Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Nadzirite rast i razvoj vašeg djeteta

Rast i razvoj vašeg djeteta u utrobi se pomno nadzire tijekom devet mjeseci, ali njegovo napredovanje treba redovito pratiti i nakon rođenja. U to nadziranje uključuje se  mjerenje tjelesne težine i dužine novorođenčeta.

Rast i razvoj vašeg djeteta u utrobi se pomno nadzire tijekom devet mjeseci, ali njegovo napredovanje treba redovito pratiti i nakon rođenja. U to nadziranje uključuje se  mjerenje tjelesne težine i dužine novorođenčeta.

Kada je dijete u utrobi, liječnik ultrazvučnim pregledom utvrđuje napreduje li s obzirom na svoju dob. Nakon rođenja bitno je nastaviti nadzirati razvoj kako ne bi došlo do komplikacija. Kako vaše dijete raste, tako trebate redovito pratiti je li težina unutar zdravih granica. Postoje tablice koje su stručnjaci izradili koje precizno pokazuju koja je težina najidealnija s obzirom na dužinu i dob vašeg djeteta. No neće svako dijete jednako težiti; sve ovisi o spolu, genetici te zdravlju i prehrani majke tijekom trudnoće.

Novorođenče se najčešće mjeri odmah ili par sati nakon rođenja, peti i deseti dan života te nakon šestog tjedna. Oko drugog tjedna novorođenče počinje dobivati na težini. Nije ga potrebno često vagati, ali postoji pravilo da se dijete treba vagati jedanput mjesečno kod liječnika kako bi se nadzirao njegov rast i razvoj. Međutim, liječnik može u određenim situacijama zahtijevati vaganje novorođenčeta barem jedanput tjedno pa to odrađuje roditelj kod kuće. To se najčešće događa:

  • kada je dijete rođeno ranije
  • kada je došlo do znatnog pada u tjelesnoj težini novorođenčeta nakon rođenja
  • ako se dijete hrani adaptiranim mlijekom i dojenjem
  • ako je hranjenje izazovno jer majka ima manjak mlijeka ili dijete teže uči cuclati te gutati mlijeko iz bočice i dojke, itd.
  • kada dijete ima kronično stanje koje utječe na razvoj i/ili povećanje tjelesne težine
  • kada je dijete rođeno s rascjepom usne i/ili nepca pa ga je potrebno hraniti uz pomoć posebne bočice ili cjevčice.

Isto tako, djeca imaju veliki postotak vode u tijelu (koja će s vremenom nestati) jer su u majčinoj utrobi boravili u plodnoj vodi (sadrži 99% vode i elektrolite). Osim toga, djeca trebaju naučiti kako se hraniti, gutati i probaviti mlijeko s obzirom na to da su se devet mjeseci hranili kroz pupčanu vrpcu. Iz ovih razloga dijete može izgubiti oko 10% svoje tjelesne težine.

Stručnjaci smatraju da dojenje može spriječiti pretilost kod djece i pomoći majci skinuti kilograme koje su se skupile tijekom trudnoće. Pokazalo se da djeca koja konzumiraju formulu mogu brže dobiti na težini nego djeca koja sisaju. Međutim, poznato je da neke majke ne mogu dojiti pa je korištenje formule alternativa u ovakvim slučajevima.

Vaga za bebe je korisna, osobito u gore spomenutim situacijama, jer pomaže u redovitom nadziranju rasta i razvoja vašeg djeteta. Danas je moguće da osim liječnika i vi kao roditelj redovito mjerite težinu svom djetetu. Moderne vage za bebe su digitalne i precizne te ne mjere samo težinu nego i količinu konzumiranog mlijeka. Samo trebate nježno polegnuti dijete na vagu prije i nakon hranjenja i tako ćete moći vidjeti koliko je vaše dijete uspjelo popiti mlijeka. Stručnjaci preporučuju da odaberete kvalitetnu vagu koja će precizno izmjeriti djetetovu težinu. Investiranje u modernu vagu za bebe je korisno jer ćete moći sami spriječiti moguće komplikacije i pratiti rast i razvoj vašeg djeteta.

Ne propustite

Obitelj

Tko i kada ima pravo na novčanu pomoć na području Zagreba.

Obitelj

Neka prvi mjeseci s najdražim bićem na svijetu budu sretni i veseli.

Obitelj

Savjeti za novopečene mame.

Obitelj

Krevetić i kolica nisu dovoljni oprema za novorođenče. Još puno sitnica treba pripremiti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.