Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

Možda niste znali o štapićima za jelo…

Najstariji sačuvani primjerak potječe iz perioda dinastije Shang (1766. – 1122. pr.Kr.).

筷子 [kuàizi] iliti štapići za jelo su tradicionalni pribor za jelo koji se koristi u paru i jednake je veličine – standardno oko 20 cm no, ako se radi o onima za kuhanje, mogu biti i između 30 – 40 cm.

Najstariji sačuvani primjerak potječe iz perioda dinastije Shang (1766. – 1122. pr.Kr.). Koristio se za kuhanje i bio je od bronce. Pretpostavlja se da su se štapići kao pribor za jelo počeli koristiti za vrijeme dinastije Han (202. pr. Kr. – 220.) dok su u širokoj upotrebi od perioda dinastije Ming (1368. – 1644.)

Postoje višekratni i jednokratni štapići. U Kini se godišnje proizvede oko 45 milijardi pari jednokratnih štapića za čiju proizvodnju je potrebno 25 milijuna stabala! Kako bi smanjila njihovu proizvodnju/korištenje, kineska vlada posebno apelira da restorani koriste štapiće za višekratnu upotrebu; na one jednokratne uvela je takse od 5%.

Tradicionalno se drže u desnoj ruci, na sredini i to na način da se prvi štapić pridržava palcem i domalim prstom dok se drugi štapić treba postaviti između palca i kažiprsta (kao olovka) uz, tijekom jela, korištenje srednjeg prsta kako bi se štapić fiksirao.

Koristi ih se u Kini, Japanu, Koreji, Vijetnamu kao i dijelovima Nepala te oblastima u kojima živi značajan broj Kineza (Tajland, Laos, Burma). Različitih su oblika ali i materijala. Najčešće su od bambusa, drveta i plastike, ali postoje i oni koji se izrađuju od metala, porculana, žada, čak i od bjelokosti.

p.s. Nipošto nemojte (o)staviti štapiće okomito zabodene u hranu, posebno ne u rižu jer to podsjeća na kineski ritual prinošenja žrtve mrtvima; nakon upotrebe štapiće ostavlite s desne strane ili ispod tanjura.

Saznajte više o kineskoj kuhinji.

 

 

Svi čitatelji portala uz kod She.hr10 mogu ostvariti 10% popusta za upis na 1.stupanj, za osnovnoškolce ili za odrasle. Tečajevi kreću u 2.polovici 9.mjeseca.

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/haohan_skola_kineskog_jezika/

Dodatne info: [email protected]  / 099 58 567 35

Cjelokupna ponuda: www.haohan.hr

 

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.