primati kombiniranu mirovinu (1. + 2. stup). Svoju odluku korisnik u Regos-u potvrđuje potpisom Izjave o izboru mirovine. Ukoliko je korisnikov izbor kombinirana mirovina, slijedeći korak, nakon zaprimanja konačnog Rješenja HZMO-a za mirovinu iz 1. stupa je izbor mirovinskog osiguravajućeg društva potpisom Izjave u Regos-u. Po primitku kapitaliziranih sredstava 2.stupa, mirovinsko osiguravajuće društvo potpisuje s korisnikom ugovor o isplati doživotne mirovine  te započinje isplata.  Na usluzi smo svim našim budućim korisnicima. Rado ćemo ih uputiti u proceduru odabira mirovine i mirovinskog osiguravajućeg društva te ih informirati unaprijed o svim oblicima mirovina koje imamo u ponudi.

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.