Najbolje tinkture za žene

Tinkture od ljekovitog bilja su sve popularnije u današnje vrijeme, pogotovo za one koji žele živjeti na „prirodniji“ način. Za one koji ne znaju, tinktura je vodeno-alkoholni ekstrakt ljekovitog bilja, ali taj naziv se često koristi i za bezalkoholne tinkture. Bezalkoholne tinkture se rade najčešće s glicerinom ili octom i one su dobre za one koji ne smiju ili ne žele konzumirati alkohol iz bilo kojeg razloga. Takve tinkture su isto jako dobar način konzumiranja ljekovitih svojstava iz ljekovitog bilja, ali nisu jake kao one koje su rađene s alkoholom. S obzirom da su tinkture jako koncentrirani ekstrakti i da se zbog alkohola apsorbiraju gotovo odmah, konzumiraju se u malim količinama. Na te količine, doza alkohola koju popijete u dnevnoj dozi tinkture je otprilike jednaka onoj kao kad pojedete 2-3 zrelije banane.

Tinktura ima više nego ljekovitih biljaka, zato što se mogu raditi od pojedinačnih biljki ili od kombinacije različitih biljaka.

Iako je s ove liste samo jedna tinktura formulirana posebno za žene, a ostale su jednako dobre i za muškarce, mi ćemo ih svejedno navesti u naših top 5 tinktura za žene.

Tinktura od koprive

Tinktura od koprive – ako želite piti samo jednu tinkturu, neka to bude ova. Tinktura od koprive Svijet Bilja je rađena u omjeru 1:5 s 50% alkoholom, što znači da je puno jača od većine drugih tinktura od koprive na tržištu. Iako je kopriva dobra za puno tegoba, ova tinktura se najčešće koristi za smanjenje opadanja kose, te poticanje nove kose na rast, kod problema s anemijom, itd. Rezultati se vide već unutar mjesec dana, često i unutar 2 tjedna.

Tinktura za žene

Tinktura za žene – ako želite piti tinkturu za neke od ženskih problema, onda ova tinktura vjerojatno za vas. Ova tinktura formulirana posebno za žene je formulirana s čak 5 biljki koje su poznate kao dobre za neke od najčešćih problema koje pogađaju žene. Tih 5 biljaka su đumbir, crvena djetelina, konopljika, stolisnik i vrkuta. Oni koji se barem malo razumiju u biljke znaju koliko moćno zvuči ova kombinacija. Đumbir pomaže kod grčeva u trbuhu i usmjeravanju krvi u područje zdjelice.

Kada razina estrogena padne, posebice tijekom menopauze, izoflavoni (koje sadrži crvena djetelina) mogu imati pozitivne učinke u smanjenju simptoma povezanih s gubitkom estrogena – kao što su napadaji vrućine, problemi sa spavanjem, dobivanje na težini, gubitak kostiju, frakture kostiju ili osteoporoze, kardiovaskularni problemi i upala zglobova, itd. Konopljika normalizira i uravnotežuje bolne i nepravilne menstruacije, neplodnost, pomaže kod menopauze i ostalih hormonskih neravnoteža. Stolisnik se koristi za poticanje odgođenih ili odsutnih menstrualnih ciklusa, a također olakšava i opušta napetost maternice te smanjuje menstrualne grčeve. Vrkuta regulira menstrualni ciklus, ublažava simptome menopauze, olakšava menstrualne tegobe te pomaže kod gljivica, vaginitisa i raznih drugih infekcija.

 

Tinktura za imunitet

Tinktura za imunitet – iako je ovo odlična tinktura, ne bi se našla na ovoj listi da trenutno nismo u jeku pandemije i problema s koronavirusom. Dobar imunitet je nešto što se često naglašava zadnjih dana, a ako lijek iz prirodne može dati svoj doprinos tome, onda još bolje. Najbolje od svega je što su 3 od 4 bilje iz ove formule dobre u borbi protiv virusa. Astragalus je odlična biljka za jačanje imuniteta koja ne samo da je dobra u borbi protiv virusa, nego je i adaptogen. Echinacea je možda i najpoznatija biljka za jačanje imuniteta, koja se također koristi i kao biljni antibiotik. Kao astragalus i Taheebo, odlična je u borbi protiv virusa. Šumski lišaj također djeluje kao antibiotik, pa tako pomaže u borbi protiv raznih bakterija, a u kombinaciji s ostale 3 biljke, jako je dobar za imunitet. Taheebo jača stanice i koristi se kao vrhunska biljka protiv parazita i raznih infekcija, kao virusne respiratorne infekcije, poput gripe i prehlade.

Tinktura za pluća

Tinktura za pluća – kao i tinktura za imunitet, ovo je trenutno jedna od najbitnijih tinktura jer koronavirus posebno pogađa i pluća. Oni koji puše bi trebali stalno piti ovu tinkturu, a u ovo vrijeme bi ju svi trebali piti. Ova formula se sastoji od 4 biljke koje su odlične za pluća i cijeli dišni sustav.

Divizma pomaže kod zagušenja i izbacivanja sluzi, pa je iz toga razloga jedna od najboljih biljaka koja pomaže kod problema s kašljanjem, bronhitisom, astmom, prehladom u prsima, te raznih drugih bolesti koje uključuju stres dišnog sustava. Piskavica je jedna od najstarijih biljaka koja se upotrebljava još od doba starih Egipćana, a u zapadnoj medicini koristi se za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla i prsa. Plućnjak odlično djeluje kada se kombinira s drugim ljekovitim biljem pa tako pomaže kod kroničnog kašlja i astme, a isto tako se može koristiti kod upale grla i raznih zagušenja. Trputac pomaže kod svih zagušenja od glave do prsnog koša pa i dalje, stoga se često koristi kao pomoć kod bronhijalnih i plućnih zagušenja.

Tinktura od valerijane

Tinktura od valerijane – Valerijana se u narodnoj medicini koristi kod problema s nesanicom, tjeskobe, bolova u mišićima, razdražljivosti, stresa i napetosti. Iako je poznata kao tonik za živčani sustav, valerijana se smatra i tonikom za srce. Definitivno odlična biljka za ova vremena.