Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Najvažniji vitamini i minerali za žensko zdravlje

Teško svakodenevnom prehranom možemo unijeti sve potrebne doze vitamina i minerala

Svi vitamini i minerali nužni su za normalno funkcioniranje organizma, priroda je to jednostavno tako zamislila. Pa ipak, sljedećih top 5 predstavlja one najvažnije ženama za očuvanje zdravlja, vitalnosti i ljepote.

Vitamin mladosti = vitamin E

Ovaj snažni antioksidans slavan je po svom izuzetno pozitivnom učinku na zdravlje i izgled kože. Učinkovitim antioksidativnim djelovanjem štiti kožu i organizam u cjelosti od štetnog utjecaja oksidativnog stresa, čime sprječava prijevremeno starenje i razvoj bolesti.

Za žene je važan i zato što pozitivno djeluje na menstrualne tegobe, kao i na snižavanje kolesterola, zaštitu srca, jačanje imuniteta te zdravlje reproduktivnog sustava.

Vitamin sunca = vitamin D

Najveće količine ovog za život neophodnog vitamina dobivamo sintezom u našoj koži pod utjecajem sunčevih zraka. U prošlosti, dok je čovjek većinu vremena boravio na otvorenom, naše tijelo ga je dobivalo u izobilju. No danas, u vrijeme kada većinu godine provedemo u zatvorenom prostoru, a pogotovo zimi kada sunca i prirodno ima znatno manje, vitamin D postaje jednim od najdeficitarnijih vitamina ljudske populacije.

Vitamin D pospješuje apsorpciju kalcija te time izravno djeluje na povećanje gustoće kostiju i prevenciju osteoporoze, pogotovo izraženu među ženama. Ujedno je važan i za jačanje imuniteta, očuvanje mišićnog sustava i protiv upala.

Vitamini energije = vitamini B kompleksa

vitamini i minerali

Vitamine B kompleksa čini 8 vitamina koji sudjeluju u preko 300 enzimskih reakcija u našem tijelu. Većina B vitamina utječe na povećanje energije i dobro raspoloženje te dobar san i zdrav apetit, a neki su i posebno važni, pogotovo tijekom trudnoće, poput vitamina B9 (folna kiselina).

Žene vole vitamine B kompleksa jer i izravno utječu na rast i čvrstoću kose i noktiju te na zdravlje i ljepotu kože (pogotovo biotin poznat i kao vitamin kože).

Mineral snage = željezo

Jedan od najvažnijih minerala u našem organizmu, posebno je ključan u reproduktivnoj fazi života žene, ali i nakon nje. Njegova ključna uloga jest izgradnja crvenih krvnih zrnaca koja opskrbljuju vitalne organe i tkiva kisikom, a prvi pokazatelj manjak željeza jest konstantan umor i manjak energije.

Stoga manjak željeza koji kod žena najčešće nastaje zbog neadekvatne prehrane, bezmesne (vegetarijanske) prehrane ili obilnih menstrualnih krvarenja, često dovodi do anemije, pa se obavezno preporučuje nadoknada željeza putem dodataka prehrani.

Mineral lijepe kože = cink

Cink je iznimno važan mineral u ženskom organizmu jer pozitivno djeluje na rast kose te izgled kože i noktiju. Mnogi problemi kože poput akni, dermatitisa i sl., kao i krhki nokti s bijelim mrljama, posljedica su manjka cinka u organizmu

No osim djelovanja na ljepotu, cink je iznimno važan i za imunitet, pravilan rad reproduktivnih organa, a pomaže i kod (pred)menstrulanih tegoba.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Govorimo o klitorisu. Ženskom organu zaduženom isključivo za seksualno zadovoljstvo!

Budi fit

Ne samo da su datulje veoma ukusne već su dobre za ljudski organizam te pridonose ljepoti kože.

Savjeti stručnjaka

Donosimo listu sastojaka koje bi trebali izbjegavati u pastama za zube.

Duh i tijelo

Koliko ste često okruženi ljudima koji stalno pričaju o onome što im nedostaje, onima koji su nezadovoljni zadovoljni svojim životom?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.