Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
Fotografije Lucija Biondić

Gušterica

Najljepši smaragdnozeleni dragulj sjevernog Jadrana – Zavratnica

Provesti samo jedan dan u Zavratnici znači poželjeti joj se vraćati stalno.

Baš kao i svaka žena kaj ne bi i ja voljela dragulje!? Jedino je razlika što nemam pretjerano razvijenu potrebu za posjedovanjem, kako ljudi tako i stvari, pa sam sklonija vidjeti ih u (manje više) prirodnom okruženju, nego skupljanju istih i držanju u sefu.

A i dragulje koje mene privlače teško je zadržati i smjestiti u četiri zida. Evo, jedan od njih je Zavratnica, krunski smaragdnozeleni dragulj, za koju bi mogli vezati sve one epitete – prekrasna, neopisiva, čarobna, divna, nestvarna, sjajna, fascinantna, spektakularna, nevjerojatna, magična… I još ne bi bilo dosta. I još ju ne bih mogla opisati tako da imate osjećaj kao da ste bili tamo.

Cestovna oznaka za selo Zavratnicu i oznaka za vidikovac vidljiva samo iz smjera Zadra, pa ako dolazite sa strane Rijeke, pripazite da ju ne prođete.

Zavratnica je smještena u Ličko-senjskoj županiji, udaljena 200-tinjak km ili 2,5 sata vožnje od Zagreba i 100-tinjak km ili sat i 45 minuta od Rijeke. Još je 1964. godine zaštićena kao značajni krajolik, a kad je 1981. Velebit proglašen parkom prirode, postaje njegovim dijelom.

Prije dva ili tri ljeta bila sam blizu Zavratnice, ali sam zeznula stvar, jer sam došla bez tenisica, a htjela sam se spustiti s vidikovca do zaljeva. Ovo ljeto nisam ponovila istu grešku, bez tenisica uostalom više nikuda ne idem, pa sam bila spremna za strmu nizbrdicu (cca 1 km) koju se po dobro uređenoj ‘serpentinastoj’ planinarskoj stazi u tenisicama prolazi za 20-ak minuta ubrzanog, no opreznog hoda zbog podloge (sipar!).

Staza koja se spušta s vidikovca do uvale Zavratnica zahtjeva čvrstu obuću

Na kraju staze, kroz maleni šumarak, stiže se u Zavratnicu

Staza je lagana, pa ju bez problema mogu proći i djeca. Naravno, bilo je turista u japankama i baš sam nekoliko dana prije mog posjeta Zavratnici u kolovozu čitala kako je HGSS morao intervenirati na stijenama iznad zaljeva zbog dvoje Šveđana koji su odlučili ispenjati vertikalu, izvan označene staze, u kroksicama i sandalama. Pa nemojmo im i mi domaći priuštiti takve stvari.

Inače, Zavratnicu nazivaju jedinim hrvatskim fjordom jer svojim izgledom podsjeća na fjord, no po svom postanku ona je zaljev nastao potapanjem ušća rijeke zbog izdizanja razine Jadranskog mora, a ne fjord koji nastaje djelovanjem ledenjaka. Ako vam zatreba na nekom kvizu da znate.

Pogled iz uvale Zavratnica

Kaskade i terase u suhozidu koje su izgradili stanovinici Zavratnice kako bi zaustavili eroziju tla

Zavratnica je nastala uslijed tektonskih promjena koje su razlomile karbonatne stijene starosti paleogen – neogen, a kroz koje su onda tekle bujice vode s vrha Velebita. Vode su produbile kanjon i formirale sipare, a rezultat je geomorfološki impozantan kanjon s liticama visokim i do 100 metara.

Kako bi zaustavili eroziju stanovnici Zavratnice izgradili su kaskade i terase u suhozidu i posadili čemprese, borove, smokve, borovice…, pa danas floru Zavratnice čini 100 autohtonih i 29 alohtonih vrsta.

Šetnica od Zavratnice do Jablanca

Tunel na šetnici Jablanac – Zavratnica probijen još 1930. godine

Ako ipak niste od penjanja i spuštanja, u Zavratnicu osim planinarskom stazom možete stići i iz mjesta Jablanca, šetnicom na kojoj je i fora tunel probijen još 1930. godine. Naime, početkom 20. stoljeća Zavratnica je bila tiho i skrovito ljetovalište bogataša iz Beča i Praga, a u njoj je često boravio i hrvatski književnik rođen u Senju, Vjenceslav Novak, koji je u idiličnom okruženju ovog divnog zaljeva pisao svoje novele.

Zaljubljenik u Velebit Arpad Degen također je rado boravio u Zavratnici. Da, da, to je onaj koji je determinirao naš možda i najpoznatiji endem, velebitsku degeniju (Degenia velebitica).

 

Lungo mare dugačak je oko 2,3 km i prolazi se za pola sata

Pogled u uvalu Zavratnica s morske strane

Kako je, kad sam se spustila, u samom zaljevu bila prilična gužva, ugostiteljskih objekata nema, a nema ni signala za mobitel, voda se nigdje ne može kupiti (i samo da naglasim, osim gužve sve ovo ostalo su prednosti Zavratnice, ne mane), a svoju sam vodu popila tijekom spuštanja, odmah sam produžila do Jablanca.

Lungo mare od Zavratnice do Jablanca dug je 2,3 km i prolazi se bez problema za pola sata. Jablanac je nekad bio trajektno pristanište za otok Rab, a danas je tek primorsko mjestašce u kojemu su brzina prelaska sunca preko nebeskog svoda i domaće mačke savršeno sinkronizirane.

Jablanac – nekad trajektno pristanište, danas tek maleno primorsko mjesto

Smaragdnozelena Zavratnica iz koje se vidi i planinarski dom Alan

Nakon cuge u Jablancu i obnovljenih zaliha pitke vode vraćam se u Zavratnicu, čuvaru parka plaćam ulaznicu (30 kn, Park prirode Velebit), a u zaljevu milina. Turističkih brodova više nema, zbog visokih litica nema više ni toliko sunca, pa su i drugi kupači nestali… Samo miris smilja, cvrčci, nevjerojatno strme klisure, visine i 100tinjak metara i ekipa super simpatičnih hippie Španjolaca koja kampira na vidikovcu, a spušta se u Zavratnicu na kupanje. U zaljevu se nalazi i ostatak potopljenog ratnog broda iz 2. svjetskog rata. Brod je potopljen 1944. godine u savezničkom bombardiranju, pa predlažem da uzmete masku za ronjenje kako bi malo zavirili pod površinu. Sjajno izgleda!

Smiraj dana u Zavratnici

Markacija za Alan

Kupanje, lovljenje zadnjih toplih sunčevih zraka, čekanje da se zaljev isprazni kako bih ulovila još koju fotku bez igdje ikoga. Japanke vraćam u ruksak, tenisice na noge, pa uzbrdo istim putem. Inače, iz Zavratnice kreće i planinarska staza za Alan na Velebitu, pa tko ima većih planinarskih ambicija, ovo je super izlet. Nakon 40ak minuta uspona (uzbrdo uvijek ide sporije nego nizbrdo), stižem na #goldenhour na vidikovcu i taman da ulovim Zavratnicu skoro bez ijednog brodića, bez ijedne barkice. Vozeći najdraži dijelom jadranske magistrale, onim kojeg smatram svojim, još lovim i suton iznad šest kvarnerskih otoka – Rab, Goli otok, Sv. Grgur, Prvić, Krk i u daljini Cres i mislim si da sam maštala o ovakvom ponedjeljku, ne bih ga ovako savršenim uspjela izmaštati.

Zavratnica u suton

S magistrale se pruža sjajan pogled na otoke Rab, Goli otok, Sv. Grgur, Prvić, Krk i u daljini Cres

I stoga ne gubite vrijeme. Ulovite prvi lijepi dan kroz tjedan ili za vikend, onaj kad vam obveze dopuštaju i zbrišite do Zavratnice. Sigurno nećete pogriješiti. A možda se i sretnemo… Guštajte!

Gušterica

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.