Mjesec borbe protiv raka dojke

Kako bi se ukazalo na važnost prevencije, u Hrvatskoj se već dugi niz godina listopad obilježava mjesecom borbe protiv raka dojke.

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki je neinvazivan pregled koji se može ponavljati veći broj puta bez bojazni jer nema zračenja. Ženama koje imaju u obitelji oboljele od raka dojke preporuča se već nakon 25. godine života raditi UZV dojki preventivno jednom godišnje.

Mamografija

Mamografija je radiološki pregled dojki ograničenog zračenja. Pomoću mamografije se vide promjene koje se ne mogu registrirati drugim metodama poput ultrazvuka ili MR dijagnostičkog postupka. U Poliklinici Medikol možete obaviti digitalnu mamografiju u Čakovcu te 3D mamografiju/tomosintezu u Zagrebu.

MR dojki

Magnetska rezonancija dojki se najčešće obavlja u slučaju nedovoljno jasnih nalaza nakon obavljenog ultrazvuka i mamografije. Međutim, čak i u slučaju dijagnosticiranog karcinoma, sve se više traži i magnetska rezonancija dojki. MR dojki je potpuno bezbolna pretraga bez ionizirajućeg zračenja, uz upotrebu paramagnetskog kontrastnog sredstva. U Poliklinici Medikol u Zagrebu i Splitu obavljaju MR dojki na najsuvremenijim MR uređajima jakosti 3 Tesle.

Tumorski marker dojki

Mjerenje i identifikacija tumorskih markera dojki iz krvi korisno je za dijagnozu, liječenje karcinoma i praćenje terapijskog uspjeha.

Tumorski marker Ca 15-3 koristi se za praćenje toka liječenja karcinoma dojke. Naime, predoperativne vrijednosti Ca 15-3, zajedno s ostalim prognostičkim pokazateljima, mogu izdvojiti bolesnice oboljele od raka dojke kod kojih se može očekivati pojava udaljenih metastaza te odrediti pristup liječenju.

U sklopu medicinsko-biokemijskog laboratorija Poliklinike Medikol do kraja listopada 2020. godine možete obaviti tumorski marker dojke uz 30% popusta. Umjesto 130 kuna, sada po cijeni od 91 kunu.

Citološka punkcija dojke

Citološka punkcija dojke jedna je od metoda dijagnosticiranja bolesti dojke. Služi ranom otkrivanju zloćudnih bolesti dojke te dijagnosticiranju i praćenju benignih stanja koja iziskuju višegodišnje kontrole. Punkcija dojke je relativno bezbolna, jednostavna i minimalno invazivna te daje brzu dijagnozu.

Također, u Poliklinici Medikol u sklopu Citologije u Zagrebu možete obaviti citološki pregled eksprimata, tj. iscjetka dojke koji se koristi za otkrivanje i potvrđivanje benignih i malignih promjena dojke.

Rak dojke je zloćudna bolest koju može dobiti svaka žena, pa i vi. Stoga reagirajte na vrijeme i redovitim samopregledima te preventivnim pretragama dojki sačuvajte vlastito zdravlje!

Za više informacija ili rezervaciju termina preventivnog pregleda dojki javite se u Polikliniku Medikol pozivom na besplatni broj telefona 0800 78 78 ili online mailom na [email protected].

Darujemo jednu čitateljicu ultrazvukom dojki.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #She4She
  • Pratite naše društvene mreže – Facebook i Instagram
  • Uvijek možete s nama podijeliti svoja iskustva. Komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 23. listopada točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Bevanda Tatjana