Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Na koje organe utječe nezdrava štitnjača?

Ne postoji gotovo ni jedno tkivo, ili organ u našem tijelu koji nije pod utjecajem hormona štitnjače.

Štitna žlijezda je organ smješten s prednje strane vrata, uz grkljan i dušnik s obje strane. Sastoji se od dva režnja koji su povezani s užim dijelom koji se zove istmus. Dobro je prokrvljena te poput drugih žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, produkte koje nazivamo hormonima izlučuje u krv i preko njih djeluje na sva i najudaljenija tkiva i organe u ljudskom organizmu. Ne postoji gotovo ni jedno tkivo, ili organ u našem tijelu koji nije pod utjecajem hormona štitnjače.

Hormoni štitnjače u organizmu djeluju tako da povećavaju opću razinu metabolizma, što znači da će u slučaju viška hormona štitnjače potrošnja metabolizma biti povećana. Hormoni štitne žlijezde djeluju i na cjelokupni neuroendokrini sustav pa je utjecaj na ponašanje i opće raspoloženje velik. Stoga je normalna razina hormona štitne žlijezde – eutireoza, jedan od ključnih preduvjeta za normalno funkcioniranje organizma.

SRCE

Hormoni štitnjače utječu na puls i pomažu u kontroli krvotoka opuštajući mišiće uz stijenke krvnih žila.

PLODNOST

Hormoni štitnjače utječu i na menstrualni ciklus. Poremećene razine hormona uzrokuju neredovite mjesečnice i ovulacije.

KOSTI

Hormoni štitnjače upravljaju brzinom kojom se razgrađuje staro koštano tkivo. Ako je taj proces ubrzan, staro se tkivo uništava prije nego može biti zamijenjeno, što vodi osteoporozi.

MOZAK

Niska razina hormona štitnjače rezultira zaboravljivošću, problemima s koncentracijom i depresijom. Na sreću, ti se problemi mogu riješiti terapijom sintetičkim hormonima.

KOŽA

Ako je štitnjača nedovoljno aktivna (stanje koje zovemo hipotireozom), tijelo prestaje proizvoditi i odbacivati kožne stanice normalnim ritmom. Tako nakupljene stanice uzrokuju suhu kožu bez sjaja. (Rast kose i noktiju također se usporava.)

TEŽINA

Štitnjača kontrolira metabolizam, to jest brzinu kojom tijelo troši pogonsko gorivo. Previše aktivna štitnjača – ili hipertireoza – uzrokuje gubitak tjelesne težine, dok hipotireozu karakterizira povećanje tjelesne težine.

Izvor: Sretna.hr

Više

Zdravstveni karton

Hrvatska je u samom vrhu najviše stope porasta karcinoma štitnjače u svijetu, a statistički podaci ukazuju kako je deset oboljelih na 100 tisuća stanovnika,...

Zdravstveni karton

Ako štitna žlijezda ne radi kako treba, posljedice na organizam mogu biti brojne, a ponekad će to otkriti neobični simptomi na koje morate obratiti...

Zdravstveni karton

Hrvatska udruga za bolesti štitnajče promiče važnost redovnih pregleda i poziva na podršku oboljelima.

Zdravstveni karton

Iako su najčešće nalakirani, gelirani, pa nerijetko zaboravimo kakvi su doista, zdravi nokti odlikuju se ružičastom bojom i glatkom površinom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.