Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
djeca, novac
djeca, novac

Financije

Najvažnije poruke o novcu koje djeca od vas trebaju čuti

Uvjerenja o novcu stječu se u ranoj dobi, često putem svakodnevnih razgovora ili reakcija koje djeca promatraju i slušaju u svojoj obitelji.

Uvjerenja o novcu stječu se u ranoj dobi, često putem svakodnevnih razgovora ili reakcija koje djeca promatraju i slušaju u svojoj obitelji. Zato je dobro osvijestiti što pričamo o novcu pred djetetom da bismo mogli kontrolirati kakve mu poruke o novcu želimo poslati.

Je li novac dobar ili loš?

Nažalost, često se u djecu uči da je novac loš, da je prljav, da donosi probleme, da bogati ljudi nisu sretni i da novac nije za njih jer su premladi. To su sve potpuno krive poruke o novcu kojima vlastitom djetetu usađujete kriva uvjerenja o novcu i povećavate šansu da u odrasloj dobi imaju probleme s upravljanjem novcem. Logično je da će dijete imati otpor prema nečemu za što ste ga uvjerili da je loše i problematično.

Hoće li djetetu novac biti dobar ili loš najviše ovisi o tome kako roditelj percipira novac i što prenosi djetetu. Zato, ako za novac vezujete loše asocijacije, prvo poradite na vlastitim uvjerenjima o novcu i pazite što od toga prenosite na svoje dijete. Novac zaista može biti dobar prema vama, sve što trebate je educirati se i početi drugačije gledati na novac te njime bolje upravljati.

Pred djecom možete isticati primjere iz života gdje je novac donio dobre stvari, možete objasniti kako je novac sredstvo razmjene koje kruži u društvu i koje nam se vraća. Možete pričati zašto ga je dobro imati dovoljno za sve potrebe i učiti dijete kako novac daje sigurnost, krov nad glavom, hranu i tako dalje. Tako će dijete uz novac vezivati pozitivne asocijacije.

Pazite koje emocije izražavate pred djecom vezano za novac!

Budite posebno oprezni kako se izražavate ispred djece ako uz novac vezujete strahove, brigu, stres, anksioznost i druge negativne emocije. Štoviše, bilo bi pametno ovakve emocije nikada ne izražavati ispred djece i pokušati rješenje pronaći zajedno s partnerom, daleko od znatiželjnih dječjih ušiju.

Posebno je važno da nikada ne vezujete djecu i njihove potrebe uz svoje financijske probleme, jer osim što će djeca dobiti lošu i iskrivljenu sliku o novcu, loše će se osjećati i o sebi te je moguće da će naučiti da su teret, da ne zavređuju ono što novac može donijeti.

Dakle, potpuno se suzdržite izražavanja negativnih osjećaja vezanih za novac pred djecom. Dobro bi bilo o novcu govoriti u pozitivnom kontekstu, primjerice o tome što vam sve novac omogućuje i kako je dobar osjećaj imati ga.

Naučite djecu vrijednost rada i vezu između rada i novca!

Djeca često misle da se novac jednostavno samo uzima iz bankomata ili da se novac dobiva (kao što oni dobivaju džeparac) i ne razumiju da se rad vrednuje novcem.

Zato je dobro da dijete shvati vezu između rada i novca, da razumije zašto roditelji odlaze na posao i u kakvoj je to vezi s hranom na stolu, grijanjem,  odjećom koju nose i tako dalje. Počnite djecu učiti rano o vrijednosti rada tako što ćete im omogućiti i da sami zarade novac obavljajući određene sitne poslove.

Naučite djecu razumjeti rizike i nagrade

Važno je da djeca nauče razumjeti koncept rizika i nagrade u kontekstu financija. Objasnite im da svaka financijska odluka nosi određeni rizik, ali i potencijalnu nagradu. Kroz jednostavne primjere, poput razmišljanja o tome trebaju li štedjeti novac za igračku, igricu, putovanje ili ga potrošiti odmah, pokažite im kako razmišljati o posljedicama svojih izbora. Potaknite ih da razmišljaju o dugoročnim posljedicama svojih odluka i da cijene trenutne žrtve za buduće koristi.

Zamislite da imate određenu svotu novca koju možete potrošiti na igračku sada ili je štedjeti za nešto veće kasnije. Ako odlučite potrošiti novac odmah, možda ćete biti sretni s novom igračkom, ali možda nećete imati dovoljno novca za nešto veće što želite u budućnosti. S druge strane, ako štedite novac sada, možda ćete se trenutno odreći igračke, ali ćete imati priliku ostvariti veći cilj kasnije. Ovo je primjer kako razmišljati o riziku i nagradi pri donošenju financijskih odluka.

Uključite i potaknite djecu na praktično obrazovanje o novcu

Djeca najbolje uče kroz iskustvo, stoga praktično obrazovanje o novcu ima veliku vrijednost. Uključite ih u svakodnevne financijske aktivnosti kao što su odlazak u trgovinu, plaćanje računa ili planiranje obiteljskog budžeta. Objasnite im osnove kako funkcioniraju financijski instrumenti poput bankovnih računa, štednje i kamata. Pokažite im kako čitati cijene, uspoređivati proizvode i odlučivati o najboljoj vrijednosti za svoj novac.

Kada idete u trgovinu, razgovarajte o tome kako birate proizvode na temelju cijene, kvalitete i svojih potreba. Možete usporediti različite opcije i odlučiti koja je najbolja vrijednost za vaš novac. Ovo, djeci i vama, pomaže bolje razumjeti vrijednost novca i donositi pametne izbore pri kupovini. Također, možete zajedno pratiti koliko novca štedite svaki mjesec i postepeno vidjeti kako se taj iznos povećava. To je način da djeca iskuse rast i napredak kroz štednju.

Financijske navike oblikuju se već u ranim godinama života

U svijetu koji sve više ovisi o financijskoj osviještenosti i vještinama upravljanja novcem, oblikovanje zdravih uvjerenja o novcu kod djece postaje ključno za njihovu budućnost. Njihove financijske navike oblikuju se već u ranim godinama života, a roditelji igraju ključnu ulogu u prenošenju ispravnih poruka o novcu. Naučiti djecu kako cijeniti i razumjeti novac, upravljati njime odgovorno i razmišljati dugoročno, dar je koji će im poslužiti kroz cijeli život.

Kroz pozitivan stav prema novcu, razumijevanje rizika i nagrada te praktično obrazovanje, roditelji mogu utrti put prema financijskoj sigurnosti i uspješnom budućem upravljanju novcem svoje djece. Uvodeći ih u svijet financija na način koji potiče samostalno razmišljanje i donošenje informiranih odluka, dajemo im ključ za ostvarivanje njihovih ciljeva i snova.

Sjetimo se, ono što djeca čuju i vide kod kuće oblikuje temelje njihovog razumijevanja novca i vlastite financijske stvarnosti. Neka ta stvarnost bude obogaćena pozitivnim stavom, zdravim uvjerenjima i sposobnostima koje će im omogućiti da vode financijski osviještene, samostalne i ispunjene živote.

Važno je uvijek i u svakoj situaciji povezanoj s novcem biti prisutan i svjestan vlastitih reakcija i riječi jer djeca ih čuju, osjećaju i nose sa sobom u život. Upitajte se što je to što želite da od vas čuju i kakav život želite da imaju kada se radi o financijama i na osnovu toga korigirajte poruke koje ćete svome djetetu slati o novcu!

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Financijska pismenost djece i mladih u Hrvatskoj” koji je financijski podržala Agencija za elektroničke medije kroz projekt Poticanja novinarske izvrsnosti za 2023. godinu.

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Tamo gdje konvencionalna medicina u liječenju razvojnih poremećaja osoba s motoričkim teškoćama i zaostataka u mentalnom razvoju često ne može napraviti mnogo, dr. Vitalii...

Zanimljivosti

Imate osjećaj kao da govorite zidu? Da nitko ne uzima u obzir kako se vi osjećate i što želite?

Zanimljivosti

Vjerni su obožavatelji punih devet godina čekali nastavak jednog od najboljih animiranih filmova, velikog hita nastalog u suradnji popularnog studija Disney i Pixar, naziva...

Darivanje

Naučiti djecu da od najranije dobi redovito i pravilno peru zube može biti pravi izazov.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.