Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

She Book Club

Naklada Ljevak povodom Interlibera predstavlja mnoštvo novosti

Povodom Interlibera 2018., Naklada Ljevak pripremila je mnoštvo novih izdanja, što beletristike, što publicistike.

Povodom Interlibera 2018., Naklada Ljevak pripremila je mnoštvo novih izdanja, što beletristike, što publicistike.

Donosimo vam kratki pregled novosti.

Profinjeno umijeće stava J..m se, Mark Manson

Ovo nije još jedna knjiga za samopomoć. Ovo je br. 1 publicistička knjiga na Amazonu 2017. i to s razlogom. Ovaj je bestseler pljuska cijelome naraštaju, pljuska koja nas drži budnima i pomaže u dosezanju zadovoljstva postojanja utemeljenog na čvrstim i kvalitetnim vrijednostima. Bloger Mark Manson ne uljepšava stvarnost i ne susteže se. O svemu piše bez dlake na jeziku, nudeći zdravu dozu sirove istine koja donosi pravo osvježenje. Knjiga Profinjeno umijeće stava j**e mi se njegov je odgovor na onaj cmizdravi mentalni sklop koji od nas traži da se uvijek osjećamo dobro i pozitivno.

Povijest paučine, Boris Perić

Roman Povijest paučine zamišljen je kao svojevrsni nastavak romana Vampir, premda ne u klasičnom smislu, kao nastavak radnje, već kao nova obrada njegova središnjeg motiva, legende o istarskom vampiru Juri Grandu, ovaj put iz povijesne vizure, s naglaskom na Uskočki rat, čije su posljedice uočljive i u starim zapisima legende.

Nije Perić ni prvi ni zadnji koji je domovinski furor shvatio manje kao dar, a više kao folklor i teror. Što je još važnije, pokazao je to načinom i snagom koja njegov roman uzdiže iznad naših književnih i drugih standarda. Zdravko Zima, Novi list

Cvijeće, Afonso Cruz

Afonso Cruz jedan od najkreativnijih glasova novije portugalske književnosti. Autor remek-djela Kokoschina lutka. 

Tema romana Cvijeće naše je pamćenje i pitanje kako nas ono određuje. Priča je smještena u suvremeni Portugal, a glavni je lik gospodin Ulme koji je svakoga dana sve više uznemiren novinskim vijestima. Nakon što doživi moždani udar, potpuno gubi emocionalno pamćenje: sjeća se svog PIN-a na bankomatu, ali se ne sjeća prvog poljupca.

Kokoschkina lutka, roman za koji je Afonso Cruz primio Nagradu Europske unije za književnost, objavljena je 2015. godine u izdanju Naklade Ljevak.

Sjena brončanog štakora, Mladen Kopjar

Roman za djecu i mlade Sjena brončanog štakora započinje duhovitim razgovorom između četrnaestogodišnjih protagonista upućujući na uobičajene tinejdžerske motive (ljubav, roditeljsko nerazumijevanje, socijalni problemi…), ali ubrzo Mladen Kopjar sa svakodnevnih svevremenskih i onih aktualnih problema današnjih mladih skreće u sferu okultnoga i mističnoga, brišući granicu između zbilje i iluzije, što je trenutačno među mladom čitateljskom publikom vrlo popularno. Kako su polazište legende zagorskoga kraja, djelo zadobiva ugođaj zavičajne autentičnosti čemu pridonosi i lokalni govor u dijalozima. Dubravka Težak

Mladen Kopjar dobitnik je nagrade Ivana Brlić-Mažuranić za pripovijetke i kratke priče.

Još uvijek Alice, Lisa Genova

“Dirljiv prikaz Alzheimerove bolesti… Knjiga koju nećete zaboraviti”; iz pera neuroznanstvenice Lise Genove, koja je doktorirala na Sveučilištu Harvard. Ulazeći duboko u Alicein um, ali i u čitav njezin svijet, autorica Lisa Genova u romanu Još uvijek Alice ocrtava odnose u kojima se i prostor i vrijeme i jezik rastaču, no ostaju dodiri, osmijesi i osjećaji, a djelići nepovezanih sjećanja ukazuju na to da je, koliko god teško, ipak moguće sačuvati bît vlastite ljudskosti. Prema romanu roman Još uvijek Alice snimljen je Oscarom nagrađen film s Julianne Moore.

Alice Howland je cijenjena profesorica kognitivne psihologije s Harvarda, u sretnom je braku i ima troje odrasle djece. Tek što navrši 50 godina, Alice počne zaboravljati: riječ usred predavanja, kako se vratiti kući iz susjedstva itd. Nakon dijagnoze rane Alzheimerove bolesti, počinje njezin drugi život.

Digitalna demencija: Kako mi i naša djeca silazimo s uma, Manfred Spitzer

Nedavno se pojavio novi pojam koji opisuje jednu od posljedica ranog korištenja digitalnih medija – digitalna demencija. Neuroznanstvenik i psihijatar dr. Manfred Spitzer objašnjava o čemu se radi: „Kada koristimo računalo, mi iscrpljujemo svoju mentalnu aktivnost.” To je u redu kad su odrasli u pitanju jer oni koriste misaone aktivnosti tijekom čitavog dana i budnog stanja, ali u djece je situacija malo složenija. U svojoj knjizi Digitalna demencija: Kako mi i naša djeca silazimo s uma Spitzer još jednom upozorava roditelje da ograniče vrijeme provedeno ispred bilo kakvih ekrana djeci, čiji je mozak još u razvoju.

Smatram da postoji izniman društveni interes za objavom ovog djela. U svjetlu trenutačnih promjena nastavnih kurikula i uvođenja novih tehnologija u škole, iznimno je važno stručno analizirati i argumentirano raspravljati o prednostima i nedostacima ovih tehnologija. Ovo je djelo jedno od rijetkih koje pokušava na temelju znanstvenih činjenica istaknuti negativne utjecaje digitalnih medija i informatičkih tehnologija na školski uspjeh djece, razvoj njihova mozga te općenito na kognitivne procese kod čovjeka. Stoga smatram da će objavljivanje jednoga ovakvog djela, u stručnoj i općoj populaciji, omogućiti bolje shvaćanje (pozitivnih i negativnih) učinaka tih tehnologija na razvoj mozga i kognitivne procese i omogućiti kvalitetniju raspravu o uvođenju novih tehnologija. Iz recenzije doc. dr. sc. Gorana Sedmaka.

Razdvojene sudbine, Veronica Roth

Nastavak duologije Ureži znak smrti iz pera autorice bestselera Različita.

 Veronica Roth je dobitnica nagrade Goodreads Choice Awards za 2011. godinu, Best Young Adult Fantasy & Science Fiction Award  i nagrade za najboljeg autora za 2012. godinu.

U Razdvojenim sudbinama, drugoj knjizi duologije Ureži znak smrti, Veronica Roth otkriva kako Cyra i Akos ispunjavaju svoju sudbinu. Knjiga Razdvojene sudbine maštovita je i napeta priča o nadi i otporu ispričana iz perspektive dvaju glavnih i dvaju sporednih likova. Sudbina je Akosa i Cyru spojila. Sada će ih razdvojiti. Životi Cyre Noavek i Akosa Keresetha određeni su sudbinom koja im je prorečena pri rođenju. Kad je jednom određena, sudbini se ne može izbjeći. Akos je zaljubljen u Cyru unatoč tome što mu je sudbina unaprijed određena: da će umrijeti služeći Cyrinoj obitelji.

Molitve iz dubine srca, Lorna Byrne – Biblioteka NAR

Knjiga molitve i meditacije autorice međunarodne uspješnice Anđeli u mojoj kosi.

Lorna Byrne pomogla je milijunima ljudi diljem svijeta pozivajući ih da shvate kako svatko ima svog anđela čuvara i pokazujući im da mogu tražiti pomoć od Boga i anđela. Lornu Byrne često traže pomoć o tome kako pitati i kako se moliti, stoga u knjizi Molitve iz dubine srca daje detaljne savjete i također uključuje molitve za različite prigode. Ona kaže: „Ponekad su naše molitve usredotočene na to da tražimo neke stvari, i zaboravljamo poslušati što nam Bog, anđeli i naši voljeni pokušavaju reći. Bog za svakoga od nas čuva obilje svojih blagoslova počevši od trenutka u kojemu smo rođeni. Bog će učiniti sve da se ti blagoslovi ostvare, ali nikada neće utjecati na našu slobodnu volju, a to je dobar razlog da se upustimo u inteligentan razgovor s Njime – slušajući i tražeći – molitvom.”

Hitlerova čudovišta, Eric Kurlander

Ova iznimna studija magičnog i nadnaravnog na najvišim razinama vlasti u nacističkoj Njemačkoj temeljito je istražena i uvjerljivo potkrijepljena te će vas nedvojbeno zapanjiti.

Eric Kurlander, cijenjeni američki povjesničar i veliki poznavatelj suvremene njemačke povijesti, nakon osam godina istraživanja i rada, donosi nam Hitlerova čudovišta u kojima pronicljivo i pedantno prikazuje cjelovitu povijest nadnaravnoga u nacističkoj Njemačkoj – istražujući okultne ideje, ezoteričnu znanost i poganske religije koje je u službi održavanja vlasti propagirao Treći Reich.

Nacistička opčinjenost okultnim već je legendarna, no danas je se često odbacuje kao Himmlerovu osobnu opsjednutost ili nešto što je pretjerano naglašavano jer je bilo novo. Međutim, koliko god sve to bilo apsurdno, potraga za nadnaravnim bila je neodvojiva od nacističkog projekta. Taj se režim služio astrologijom i paranormalnim, poganstvom, indo-arijskom mitologijom, vještičjim postupcima, čudesnim oružjem i izgubljenim kraljevstvom Atlantide kako bi iznova osmislio njemačku politiku i društvo te preoblikovao njemačku znanost i religiju.

Kako popraviti budućnost, Andrew Keen

Nakon uspješnice Internet nije odgovor, A. Keen donosi nam “konstruktivan prikaz rješenja koje određeni pojedinci, društva, pa čak i vlade pružaju kako bi ublažili efekte nove tehnologije na politiku, kulturu i društvo.”

Kako popraviti budućnost daje nam nadu da ekonomska nejednakost, nezaposlenost, raspad kulture, rat oko privatnosti te otuđenje pojedinca, sve ono što digitalni preokret uzrokuje, mogu još uvijek biti riješeni. Kako popraviti budućnost, djelo ovog teoretičara novih medija, zorno ilustrira kako društva moraju odgovoriti na izazove koje je pred nas postavila digitalna revolucija, kao što su učinila s industrijskom revolucijom koja je na sličan način poremetila živote ljudi.

Važna knjiga i najznačajnije djelo do sada u novijem žanru književnosti… u kojem najpametniji tehnološki mislioci upozoravaju na alarmantno stanje u kojem se nalazi internet te polažu temelje kako riješiti taj problem. Fortune

Zao zrak, Igor Rudan

Zao zrak: Razmišljanja o zdravlju i bolesti u 21. stoljeću vrhunsko je štivo čija je ideja popularizirati cjelokupnu modernu medicinu i javno zdravstvo objašnjavajući pozadinu stotinjak Nobelovih nagrada dodijeljenih za medicinu i fiziologiju od početka 20. stoljeća do danas. Knjiga uključuje i intervjue koje je prof. dr. sc. Rudan dao brojnim novinarima u zemlji i inozemstvu u svrhu popularizacije znanosti diljem svijeta. Ovo je djelo od vrlo velikog društvenog interesa zato što približava načine na koje se moderna medicina razvila u djelatnost čvrsto utemeljenu u rigoroznoj eksperimentalnoj znanosti, uz visoka etička načela i dugo iskustvo s pojedinim metodama. Zahvaljujući tome, ljudi danas posvuda u svijetu žive sve dulje i sve su zdraviji. Zao zrak svojevrsni je nastavak odlično prihvaćene Točne boje neba.

Igor Rudan, znanstvenik, rođen je u Zagrebu 7. ožujka 1971. godine. Njegov znanstveni opus do 2018. godine uključuje oko 500 objavljenih znanstvenih radova i 8 knjiga, koji su, prema bazi Google Scholar, citirani više od 65000 puta, čime se nalazi među najcitiranijim znanstvenicima svijeta. Thomson Reuters i Američki institut za znanstvene informacije svrstali su ga u „Vodeće znanstvene umove svijeta” u 2015., 2016., 2017. i 2018. godini.

Pod grimiznim nebom, Mark T. Sullivan

Utemeljena na istinitoj priči zaboravljenog heroja Pina Lelle, Pod grimiznim nebom je epska priča o hrabrosti mladog čovjeka u mračnim špijunskim vremenima Drugoga svjetskog rata.

Roman Marka Sullivana Pod grimiznim nebom, smješten u Milano i okolicu u vrijeme zadnjih dviju godina Drugoga svjetskog rata, temelji se na istinitoj priči Pina Lelle, koji se tada, kao sedamnaestogodišnji mladić, nenadano našao okružen svijetom špijunaže, patriotizma i ljubavi. U ovaj napeti triler Sullivan je upleo brojne detalje o životu tijekom rata – uključujući stradanje Židova i ostalih koji su pali u ruke Nijemaca te stalnu napetost i strah u kojem su Talijani živjeli dok je oko njih bjesnjela bitka za Italiju uz sve češća bombardiranja saveznika koji su se približavali Milanu.

Odanost višega reda, James Comey

Odanost višega reda bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeyja jedna je od izranjajućih istina o eri i moralnosti „trumpizma” ispričana u formi političke autobiografije. Ovo je knjiga o etici, političkoj odgovornosti i odanosti kroz nikad prije ispričana iskustva s vrha američke vlasti.

Odanost višega reda Jamesa Comeyja, američkoga pravnika, karijernog birokrata i bivšeg direktora FBI-a, knjiga je političkih memoara koji obuhvaćaju tridesetak godina američkoga pravno-političkog poretka u kojima je autor izravno služio trima predsjedničkim administracijama: G. W. Bushovoj, Obaminoj i Trumpovoj. U knjizi autor piše o svojim počecima, osobama koje su ga inspirirale, osobnim tragedijama, velikim sudskim postupcima u kojima je sudjelovao, izazovima s kojima se suočavao radeći s najvišim dužnosnicima te, na kraju, i o onome što ga je vjerojatno nagnalo na to da objavi ovaj pledoaje – kontroverzama oko zadnjih predsjedničkih izbora i sukobu s Donaldom Trumpom.

Zamrznuto vrijeme, Anna Kim

Anna Kim dobitnica je Nagrade Europske unije za književnost 2012. godine

Više od 30 tisuća ljudi vode se kao nestali pri Međunarodnom odboru Crvenog križa od svršetka rata u bivšoj Jugoslaviji. Samo ih je 15 tisuća identificirano. To je pozadina priče što je Anna Kim pripovijeda u romanu Zamrznuto vrijeme – potrage jednog Kosovara za svojom nestalom suprugom.

U izvanrednoj knjizi Zamrznuto vrijeme autorica Anna Kim nastavlja gdje je stala u svome debitantskom romanu Die Bildespur, istražujući koncepte kao što su drugi/drukčiji i njihovo odražavanje na sadašnjost. Autorica, međutim, nije zainteresirana samo za suvremenu povijest već i za jezično portretiranje takvih nerazumljivih oblika neprihvaćanja različitosti/drugosti te se baca u potragu za pravim riječima i rečenicama kojima će opisati bol i tugu koju spomenuti oblici ponašanja proizvode.

Metalno srce, Donal Ryan

 U svojemu virtuoznom debitantskom romanu Metalno srce, koji je dobio nekoliko prestižnih književnih nagrada (među kojima Guardianovu nagradu za najbolju debitantsku knjigu, Nagradu EU-a za književnost te nagradu Festivala knjiga u Dublinu, na kojem je Metalno srce proglašeno knjigom desetljeća), koristeći se glasovima čak 21 protagonista, autor Donal Ryan sklapa razlomljenu sliku zajednice o tragičnoj situaciji koja ih je snašla, a koja odzvanja bogato i istinito, smiješno i tragično, banalno i nesvakidašnje – i mi ne možemo a da ih ne slušamo. Lokalna građevinska tvrtka, koja je donedavno bila pokretač prosperiteta, propala je zbog recesije, a njezin korumpirani direktor pobjegao je i ostavio na cjedilu svoje financijski uništene radnike.

Romani Donala Ryana odlikuju se empatijom, ljepotom i preciznošću izraza. On je glavni patolog i pjesnik ruralne Irske. Kevin Barry

S prosincem, Donald Ryan

Ryan svojom životnom, punokrvnom prozom stvara čudesnu magiju opisujući ubojitost, banalnost, usamljenost i idiličnost ruralne irske zajednice. Sebastian Barry

S prosincem i Metalno srce zapravo su dva romana koji se mogu promatrati kao cjelina jer prate zbivanja u istoj ruralnoj irskoj zajednici u razmaku od jednog desetljeća usredotočujući se na učinak ekonomske situacije na njihove protagoniste. Radnja romana S prosincem događa se 10 godina ranije u vrijeme ekonomskog uzleta, kad je Irska prozvana „Keltskim tigrom“.

Koncizan, odmjeren, briljantan, roman koji će čitatelja potresti i natjerati da se naizmjence neobuzdano smije i suspreže suze. The Sunday Times

J**e mi se: Budite u miru sa životom, John C. Parkin

Pomiriti se sa životom ne znači nužno da ćemo biti smireni, a zasigurno ne znači da ćemo biti pasivni; to znači da prihvaćamo život u svim njegovim bojama. John C. Parkin, majstor u izgovaranju „j**e mi se” mantre, shvatio je radeći s ljudima u svojim terapijskim centrima da možemo zatvoriti taj jaz ne tako što ćemo težiti da budemo drukčiji, da promijenimo svijet ili čak da naučimo biti smireni – nego tako da govorimo „j**e mi se” i pomirimo se sa svojim životom kakav jest.

HRVATSKA GRAFIKA, Mikica Maštrović

Hrvatska grafika ima bogatu višestoljetnu tradiciju, pri čemu su mnogi hrvatski grafičari, značajno doprinijevši svojim radom grafičkoj umjetnosti u doba kada su djelovali, ostavili neizbrisiv povijesni trag ne samo u povijesti hrvatske grafike već je njihovo stvaralaštvo obilježilo i mnoge europske grafičke centre, osobito u 16. stoljeću.

Knjiga Hrvatska grafika Mikice Maštrović novi je proizvod najnagrađivanije biblioteke Naklade Ljevak – Povijest umjetnosti u Hrvatskoj. Riječ je o prvom sustavnom pregledu hrvatske grafike u sklopu kojeg će biti predstavljena relevantna tradicija i suvremena produkcija u raznim grafičkim tehnikama, s minucioznom faktografijom mapa i pojedinačnih listova domaćih (a dijelom i inozemnih) autora.

KRISTINA ŠVEDSKA, ŽENA GOTOVO SLUČAJNO, Dario Fo

Dario Fo dobitnik je Nobelove nagrade za književnost i jedan od najizvođenijih suvremenih dramaturga.

Roman Daria Foa Kristina Švedska, žena gotovo slučajno izvrstan je roman velikoga talijanskog nobelovca o jednoj vrlo neovisnoj, emancipiranoj, buntovnoj i nepredvidljivoj kraljici, koja je već od rane mladosti bila libertinski nastrojena i osjećala averziju prema ikakvim stegama koje nemaju uporište u zdravom razumu i prirodnom ljudskom pravu.

Snježna sestra, Maja Lunde

Autorica bestselera Povijest pčela Maja Lunde i višestruko nagrađivana ilustratorica Lisa Aisato stvorile su nezaboravnu božićnu priču Snježna sestra koja će zasigurno postati omiljeno obiteljsko štivo i blagdanska tradicija za ljubitelje knjige svih uzrasta i dobi.

Bliži se Badnjak, dan kada Christian slavi jedanaesti rođendan. To je za njega dosad uvijek bio najbolji dan u godini, ispunjen mirisom medenjaka, mandarina i okićenoga božićnog drvca, pucketanjem vatre u kaminu i treperenjem svijeća na blagdanskom stolu. Sve su to stvari koje čine Božić i zato im se Christian svake godine silno veselio, no ove godine ništa nije kao obično. Christian i njegova obitelj oplakuju smrt njegove starije sestre, koja je umrla lani baš u ovo doba godine te se čini da je u njegovoj obitelji ovaj put Božić otkazan…

Opijum za narod, Vladimir Stojsavljević

Novi roman Vladimira Stojsavljevića Opijum za narod opisuje djetinjstvo u Zagrebu godine 1964. Priča nije nostalgično sjećanje na ugodno doba odrastanja nego je, uz dokumentarnost, opora priča o unaprijed izgubljenim nadama. Iako autor kao likove opisuje vlastitu obitelj – majka, otac i dvije sestre – ustvari opisuje zaboravljeno doba Zagreba, godinu poplave, vrijeme u kojem su posijane sve sjemenke sadašnjosti, doba hladnog rata, prvog navikavanja na televiziju koja se još kolektivno gleda i vrijeme u kojem jedan dječak pokušava shvatiti tko je i od čega će napraviti svoj život.

[box style=”0″]

  1. Digitalna demencija  i 2. Tajni portal

čekaju svoje vlasnike.

Pravila su jednostavna:

  1. U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #ljevak
  2. Lajkate našu Facebook stranicu i Instagram profil – ako želite ili ako kojim slučajem to već niste napravile
  3. Sharing is Caring – ne zaboravite podijeliti objavu (postavke na javno), tagirati frendice, podijeliti iskustva, komentirati, preporučiti… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 16. studenog, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnici:

  1. Ljubica Baranašić
  2. Katarina Tkalčević

 

[/box]

Ne propustite

She Book Club

Glave prepune neukroćenih uvojaka i nekonvencionalnih ideja, lady Imogen Loveless u društvu slovi kao pomalo čudna, ali bezopasna.

Duh i tijelo

Bill Gates, Jack Ma i Elon Musk samo su neki od biznismena koji primjenjuju 'pravilo pet sati'.

She Book Club

"Mjesečev kamen" osvojio je najprestižnije islandske književne nagrade i preveden je na 19 jezika.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.