Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Način na koji započinjete dan puno govori o potencijalnim zdravstvenim rizicima

Postoje dva tipa osoba. Prvi su oni koji vole doručak, a drugi oni koji ga preziru.

Postoje dva tipa osoba. Prvi su oni koji vole doručak, a drugi oni koji ga preziru. Ako doručkujete obilno, pazite na unos kalorija, a ako potpuno preskačete doručak to može imati veliki utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje. U najgorem slučaju, ranojutarnje navike mogu i skratiti vaš život tako što će povećati šanse da se razviju kronične bolesti.

Može doći do promjena u metabolizmu

Ako preskačete doručak, možete tako utjecati na tjelesnu težinu. Jedna je studija, provedena prošle godine, pokazala kako su sudionici koji su jeli obilno ujutro, izgubili barem duplo više kalorija u danu. Oni koji su jeli doručak su također prijavili niže razine šećera u krvi. Istraživanje je također otkrilo kako oni koji su jeli niskokaloričan doručak tijekom dana imaju potrebu više jesti, a posebno slatkiše. Sve je to povezano s pretilošću koja ozbiljno može narušiti zdravlje.

Jedenje slanine može povećati rizik od razvoja raka crijeva

Miris slanine koji se prži na tavi je mnogim ljudima neodoljiv, ali je nova studija iz 2020. godine pokazala kako samo jedan komad ove namirnice u danu može povećati rizik od razvoja raka debelog crijeva i to za 20 posto. U studiji je sudjelovao pola milijuna sudionika, u trajanju od 5 godina.

Sok za doručak može povećati rizik od razvoja dijabetesa

Studija čiji su rezultati objavljeni prije dvije godine u magazinu Diabetes Care je otkrila kako povećani unos soka (za samo pola čaše) u danu povećava rizik od razvoja dijabetesa i to za 16 posto. Stručnjaci upozoravaju kako ga je pametno zamijeniti samim voćem koji sadržava puno više vlakana od samog soka.

Grejp se može loše slagati s vašim lijekom

Ako ste naučili ujutro popiti sok od grejpa ili ga dodati žitaricama, morate pripaziti. Ovaj agrum mijenja način na koji određene stanice u vašim crijevima prihvaćaju i prenose lijekove kroz vaše tijelo. Grejp može negativno djelovati na učinak više od 50 lijekova, tako da nekim lijekovima oslabi učinak, a drugima pojača.

Ranojutarnja kava može utjecati na razinu šećera u krvi

Studija provedena prošle godine na sveučilištu Bath otkrila je kako pijenje kave ujutro, na prazan želudac, može uvelike utjecati negativno na kontrolu šećera u krvi, rizičnog faktora za razvoj dijabetesa i bolesti srca.

Ako preskačete doručak, možete naštetiti srcu

U proljeće 2019. objavljeni su rezultati studije u magazinu Journal of the American College of Cardiology u kojoj je sudjelovalo 6,550 odraslih osoba u Americi te se došlo do spoznaje kako osobe koje preskaču doručak imaju i do 87 posto veće šanse da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s onima koji su doručkovali, a zato što može voditi do porasta razine kolesterola i krvnog tlaka.

Više

Budi fit

Uz puno truda i vježbanja potrebno je svoju prehranu prilagoditi novom stilu života. Jer bez promjene prehrambenih navika nećete puno toga promijeniti.

Gastronomija

S obzirom na to da niste stigli pripremiti kraljevski doručak neka vam smoothie "priskoči" u pomoć.

Budi fit

Možda se tijelo urotilo protiv vas ili imate loše prehrambene navike.

Zdravstveni karton

Iako su najčešće nalakirani, gelirani, pa nerijetko zaboravimo kakvi su doista, zdravi nokti odlikuju se ružičastom bojom i glatkom površinom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.