Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Fotograf Nenad Nedomački

Putovanja

Nađite novu omiljenu destinaciju: 5 srpskih gradova koje morate posjetiti

Od ravnog sjevera do brdovitog juga, od zelenila prostrane ravnice do visina moćnih planina, u Srbiji se kriju brojne tajne koje čekaju znatiželjne goste da ih otkriju.

Od ravnog sjevera do brdovitog juga, od zelenila prostrane ravnice do visina moćnih planina, u Srbiji se kriju brojne tajne koje čekaju znatiželjne goste da ih otkriju. Veliki gradovi nude izbor atrakcija i aktivnosti za svačiji ukus i po svačijem interesu, predivna priroda zove na relaksaciju i odmor, dok manja mjesta nude dašak prošlosti prerušen u ruho modernog doba, čuvajući vrijednu tradiciju koja je zanimljiva brojnim putnicima. Tamo vjerojatno nećete zateći gužvu i užurbanost velikih centara, nećete restoran morati rezervirati danima unaprijed, u hotelima će uvijek biti mjesta za spavanje, a domaćini će vam se moći posvetiti u potpunosti, budući da vremena ima za sve!

U nastavku vam donosimo pet srpskih gradova u kojima možda niste bili, no koji će vam ponuditi savršen odmor, daleko od stresa i bez neprestanog gledanja u sat. Budući da žive i dišu pod utjecajem različitih kultura, ovi gradovi prava su svjedočanstva o multikulturalnoj Srbiji u kojoj su svoje mjesto našli ljudi različitih religija i svjetonazora, no koja svima pruža siguran i ugodan dom, a svojim gostima savršen doček i gostoprimstvo.

APATIN

Smješten uz obalu moćnog Dunava, na samoj granici s Hrvatskom, Apatin je grad za koji ste možda čuli zbog poznate pivovare. Baš kao i cijela Vojvodina, ovaj je gradić od 30-ak tisuća stanovnika pravi primjer multikulturalnosti i suživota različitih naroda i kultura. Svi koje zanimaju kulturna bogatstva, u Apatinu će naći niz pravoslavnih crkvi, ali i katoličku crkvu i sinagogu. Svakako treba istaknuti Pravoslavni hram Sabor svetih apostola, izgrađen u duhu stare srpske tradicije i poznatog srpsko-bizantskog stila, koji se smjestio na samoj obali Dunava. Budući da ste u Vojvodini, u kojoj se život uvijek vrtio oko ravnice, vode i zelenila, lokalne je običaje i tradicionalni način života najbolje upoznati u Etno kući Margita, građenoj od 1927. do 1929. godine, koja sve svoje posjetitelje vraća u vrijeme kada je građena. Tom povratku u vojvođansku i apatinsku prošlost doprinose brojni eksponati iz 19. stoljeća koji krase prostrano, ograđeno dvorište, dok je stambeni dio objekta zadržao izgled i funkcionalnost kakav je imao u prvoj polovici 20. stoljeća. A priroda oko grada? Naravno da Dunav u apatinskom kraju krije brojne tajne koje trebaju otkriti zaljubljenici u prirodu. Jedna takva svakako je poluotok apatinskog Dunavca. Ovaj raj u prirodi okuplja brojne rekreativce, pecaroše, šetače, s velikim brojem kampova čiji vlasnici u njima provode veliku većinu proljeća i ljeta. Debeli hlad, priroda i voda stvorena za plivanje čine ovo mjesto jednim od najpopularnijih izletničkih destinacija. Ako pak želite probati tradicionalnu vojvođansku hranu, brojni salaši, čarde i restorani primit će vas raširenih ruku.

Luka Šarac
VRDNIK

U Nacionalnom parku Fruška gora smjestio se mali brdski biser u kojem će najviše uživati ljubitelji aktivnog odmora i wellnessa. U blizini je Novi Sad, pa možete kombinirati odmor u prirodi s posjetom jednom od najljepših i najživahnijih srpskih gradova. Po čemu je posebna Fruška gora? Po brojnim stazama za hodanje, biciklizam, termalnim kompleksima i velikom broju manastira koji su danas veliko kulturno dobro. Od 35 manastira koji su se nekada nalazili na Fruškoj gori, danas je sačuvano njih 17. Ako krenete od velikog wellness centra i etno restorana u srcu zelenila, kratkom šetnjom stići ćete do Vrdničke kule, s koje se pruža odličan pogled na obronke Fruške gore. Sama kula nekada je bila dio utvrđenog grada Vrdnika, koji se spominje još davne 1315. godine. Ako ste ljubitelji vina i gastronomije, na obroncima Fruške gore smjestile su se brojne vinarije koje nude kontinentalne vinske sorte. Najpoznatija fruškogorska sorta svakako je Bermet, desertno vino koje se u tom kraju njeguje s posebnom ljubavlju. Za kraj treba istaknuti manifestaciju Tour de Fruška, koja iz godine u godinu u Vrdnik dovodi sve veći broj zaljubljenika u biciklizam, pješačenje, trčanje… i prirodu općenito. MTB maraton i trail trka samo su dio programa zbog kojeg je proljeće savršen trenutak za posjet Fruškoj gori!

Dragan Bosnić
NOVI PAZAR

Novi Pazar krase bogato kulturno-povijesno naslijeđe od razdoblja neolita i željeznog doba, preko rimskog i bizantskog carstva, srednjovjekovne srpske države, osmanskog perioda, zbog čega grad danas krasi multikulturalni duh i europski šarm. Smješten je na rijeci Raškoj u jugozapadnoj Srbiji te je dom brojnim spomenicima koji svjedoče o bogatoj kulturnoj povijesti grada. Najviše se ističu Novopazarska tvrđava, koja se nalazi i na gradskom grbu, nekoliko džamija među kojima treba istaknuti Altun – alem džamiju, izgrađenu početkom 16. stoljeća, jednu od najljepših i najstarijih na ovim prostorima koja je i danas u funkciji. Ako vas zanimaju gastronomski specijaliteti, domaćini će za vas organizirati gastronomsku turu koja uključuje ručak ili večeru, kao i degustaciju kave na žaru, malinade, đulsije, boze, baklave, mantija i ćevapa. Dogovorite se s vodičem koji vas vodi kroz grad da vam napravi savršenu kombinaciju obilaska gradskih znamenitosti i degustacije lokalne gastronomije. Manastir Đurđevi stupovi na brdu iznad Novog Pazara jedan je od najljepših pravoslavnih manastira iz 12. stoljeća. Njegov značaj prepoznao je i UNESCO te ga je zajedno s manastirom Sopoćani, Petrovom crkvom i ostacima utvrda Ras i Gradina uvrstio na Popis svjetske kulturne baštine pod zajedničkim nazivom “Stari Ras sa Sopoćanima”.


Oksana Skendžić
SJENICA

Gradić Sjenica smjestio se u blizini Novog Pazara, također u jugozapadnoj Srbiji. Jugoistočno od grada nalazi se Pešterska visoravan, s brojnim prirodnim i kulturnim ljepotama. U samoj Sjenici je Džamija Valide Sultan iz 19. stoljeća, s kupolom na visini od 15 metara. Drugi značajan spomenik islamske kulture je Džamija u Uglu iz 1703. godine, najstarija džamija u Sjenici. Od ostalih kulturnih spomenika treba istaknuti crkvu sv. Arhangela u Kumanici, kao i manastir Kumanica. Ipak, najveću atrakciju ovog područja podarila nam je majka priroda. U blizini grada nalazi se jedinstven pejzaž s meandrima rijeke Uvac i kanjon ispunjen Sjeničkim jezerom (Uvačko jezero). Sve to se nalazi na jednom mjestu, udaljeno svega šest kilometara od Sjenice. Na obalama jezera, na vertikalama, živi najveća kolonija na Balkanu. Radi se o rijetkim, ali i najvećim pticama u Srbiji – Bjeloglavim supovima. Sjeničko je jezero meka za planinare i druge strasne ljubitelje prirode. Najbolje ga je promatrati s nekog od vidikovaca, od kojih su najpoznatiji Molitva, Veliki Vrh (Ledeni vidikovac) i Ravni krš.

Oksana Skendžić
NIŠ

Kada ste na jugu, budite južnjaci! Treći po veličini grad u zemlji, Niš je regionalno, administrativno, kulturno, ekonomsko kongresno i sveučilišno središte jugoistočne Srbije. Zbog položaja u plodnoj Niškoj kotlini, koju okružuju snažni masivi Suve planine, planine Seličevice i Svrljiških planina, predstavljao je privlačno mjesto za život od samog nastanka civilizacije na europskom tlu. Poznat kao rodno mjesto rimskog cara Konstantina Velikog, Niš je nezaobilazni dragulj arheologije, povijesti, kulture i gastronomije. Na putu k centru grada nalazi se Ćele Kula, ili kula od ljudskih lubanja, jedinstven spomenik sazidan od lubanja srpskih ratnika. Jednom kad ste u gradu, prošetajte impresivnom niškom tvrđavom završenom u 18. stoljeću, u čijoj se unutrašnjosti nalaze turska kupelj, džamija, lapidarij s rimskim nadgrobnim spomenicima i barutana. A slavna gastronomija? Ulica Kazandžijsko sokače povesti će vas u prošlost i osvježiti sjajnom gurmanskom ponudom. Nekada ispunjena zveckanjem obruča za burad, džezvama i kazanima za rakiju, a sada žamorom brojnih posjetitelja, ova će vam živopisna ulica najbolje dočarati puls grada. U ljetnim mjesecima grad postaje festivalski centar. U Nišu se svakog kolovoza održava Internacionalni džez festival Nišvil. Svaki grad ima nešto po čemu je prepoznatljiv. U Nišu su to merak, vedar duh, gostoprimstvo i južnjački šarm Nišlija.

Više o ljepotama i ponudi Srbije možete saznati na web stranici Turističke organizacije Srbije.

Niš, Dragan Bosnić

Autor: Turistička organizacija Srbije

Ne propustite

Putovanja

Vojvodina spada među najravnije dijelove Srbije. Upravo zbog prostrane Panonske nizine, njeni stanovnici njeguju opuštenost u druženju, boravke u prirodi i zelenilu, uz rijeke...

Putovanja

Svaki peti Hrvat boji se i krađe podataka o kartici, kao i krađe sredstava s računa.

Putovanja

Otkrijte čari Obonjana, otoka u šibenskom arhipelagu, gdje povijest i netaknuta priroda stvaraju savršenu oazu bijega i nezaboravnog odmora

Putovanja

Nemoguće je putovati bez utjecaja na okoliš i zajednicu, ali možemo pokušati minimizirati svoj utjecaj i tako doprinijeti očuvanju jedinog doma koji imamo.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.