Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Moljci, neprijatelji vaše kuhinje, ormara, odjeće i soba

Kuhinjski moljci su kućne štetočine koje liježu jaja u suhim prehrambenim proizvodima. Oni uglavnom dolaze u vaš dom iz zaraženih skladišta sa žitaricama.

Od svih vrsta moljaca kuhinjski su moljci prava noćna mora. Znate li da odrasle ženke mogu položiti i do 400 jaja nakon parenja i ponekad je potrebno šest mjeseci da ih se riješite?

Što se zapravo dešava?

Kuhinjski moljci liježu sitna sivo-bijele jaja u vaše brašno, žitarice, hranu za kućne ljubimce i druge suhe namirnice. Kada se jaja otvore, ličinke se hrane vašim brašnom od cjelovitog pšeničnog zrna, formiraju čahure i na kraju se izlegnu u odrasle moljce, koji će uskoro ostaviti još više jaja. I tomu nema kraja.

Što su kuhinjski moljci?

Kuhinjski moljci su kućne štetočine koje liježu jaja u suhim prehrambenim proizvodima. Oni uglavnom dolaze u vaš dom iz zaraženih skladišta sa žitaricama. Odrasli su veličine oko 1,5 cm s dugim krilima koja su sivo-smeđa. Često ih uočavamo dok lete, što je prvi znak zaraze.

Ličinke moljaca su prozirno bijele i predu svilenu mrežu unutar posuda za hranu. Zrele ličinke imaju noge, koje koriste za kretanje po vašoj polici, ostavi i pukotinama između polica, prije metamorfoze.

Kako se riješiti kuhinjskih moljaca

1. Bacite sve suhe namirnice

To je ekstremna odluka, ali ako ste u jednoj vrećici brašna pronašli ličinke, budite sigurni da posjećuju i vaše žitarice, zobene pahuljice, rižu, hranu za kućne ljubimce, sjemenke za ptice i druge suhe namirnice pohranjene u istom ormariću ili ladici. Skupite sve vrećice i stavite ih ravno u kontejner ispred kuće. Nemojte skladištiti smeće u garaži ili bilo gdje drugdje u zatvorenom prostoru, jer riskirate širenje zaraze i drugdje u vašem domu.

Imajte na umu da ličinke mogu sažvakati papir i plastiku, tako da vrećica s orašastim plodovima možda neće biti sigurna. Pažljivo provjerite postoje li rupe na pakiranjima. Ambalažu koja izgleda netaknuto, ali vam ipak ostavlja sumnju straha, možete ostaviti u zamrzivaču četiri dana kako biste ubili sva jaja koja ste možda propustili. Ali ako vas misao o konzumiranju jajašaca insekata izbezumljuje, ne krivimo vas, slobodno bacite.

2. Napravite dubinsko čišćenje

Nemojte nikako izostaviti ovaj korak. Kuhinjski moljci vrebaju i u najmanjim pukotinama, uključujući i pukotine konzervirane robe i posude. Obrišite sve posude i limenke sapunom i vodom. Pažljivo prođite usisavačem ostavu i ormare, obraćajući posebnu pažnju na kutove i pukotine. Možete se slobodno poslužiti čačkalicama kako bi bili sigurni da nema jaja ili ličinka smještenih unutra. Kad završite, zamijenite vrećicu usisavača ili ispraznite spremnik na otvorenom. Ako imate papir na polici, sada bi bio dobar trenutak da ga zamijenite novim. Obrišite police s otopinom za izbjeljivanje, a zatim sapunom i vodom.

3. Postavite zamku za moljce

Pesticidi ne djeluju na kuhinjske moljce, a i nisu sigurni za upotrebu na mjestima gdje se pohranjuju namirnice i hrana. Ali možete kupiti ljepljive zamke. Zamke koriste feromone kako bi privukle muške moljce. Jednom kada se zaglave na ljepilu, umiru. Ovaj postupak je dobar jer sprječava parenje moljaca, tako da nećete imati nova jaja u kuhinji i daljnju borbu sa zarazom. Korištenjem samo zamki nećete riješiti vaš problem, ali vam mogu pomoći da osvojite rat. A ako u zamki svakodnevno bude sve manje moljaca, kako vrijeme prolazi, vaš će trud sigurno uroditi plodom.

4. Prevencija

Budući da zaraze moljcima obično započinjemo putovanjem iz trgovinu, budite oprezni oko pregledavanja limenki i pakiranja prije stavljanja u košaricu, isperite limenke i staklenke prije nego što ih odložite u domu. Čuvajte svu suhu robu u hermetički zatvorenim staklenkama ili čvrstim plastičnim spremnicima poput ovih. Ako želite biti ekstra oprezni, možete spremiti vrećice brašna i slično u zamrzivač tjedan dana kako biste ubili potencijalna jaja.

U Hrvatskoj postoji preko 2500 vrsta moljaca, ali samo šest vrsta jede odjeću. Moljci se razmnožavaju kontinuirano tijekom cijele godine, ali su najaktivniji između lipnja i listopada.

Kako se riješiti moljaca u odjeći

Jedu li moljci odjeću? Ne baš. Odrasli moljci nemaju usta, tako da su te iritantne rupe zapravo uzrokovane jajima moljaca i ličinkama nalik gusjenicama koje žvaču kroz vašu odjeću. Dakle, kada vidite moljca kako leti okolo u vašem domu, znači da imate problem, ali glavni problem su gusjenice, koje čine svu štetu.

1. Dubinski očistite svoju garderobu i odjeću

Znakovi da imate moljce su ličinke, koje izgledaju poput malih zrna bijele riže i nalaze se u uglovima vašeg ormara i ormarića. Ormare je potrebno dobro usisati, a zatim obrisati vlažnom krpom poškropljenom antibakterijskim sprejom. Ocat razrijeđen vodom također vam može poslužiti za održavanje garderobe čistom i (nadamo se) bez moljaca.

2. Raširite odjeću u ormaru

Tako ćete larvama otežati migraciju između odjevnih predmeta, također će vam pomoći da ormar bude dobro prozračen. Moljci vole tople i vlažne prostore.

3. Održavajte odjeću čistom

Moljce privlači miris ljudskog znoja, a ličinke mogu živjeti od svake vaše mrlje od hrane. Redovito perite odjeću, posebno pletenu, kako biste izbjegli infestaciju i ne ostavljajte prljavu odjeću na hrpama dulje od nekoliko dana.

Ako sumnjate da vam je odjeća zahvaćena zarazom, perite odjeću na visokoj temperaturi, očistite u kemijskoj čistionici ili ju stavite u zamrzivač na nekoliko dana da ubiju jaja ili larve.

4. Koristite papir protiv moljaca

Oblaganje ladica papirom protiv moljaca također bi trebalo pomoći u borbi za zadržavanje nametnika daleko od odjeće.

5. Koristite prirodna sredstva protiv moljaca poput cedrovog drva, lavande i eukaliptusa.

Koristite prirodne proizvode za dodatnu zaštitu odjeće i minimiziranje štete od moljaca. Moljci vole miris znoja, ali mrze miris cedrovog drveta, lavande i eukaliptusa (neobična stvorenja).

Korištenjem deterdženta s mirisom lavande, također možete odvratiti moljce od ormara.

6. Posebno pazite na skupu odjeću

Čuvajte vrijedne suknje, košulje, haljine, odijela i kapute u vrećama za odjeću i čistite ih kemijski kako biste problem riješili. Međutim, obavezno izvadite odjeću iz vrećica za kemijsko čišćenje jer će plastika privući prašinu, a moljci vole malo prašine.

7. Ispravno pohranite svoju zimsku odjeću

Operite zimsku odjeću prije nego što ju spremite i pohranite u vrećice pod vakuumom. Ako imate džempere ili šalove od kašmira, zamotajte ih u papir i pohranite u poklopljenu kutiju s vrećicama silikona koje će upiti vlažnost.

Što god učinite, izbjegavajte kartonske kutije, jer ih moljci mogu bez problema prožvakati.

8. Dubinski očistite sve vintage predmete

Vintage odjeća često je izvor zaraze moljcima, stoga ju obavezno operite prije nego što ih stavite u ormar.

Kako se riješiti moljaca iz tepiha

Bili ste marljivi u zaštiti svoje garderobe od moljaca, ali nažalost to nije jedino mjesto koje moljci vole. Krilata stvorenja često polažu jaja u tepihe i to na područjima gdje se ličinke mogu nesmetano izmicati i hraniti, a osobito vole vunu. Oštećenja se javljaju uglavnom oko rubova tepiha, posebno ako je tepih zasjenjen ili prekriven drugim tepihom. Otvoreni prostori u kojima se puno hoda i ima dovoljno prirodne svjetlosti rijetko su napadnuti.

Za uklanjanje moljaca s tepiha upotrijebite sprej protiv moljaca za tepihe, koji ćete nanijeti samo uz rubove, ali se pobrinite da sredstvo uđe duboko do mjesta gdje se ličinke hrane, razdvajajući redove rukom – ponovite postupak nakon 30 dana.

Izvor:  Dom i dizajn

Ne propustite

Moj dom

Vrijeme je za novu IKEA kuhinju ili tek useljavate u stan pa trebate osmisliti i izabrati svoju prvu kuhinju?

Moj dom

Svakodnevna rutina čišćenja može biti jednostavna, učinkovita i sigurna

Moj dom

U ovom ćemo članku istražiti različite strategije i tehnike koje možete primijeniti kako biste svoj dom učinili modernijim.

Moj dom

Ako vam je prva asocijacija na bambus crno vino i kola, a stariji ste od 22., vrijeme je za promjene!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.