Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Napunili ste 40? Ove hormonske promjene možete očekivati

Četrdesete mogu biti izazovne godine, a većina žena se u tom životnom razdoblju suočava s promjenama u raspoloženju, ali i na tijelu.

Četrdesete mogu biti izazovne godine, a većina žena se u tom životnom razdoblju suočava s promjenama u raspoloženju, ali i na tijelu. Najveći krivac jesu hormoni. Takve promjene znaju biti traumatične.

Ovo su mogući simptomi po kojima možete znati da prolazite kroz posljedice hormonalnih promjena:

  • umor
  • nesanica
  • smanjen libido
  • opadanje kose

U tu skupinu svakako ne spada preuranjena menopauza, od čega pojedine žene strahuju. Jednostavno u četrdesetima i pedesetima žene moraju proći kroz određene momente životnog ciklusa, i to nije ništa strašno. S većinom se tih promjena možete izboriti zdravijim životnim navikama i redovnom tjelovježbom.

Gubitak kose

Može biti uzrokovan genetikom, ali kod većine žena krivci su hormoni. Rješenje tog problema uvijek možete potražiti u dodacima prehrani koji usporavaju opadanje kose.

Smetnje u probavi i metabolizmu

Vjetrovi, nadutost i promjene s probavom nisu nimalo ugodni, a za sve to možete okriviti hormone. Iako će djelovati kao da imate iste simptome kao u PMS-u, zapravo nije riječ o tome. Kada uđete u četrdesete vaš metabolizam postaje znatno sporiji pa ćete prolaziti kroz promjene i na tom polju. Jednostavno, budite pametni s prehranom i pažljivo birajte namirnice.

Preobilne menstruacije

Ako osjetite da su vaša krvarenja postala obilnija i da je bol intenzivnija, to je isto normalna pojava. Menstruacije također mogu postati rjeđe, ali krvarenje može biti u većim količinama.

Poremećaji sna

Mogu vas mučiti nesanica i poremećaj bioritma. Isprekidan san samo je jedan dio problema koji je povezan s promjenom hormona.

Nekontrolirano nakupljanje kilograma

U tridesetima i četrdesetima više nije jednostavno izgubiti kilograme kao u dvadesetima jer se hormoni mijenjaju pa mnoge žene žale za tim periodom, ali povratka nema. Jednostavno, vježbajte redovito, vodite aktivan život i manje jedite masnu hranu.

Gubitak volje i energije

Umor vas prati na svakom koraku, a vi sve prepisujete pritisku na poslu. Činjenica je da se u četrdesetima čovjek više umara nego prije 10 ili 15 godina, a to je također usko povezano s hormonima. Rješenje je da se opskrbite s obveznih osam sati sna, kako biste imali dovoljne količine energije za ostatak dana.

Smanjenje libida

Većina žena loše se nosi s tom hormonalnom promjenom jer se posljedice odražavaju na drugog bračnog partnera. Smanjena želja za seksom samo je jedna u nizu promjena. Uvijek možete potražiti savjet ginekologa za adekvatnu pomoć.

Ima li pomoći?

Najbolji način da se “oduprete” prirodnom satu u ovim godinama jest to da uvedete mediteransku prehranu: voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i orašaste plodove, te zdrave masti iz maslinova ulja i masne ribe, poput tunjevine ili lososa. Povećanje unosa orašastih plodova i maslinova ulja jako je učinkovito.

I ne zaboravite na laganu tjelovježbu!

Ne propustite

Život u dvoje

Od navika, seksualnog ponašanja, oblačenja, načina na koji partner govori ili jede, sve može biti iritantni i naporno.

Seks

Ako ste u životu imali seksualni odnos i sad ga više nemate, onda ste podložniji razočarenju i padu u depresiju, od osoba koje ga...

Suncokreti na oblacima

Ponekad se stvarno poželim ujutro probuditi kao muškarac s tim muškim, jednostavnim mozgom i vibeom „Kako ćemo? Lako ćemo!“

Drama Queen

Mislim da je nemoguće živjeti ispunjen, miran i donekle sretan život, ako nismo pozitivni.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.