Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Najmoderniju metodu laserske korekcije vida možete pronaći u Poliklinici Vukas

S ravnateljem Poliklinike Vukas, M.Sc. Damjanom Žunićem popričali smo o važnosti očuvanja vida.

Poliklinika Vukas posljednjih 20 godina vodeća je ustanova u dijagnostici i kirurgiji oka na širem području regije. Status vodećeg oftalmološkog centra u regiji ponosno nose zahvaljujući znanju i posvećenosti zdravstvenih djelatnika koji su osposobljeni za svaku vrstu problematike u području dijagnostike i kirurgije. S ravnateljem Poliklinike Vukas, M.Sc. Damjanom Žunićem popričali smo o važnosti očuvanja vida.

Damjan, Vaša životna priča je prilično neobična. Kreće na košarkaškim terenima, a trenutno se odvija u jednom od vodećih oftalmoloških centara u regiji gdje ste ravnatelj… Kako ste završili jednu i započeli drugu karijeru? Kako izgleda Vaš radni dan i koliko traje?

Košarka je moja prva i velika ljubav, ali i općenito sport kao takav je oduvijek dio mog života. Košarku sam počeo igrati s 9 godina, imao sam čast nositi i dres Hrvatske reprezentacije, ali profesionalnu sam karijeru, nažalost zbog ozljeda, završio već s 22 godine. Sport je ostavio veliki utjecaj i definitivno me oblikovao kao osobu, kako privatno tako i poslovno. Taj sportski duh primjenjujem u poslovanju Poliklinike i vođenju tima ljudi s kojima svakodnevno radim.

S druge strane, karijera u svijetu optometrije je nekako došla kao, tada drugi izbor (prvi je bila arhitektura), koji se kasnije pokazao kao moj plan A i nova velika ljubav te poziv.  Moj radni dan traje koliko sam budan (smijeh) jer on ne prestaje mojim izlaskom kroz vrata Poliklinike. Pozicija ravnatelja je dinamična, zanimljiva, često izazovna, ali iskreno volim svoj posao i ne predstavlja mi opterećenje. Dapače, odgovara mi takav ritam života. Niti jedan dan nije isti i to je ono što ovaj posao čini izrazito zanimljivim.

Damjan Žunić

Oftalmologija je najbrže rastuća grana medicine, no konkurencija je velika. Kako ste i zahvaljujući čemu, po Vama, postali vodeći u svom poslu?

Velike zasluge idu dr. Zdeslavu Vukasu, osnivaču naše Poliklinike i osobi koja je postavila čvrste temelje našem današnjem uspješnom poslovanju. Pod time mislim na visoke kriterije rada, a to su suradnja s vrhunskim stručnjacima i subspecijalistima te praćenje najnovijih trendova u svijetu oftalmologije. Upravo tu metodu i ja dalje njegujem samo sam joj dodao novo i modernije lice jer vjerujem da stručnost i znanje, u kombinaciji s mladim ambicioznim timom te najnovijom tehnologijom daju vrhunski rezultat.

Ono što definitivno želim naglasiti je da naš dosadašnji uspjeh nije proizvod pojedinca, mi smo tu kao cjelina. Počevši od marketinga, medicinskih sestara, mojih kolega optometrista, naših predivnih gospođa na recepciji pa sve do specijalista i subspecijalista oftalmologa koji se maksimalno posvećuju svakom pacijentu. Mislim da je taj osjećaj sigurnosti i posvećenosti koju pacijent dobije kod nas glavni razlog koji ga iznova vraća na našu adresu.

Što Poliklinika Vukas ima sve u ponudi? Tu je mnogo više od oftalmologije…

Oftalmologija je naš core business s naglaskom na operacije sive mrene i refraktivnu kirurgiju, to je ono u što smo, od 1997. godine i osnivanja Poliklinike, najviše ulagali i stavljali naglasak na to. Unazad nekoliko godina u našoj oftalmološkoj ponudi možete pronaći popularne estetske tretmane i zahvate lica koji su se pokazali kao izvrstan dodatak našoj oftalmološkoj priči. Riječ je o hijaluronskim dermalnim filerima i botox terapiji bora lica te kirurškoj korekciji vjeđa. Smatram da s ovim segmentom medicine imamo jednu zaokruženu priču jer gore navedene zahvate i tretmane izvode naši vrsni oftalmolozi i kirurzi koji izrazito dobro poznaju anatomiju lica te se kontinuirano  educiraju u području estetike.

No vratimo se na oči. Jedini u Hrvatskoj imate u ponudi ReLEX SMILE metodu skidanja dioptrije. O čemu se točno radi i zašto će ona oduševiti Vaše sadašnje i buduće klijente?

Riječ je o najmodernijoj metodi laserske korekcija vida koju možete pronaći jedino u našoj Poliklinici u cijeloj Hrvatskoj. Ono što ju izdvaja od njezinih prethodnika na tržištu je brzina zahvata, minimalno invazivna procedura i ono vrlo bitno za naše pacijente – brzina oporavka nakon korekcije koji doslovno traje samo 24 sata. Vi ste idući dan bez problema na svojem radnom mjestu, bez obzira jeste li profesionalni sportaš, managerica, vozač, vojnik, medicinski djelatnik, pilot itd. Ova revolucionarna metoda predstavlja idealno rješenje za sve osobe s aktivnim načinom života kojima je potreban maksimalno brz povratak svakodnevici.

Možete li nam nabrojati važnosti detaljnih i redovitih pregleda očiju i koliko je to puta godišnje?

Često razmišljanje nas Hrvata glasi – ‘Ne idem doktoru dok ne boli’. No s očima to ne ide baš tako! Tu postoje razna stanja i problematike kod kojih nema apsolutno nikakvih simptoma ili kad se oni pojave, bude već prekasno za uspješno liječenje. Naši stručnjaci preporučuju razdoblje od godine do najviše dvije da se napravi kompletan oftalmološki pregled i to samo ako već nemate potvrđene, od strane oftalmologa, neke probleme s vidom. Ako je situacija suprotna, onda je svakako potrebno praćenje uputa specijalista oftalmologije koji će odrediti dinamiku dolazaka ovisno o problematici.

Koje su najučinkovitije metode postizanja odličnog vida?

Najučinkovitija metoda postizanja odličnog vida je svakako da od malih nogu vodimo svoju djecu na redovite kontrole vida. U našoj Poliklinici imamo preglede i rješenja za sve dobne skupine, od onih najmlađih, zatim tinejdžera, radno aktivnih osoba (20-50), pa sve do onih starije životne dobi (60+). Nudimo različite metode, pristupe i dijagnostičke postupke kojima možemo sačuvati i poboljšati vid i time pružiti bolju kvalitetu života.

Koliko se oftalmologija promijenila posljednjih godina otkad stalno gledamo u ekrane mobitela, računala. S kojim se problemima najčešće suočavaju Vaši pacijenti u današnje doba?

Oftalmologija se neopisivo brzo mijenja, pogotovo u segmentu dijagnostike. Svi aparati koje koristimo su izrazito precizni što znači da se stvari u svakom segmentu oka mogu mjeriti u mikronima (tisućiti dio mm). Bilo da je riječ o kontroli dioptrije ili mjerenju debljine rožnice sve se mjeri visokom preciznošću i brzinom. Ono što volim naglasiti je da su svi ti dijagnostički postupci u oftalmologiji neinvazivni. Nema boli, traju svega par sekundi i zahtijevaju minimalnu suradnju pacijenta.

Što se tiče digitalnih ekrana, nije tajna da postoji tzv. pandemija kratkovidnosti, pogotovo prisutna kod djece.  Cijeli svijet se nekako bori s time, ali srećom postoje načini i metode kojima možemo uspješno utjecati na kratkovidnost najmlađih pacijenata.

Jedan od najčešćih razloga dolaska pacijenata na prvi ‘ozbiljniji’ pregled u Polikliniku Vukas je kad primijete da vide slabije ‘na blizu’, a to se obično dešava oko 45-e godine života. Velikoj većini tih istih pacijenata je zadnji pregled bio u osnovnoj školi ili na vozačkom ispitu! Tu nažalost  imamo jednu ‘rupu’ od 20 godina u kojoj mi uopće ne znamo što se dešavalo s očima jer oni subjektivno nisu imali nikakav problem. U našem radu kontinuirano stavljamo naglasak i osvještavamo pacijente da je pregled vida potrebno obaviti i kada im se čini da je sve u redu, pogotovo ako znaju da netko u obitelji ima problema s očima.

Ne propustite

Budi fit

U slučaju da mislite da će vam ova kolumna dati quick fix, stanite sad čitati jer ovo nije takav đir.

Darivanje

ALATI predstavljaju dinamičnu, na rezultate usmjerenu vježbu, čiji je cilj čitatelju pružiti neposredno olakšanje od dugotrajnih problema te uspostavu kontrole - i nade.

Savjeti stručnjaka

Redovita zdrava stolica prva je predispozicija zdravlja crijeva

Savjeti stručnjaka

Tamo gdje konvencionalna medicina u liječenju razvojnih poremećaja osoba s motoričkim teškoćama i zaostataka u mentalnom razvoju često ne može napraviti mnogo, dr. Vitalii...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.