Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

She Book Club

Nadahnjujući bestseler o prijateljsvu i nadi koji je očarao svijet!

Veliki Panda i Sićušni Zmaj Jamesa Norburyja bestseler je koji od svog izlaska u rujnu ne silazi s top-ljestvica najprodavanijih knjiga.

Veliki Panda i Sićušni Zmaj Jamesa Norburyja bestseler je koji od svog izlaska u rujnu ne silazi s top-ljestvica najprodavanijih knjiga. Ova prekrasno ilustrirana knjiga o prijateljstvu i nadi kroz priču o putovanju Velikog Pande i Sićušnog Zmaja, namijenjena svim dobnim skupinama, postala je hit zahvaljujući usmenoj predaji oduševljenih čitatelja. Objavljuje se diljem svijeta, u više od 25 zemalja.

Ali, iza fascinantnog uspjeha krije se gotovo filmska priča.

Naime, pisac i likovni umjetnik 44-godišnji James Norbury sve donedavno živio je na granici siromaštva, a ilustracije koje su mu donijele svjetsku slavu počeo je objavljivati potaknut svojim radom volontera u udruzi Samaritanci.

Volontiranje u udruzi Samaritanci

James Norbury studirao je, naime, zoologiju na Sveučilištu Swansea, a san mu je bio zaposliti se nakon studija kao nadzornik u nacionalnom parku. Pokazalo se da je taj posao nemoguće dobiti. Okrenuo se svojoj drugoj ljubavi – knjigama i ilustracijama, maštajući kako će jednog dana otvoriti sklonište za životinje. No agenti nisu pokazivali pretjeran interes za njegove svjetove, a Norbury je za život zarađivao uglavnom obavljaju fizičke poslove.

Iskustvo volontiranja u udruzi Samaritanci nadahnulo ga je da pokrene malu skupinu za podršku u svojoj lokalnoj zajednici. Pojava COVID-a zaustavila je njegove planove.

Odlučio je pomoći na drugi način. Na Instagramu je počeo objavljivati priču o putovanju dvojice neobičnih, odanih prijatelja koji zajednički uče kako živjeti u trenutku i nositi se s neizvjesnošću, kako pronaći snagu i zajedno nadvladati sve životne prepreke.

U trenutku kad je objavio prve crteže, imao je tri pratitelja.

„Vjerovao sam da je to još samo jedan moj projekt koji neće izazvati poseban interes“, istaknuo je u razgovoru za Guardian.

Veliki Panda i Sićušni Zmaj preko noći osvojili srca mnogih

Ali prevario se. Veliki Panda i Sićušni Zmaj doslovno preko noći osvojili su srca mnogih. Norbury, koji na Instagramu trenutačno ima više od 150 000 pratitelja, odlučio je i sam objaviti knjigu, ali broj narudžbi bio je toliki da se više nije mogao sam nositi s njima te se javio književnim agentima koji su ovaj put odmah reagirali. Pronašao je i britanskog izdavača, a prava su, u iznimno kratkom roku, prodana diljem svijeta.

U početku mi nije bilo ni nakraj pameti da će moji crteži postići uspjeh, ali javili su mi se mnogobrojni ljudi, pripadnici različitih kultura, religija, država i dobnih skupina i dali mi do znanja koliko su im moji crteži pomogli u teškim trenucima. Unio sam cijelo svoje srce u svaki crtež i mislim da zbog toga oni govore ljudima – svaki, baš svaki sadržava komadić moje duše“, ističe u svojoj knjizi komentirajući interes koji su izazvali njegovi crteži i poruke koje je njima htio prenijeti.

Razumijem tugu

Odgovarajući pak na isto pitanje u Guardianu istaknuo je u kojoj je mjeri na njegove radove utjecalo iskustvo volontiranja u Samaritancima: „Možda je u tome razlog, razumijem tugu“, te dodao: „Sve što se događa jest doista nevjerojatno. No puno više od toga veseli me utjecaj mojih radova na ljude i to što im pomažu da se bolje osjećaju. To je ono što je važno.“

James Norbury trenutačno radi na novoj knjizi, a uspjeh koji je postigao omogućit će mu ostvarenje još jednoga sna, kupnju kuće i zemljišta namijenjenog skloništu za životinje.

S engleskoga preveo Slavko Sobin.

Ne propustite

She Book Club

Sve što je Alice zaboravila ostavljala je pitanja koja su se ponavljala kroz cijelu priču – koliko smo zadovoljni životom koji trenutno vodimo?

She Book Club

Glave prepune neukroćenih uvojaka i nekonvencionalnih ideja, lady Imogen Loveless u društvu slovi kao pomalo čudna, ali bezopasna.

Duh i tijelo

Bill Gates, Jack Ma i Elon Musk samo su neki od biznismena koji primjenjuju 'pravilo pet sati'.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.