Najdraže moje – noćna mora mnogih

Neobična i šokantna knjiga mladog autora Gabriela Tallenta već je u prvom tjednu objavljivanja zasjala na ljestvici najprodavanijih knjiga New York Timesa. To ne bi bilo neobično da nije riječ o romanu koji svoju središnju temu prikazuje na beskompromisan način.

Najdraže moje je briljantna knjiga koja uvuče čitatelja u svoj svijet – priča o borbi četrnaestogodišnje djevojke za slobodu vlastite duše.

Turtle Alveston je snažna i sposobna. Četrnaest joj je godina, sama luta šumama uz obalu sjeverne Kalifornije, lovi u potocima i jezerima, po stjenovitim otocima; odlazi kilometrima od kuće. Ali ta silna sloboda samo je privid: nakon smrti majke, Turtle odrasta u sumornoj kući s karizmatičnim, ali mentalno nestabilnim ocem Martinom. Njezin je društveni život sveden na školu (u kojoj odbija svačije pokušaje zbližavanja, bilo da je riječ o učenicima ili profesorima) i život s ocem.

Tad Turtle upozna Jacoba, srednjoškolca koji priča viceve, živi u čistoj i novoj velikoj kući i očarano gleda Turtle. Po prvi put Turtle vidi svoj svijet iz daljine: shvaća da njezin život s Martinom nije ni zdrav, ni siguran, ni da može još dugo potrajati. Turtle počne smišljati kako da pobjegne, koristeći vještine preživljavanja kojima ju je fanatično podučio sam Martin. Njezin bijeg postat će mučna priča o hrabrosti i iskupljenju. Turtle postaje sve odvažnija, tjelesno i emotivno, a čitatelj stegnutoga grla promatra njezinu borbu za slobodom – i bodri je kao da je poznaje. Najdraže moje dojmljiva je knjiga, kako zbog jezika, tako i zbog divljine u koju je smještena. Ispričana u jednom dahu, potiče na razmišljanje i otvara sva vrata svojem autoru, izvrsnom Gabrielu Tallentu.

Ova se knjiga odmah počela svrstavati u velike američke romane. Brojni su čitatelji ostali zbunjeni, ali ne zbog intelektualne nedostupnosti – što je čest slučaj u modernoj književnosti – već zbog sasvim nove vizije kojoj nema paralele. Tallent u čitatelja ulazi naglo te ruši brane kojima se koristimo u životu. Otvara nas poput nezaštićene školjke koja se prvi put izlaže svjetlu, a to je katkada teško podnijeti. Kada se prepustimo, ulazimo u magični svijet, zaboravljamo na ono što smo dosad pročitali i budimo se puni čuđenja.

U suradnji sa Stilusom darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  1. U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #najdrazemoje
  2. Pratite naše društvene mreže, podijelite objavu, tagirajte frendice
  3. Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 10. svibnja, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Kora Kos