Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Moć vitamina D

Nedovoljno izlaganje sunčevoj svjetlosti stvara sklonost manjku vitamina D.

Suočeni s virozama, bakterijskim infekcijama ili oslabljenim imunitetom, zadnje na što pomišljamo je vitamin D. Nedovoljno izlaganje sunčevoj svjetlosti stvara sklonost manjku vitamina D.

Možda razlog tome leži u jakim kampanjama koje u usku vezu dovode izlaganje suncu i melanom. Znamo da su, osim sunca, izvori vitamina D obogaćeno mlijeko, riba i riblje ulje. Nedostatak ovog vitamina u početku će se očitovati kroz umor, nesanicu, gubitak apetita i slabljenje vida. Vitamin D odgovoran je za apsorpciju kalcija, a bez kalcija naše kosti postaju poroznije te je moguća i njihova deformacija. Manjak vitamina D u trudnica uzrokuje manjak u fetusa, a može uzrokovati mišićne boli, mišićnu slabost i bol u kostima, u bilo kojoj životnoj dobi.

Značajna je i njegova uloga u očuvanju srca i krvnih žila s obzirom na to da on štiti osjetljivi endotel (stijenku) krvnih žila. Vitamin D sprečava depresiju, šizofreniju, rak prostate, crijeva, dojke i jajnika.

Kako i gdje nastaje vitamin D?

Kako bismo svom organizmu osigurali dovoljnu količinu vitamina D dovoljno je dva do tri puta tjedno boraviti na suncu 15-ak minuta. Za apsorpciju vitamina D unesenog hranom iznimno su važne žučne soli, a apsorpcija je uspješnija kada se unosi s hranom koja sadrži masti.

Prije nego što tijelo može iskoristiti vitamin D, naša jetra i bubrezi ga moraju “aktivirati”. Stoga je važno osigurati svim probavnim organima njihovo nesmetano funkcioniranje. Probava masti je tu od najvećeg značaja, a probavni enzimi omogućuju nesmetano odvijanje svih probavnih procesa. U slučaju da se probava masti odvija otežano, izlažemo se i riziku nedostatka vitamina D. Kako bismo to prevenirali bilo bi mudro posegnuti za suplementacijom enzima.

Digest Gold™ od Enzymedica sadrži naprednu formulaciju enzima koji razgrađuju ugljikohidrate, masti, bjelančevine i vlakna. Dovoljno je uzeti jednu kapsulu 3 puta dnevno prije obroka. Doza se može prilagoditi u dogovoru s liječnikom. Po potrebi sadržaj kapsule može se usipati u jelo.

Enzymedica je vodeći svjetski proizvođač enzimske suplementacije dostupne i na našem tržištu.

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Zanimljivo je da vitamina D u organizmu ne može biti viška jer naše tijelo regulira njegovu količinu.

Savjeti stručnjaka

Studije su pokazale kako jedan vitamin može začiniti vaš ljubavni život, a ako vas zanima što je u pitanju, nastavite čitati. 

Istaknuto

Unos hrane koja tope masti ne znači i to da možete jesti ove namirnice očekujući kako će kilogrami tek tako nestati

Duh i tijelo

Jedna od najvažnijih funkcija sunca je njegova sposobnost poticanja stvaranja vitamina D u organizmu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.