Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
majčinim mlijekom
majčinim mlijekom

Istaknuto

Nacionalni tjedan dojenja: Najvažniju ulogu u razdoblju dojenja ima partner

Kada govorimo o dojenju, majka postaje najvažnija osoba u životu djeteta.

Svaki početak prepun je dvojbi, straha, nedoumica i novih izazova. Kada govorimo o dojenju, majka postaje najvažnija osoba u životu djeteta. Teret odgovornosti koji majka osjeti nakon poroda rezultira prirodnom zabrinutošću.
Osobito se to odnosi na one žene koje se po prvi put susreću s majčinstvom. Takva reakcija, iako prirodna, može omesti savladavanje vještine dojenja, no pozitivan stav o dojenju, vježba, upornost i podrška okoline gotovo svakoj majci pruža mogućnost uspostavljanja dojenja.

Za uspješno dojenje vrlo je važan rani kontakt majke i djeteta, koji se naziva kontakt „koža na kožu“, u trajanju od najmanje 60 minuta, odmah nakon djetetova rođenja. Odmah po rođenju ili što je prije moguće, golo novorođenče, samo obrisano ručnikom bit će stavljeno na majčin goli trbuh, licem usmjerenim prema dojci, a zatim pokriveno suhim, toplim pokrivačem ili ručnikom. Ono će polako krenuti prema bradavici i započeti istraživanje dodirivanjem usnama ili lizanjem. Eventualno će započeti svoj prvi podoj.

Ako je majka rodila carskim rezom, kontakt je potrebno ostvariti što ranije je moguće. Po mogućnosti unutar dva sata od rođenja. Zauzimanje odgovarajućeg položaja, kao i prihvaćanje dojke događa se spontano. Novorođenče često i samo pronađe put do bradavice. Ako se to ne dogodi, zdravstveni djelatnici će pomoći majci i djetetu da postignu učinkovito pozicioniranje za dojenje.

Kako bi uspjeli ostvariti podoj u ovom osjetljivom periodu tzv. “zlatnom satu”, ako je moguće, majka i dijete bi trebali biti neometani.

Majčino mlijeko

Stvaranje majčina mlijeka (a ponekad i samo izlučivanje) započinje još u trudnoći, od 12. do 16. tjedna, a nakon poroda ono se polako izlučuje. Mlijeko koje se luči u prvim danima naziva se kolostrum. To je gusto, žućkasto i pomalo ljepljivo mlijeko s niskim sadržajem masti, a visokim postotkom proteina i zaštitnih tvari. Osim nutritivne vrijednosti, njegova je glavna vrijednost zaštita djeteta od infekcija. Zbog toga je kolostrum iznimno važan za novorođeno dijete. Izlučuje se u vrlo malim količinama koje variraju od 2 do 20 ml po obroku u prva tri dana. Bogat je energijom (67 kcal/dl) te i količinom i sastavom zadovoljava sve potrebe zdravog djeteta tijekom prva dva do tri dana života ako su majka i dijete zajedno i majka doji „na zahtjev“. Dojenje „na zahtjev“ podrazumijeva dojenje bez ograničenja broja i trajanja podoja(10 – 12 i više u 24 sata).

Jedan od preduvjeta za pravilno dojenje jest pravilan prihvat dojke. Prije svakog podoja treba oprati ruke, udobno se smjestiti i maksimalno se opustiti.

Misli neka budu usredotočene na dijete. Bradavicom se dodirne djetetova gornja usna te se pričeka da ono široko otvori usta. Potom se dijete rukom primakne prema dojci i ono zna što treba učiniti. Dojenje ne bi trebalo biti bolno, neovisno o položaju tijela koji izaberete kao najugodniji.

Pripazite da bradavica i dio areole (tamni prsten oko nje) budu duboko u djetetovim ustima kako se pri sisanju bradavice na njoj ne bi stvorila oštećenja – ragade.

Dva do tri dana nakon poroda osjeća se promjena u dojkama. Osjećaj punoće javlja se zbog naviranja veće količine mlijeka. U tim prvim danima djetetu treba učestalo nuditi dojku kako bi tijelo dobilo signal da stvori količinu mlijeka koja je potrebna za isključivo dojenje tijekom prvih šest mjeseci djetetova rasta.

Mlijeko koje se izlučuje između kolostruma i zrelog mlijeka naziva se prijelazno mlijeko. Prijelazno mlijeko traje od 4. do 14. dana života. Kod svakog podoja djetetu treba ponuditi jednu dojku dok samo ne ispusti bradavicu, a potom i drugu dojku. Dijete će najčešće posisati manje mlijeka s druge strane. Za sljedeći obrok uvijek ponudite manje ispražnjenu dojku.

Najvažniju ulogu u razdoblju dojenja ima partner, posebno ako je upoznat s prednostima dojenja i pokazuje pozitivan stav prema dojenju. Zajedničkim snagama i dobrim predznanjem jednostavnije je razlučiti dobronamjerne savjete od onih koji to nisu, a koji mogu itekako narušiti majčino samopouzdanje u tom osjetljivom razdoblju.

Tijekom dojenja na dijete se prenosi osjećaj sigurnosti, topline i zaštićenosti.

Nacionalni tjedan dojenja

Nacionalni tjedan dojenja svake se godine obilježava od 1. do 7. listopada, s ciljem poticanja svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu.

Grad Zagreb brojnim aktivnostima neprekidno radi na promicanju dojenja, a s ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja djece te kontinuirano skrbi i unapređuje mjere pronatalitetne i socijalne politike koje pruža djeci, majkama, obiteljima, a u svrhu stvaranja socijalnog okruženja unutar kojega će svako dijete imati uvjete za zdravo i sigurno odrastanje.

Preuzeto iz:
PRIRUČNIK ZA DOJENJE Giovana Armano • Irena Gracin • Milivoj Jovančević
Nakladnik: Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo

Ne propustite

Obitelj

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se tek svako peto dijete u dobi od tri mjeseca do šest mjeseci hrani isključivo...

Savjeti stručnjaka

Sva istraživanja potvrđuju važnost dojenja u prvim mjesecima života.

Savjeti stručnjaka

Američki plastični kirurg Brian Rinker rekao je da se nada kako će novo saznanje pomoći ženama da ne strahuju za svoj fizički izgled poslije...

Savjeti stručnjaka

Povodom obilježavanja 27. Međunarodnog tjedna dojenja (1.-8. kolovoza) najavljeno je osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.