Drevni Maje su ju smatrali hranom bogova i nisu pogriješili: čokolada je zaista dobra za zdravlje. Zapravo, čim je tamnija čokolada, tim je zdravija. Kao i u svemu, u prehrani je potreban balans. Jesti čokoladu je dobro, ali nije dobro ako ju jedete previše.
Nekoliko kockica tamne čokolade dnevno je dovoljno da dobijete dobrobit od antioksidanata i minerala, koje sadrži. Najzdravija je čokolada iz biološkog uzgoja, koja ne sadrži bijeli šećer.
1. Čokolada sadrži puno kofeina
Nije istina. Čokolada sadrži male količine kofeina. Jedna tamna čokolada (100 gr) sadrži od prilike istu količinu kofeina, što i jedna šalica kave.
2. Čokolada uzrokuje akne
Nije točno. Istraživanja nisu pokazala nikakvu povezanost između akni i konzumiranja čokolade, čak i u velikim količinama.
3. Čokolada uzrokuje karijes
Nije istina. U zadnje vrijeme znanstvenici se sve više slažu s time, da nije samo šećer uzrok karijesa, nego bilo koja hrana koja se dugo zadržava u ustima. Na primjer, grickalice i suho voće mogu se lako zaglaviti između zubi i postati uzrokom karijesa.
4. Puno je ljudi alergično na čokoladu
Zabluda. Alergija na kakao je rijetka pojava. Većina ljudi je alergična na mlijeko, jaja, soju, pšenicu i orašasto voće, koje može sadržati čokolada. Ako ste alergični, pažljivo čitajte etikete i kupujte tamnu čokoladu, koja ne sadrži ove alergene.
Izvor: Alternativa za Vas